08.09.2026 16:00

Yaşlı bakım ve sağlık sorunları her geçen gün zorlaşıyor: 'Sağlıklı yaşam hakkı giderek daha fazla tehdit ediliyor'

Yaşlı yoksulluğunun giderek arttığını belirten Ege Geriatri Derneği Başkanı Mevlüt Ülgen, bakımın aileye ve özellikle kadınlara bırakıldığını, kentlerin mimari yapısının ise yaşlıları sosyal hayattan kopardığını söyledi.

Yaşlı bakım ve sağlık sorunları her geçen gün zorlaşıyor: “Sağlıklı yaşam hakkı giderek daha fazla tehdit ediliyor”

Fotoğraf: Büşra Boduroğlu/Pexels

Ramis Sağlam
[email protected]


 

İzmir — Yaşlılık döneminde bireyin yalnızlaşması, biyolojik ve sosyolojik değişimlerin bir araya gelmesiyle yaşam kalitesini ve sağlığı olumsuz etkileyen psikososyal bir gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor.

Bireyin sosyal hayattan kopuşu, yaşlanması ile birlikte rollerinin azalması, emeklilik ve fiziksel/ekonomik kısıtlılıklar nedeniyle toplumdan ve sosyal ilişkilerden kademeli olarak uzaklaşması sonucunu doğuruyor. Bu durum literatürde genellikle sosyal yaşlanma veya "ilişki koparma teorisi" (disengagement theory) bağlamında ele alınıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaşlılığı çevresel etmenlere uyum sağlama yeteneğinin azalması ya da büyük oranda kaybolması olarak tanımlıyor. DSÖ, 65 yaş ve üzerini yaşlılık dönemi için başlangıç olarak kabul ederken, 65-74 yaş grubunu ‘yaşlı’, 75-84 yaş grubunu ‘ileri yaşlı’, 85 ve üzeri yaş grubu ‘çok yaşlı-ihtiyar’ olarak sınıflandırıyor.

Yaşlanma ve yaşlılık pratiklerinin; bireyin yaşadığı coğrafya, kalıtsal özellikler, psikososyal ve kültürel koşullar, sosyoekonomik şartlar, yaşam biçimi, geçirilen hastalıklar ile bireyin ve toplumun yaşlılık algısına göre değiştiğini belirten Ege Geriatri Derneği Başkanı Psikolog Mevlüt Ülgen ile yaşlanmayı konuştuk.

Mevlüt Ülgen | Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Mevlüt Ülgen | Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Yaşlı dostu kent söylemi ile çelişen bir yaşam

Doğurganlık hızla düşerken, nüfusun hızla yaşlandığını söyleyen Psikolog Mevlüt Ülgen, geleneğe ve nostaljik bir geniş aile idealine atıf yapılarak yaşlı bakımının aileye, aile içinde ise kadına bırakıldığını ifade etti.

Bu sürecin beraberinde farklı sorunları ön plana çıkardığını söyleyen Ülgen, mega kentler, çılgın projeler, mega yatırımlar, gökdelenler, hızlı ulaşım sistemleri, daha çok enerji, daha çok yatırım, akıllı teknolojiler, kentsel dönüşüm ve daha fazla çevre tahribatı, yok edilen ve edilmeye aday tarih ve kültür mirası ile yüz yüze olunduğunu vurguladı. Bunun sonucu olarak, yaşlı bireyleri izolasyona sürükleyen, sokağa çıkmasını, toplumsal ve siyasal yaşama katılımını zorlaştıran engeller, binalar, sokaklar ve caddelerin oluştuğunu belirten Ülgen, "Dikey mimari uğruna yok edilen mahalleler ve mahalle kültürü, yaşlı dostu kent söylemleriyle giderek daha fazla çelişen bir yaşam düzeni yaratıyor” dedi.

Kapitalist sağlık sisteminden bağımsız değil

Sağlık sisteminin kapitalizmin en kârlı alanlarından birini oluşturduğunu dile getiren Ülgen, “Yaşlı yoksulluğu ile yaşlı bakım ve sağlık sorunları her geçen gün derinleşiyor; bu durum yaşlı bireylerin sağlıklı yaşama hakkını giderek daha fazla tehdit ediyor. Yaşlı bireylerin çok büyük kısmı derinleşen yoksulluk ve yoksunluk ile yaşam mücadelesi verirken; kapitalizmin ve medyanın en karlı alanlarından birini oluşturan anti-aging ve longevity endüstrisi yaşlanmayı bir ‘hastalık’ ya da ‘başarısızlık’ olarak sunuyor” diye ekledi.

Mimari yaşlıları eve hapsediyor

Kentlerdeki dört-beş katlı binalarda asansör bulunmaması, o binada yaşayan yaşlıların sokağa çıkamamasına ve sosyal hayattan tamamen kopmasına neden oluyor. Kentlerin mimari yapısının da yaşlıları izolasyona sürüklediğini belirten Ülgen, "Türkiye ve dünya hızla yaşlanırken, buna ilişkin sosyoekonomik politikaların hayata geçirilmemesi, yaşlıların yaşamını oldukça zorlaştırıyor. Örneğin, birçok binada asansör bulunmamakta ve bu da yaşlıların dışarı çıkmalarını engellemekte. Yapılan bir araştırmada, binaların dörtte üçünde asansör olmadığı tespit edildi" dedi.

Yaşlı bakımı ve yoksulluk maskelenemiyor

Yaşlı bakımı ve yoksulluğun maskelenemediğini belirten Ülgen, “Türkiye örneğinde olduğu gibi iktidarların politikalarında da somutlaşan kültürel güzelleme ile ekonomik gerçeklik arasındaki çatışma her geçen gün derinleşiyor. İktidarın yaptığı da Neo-liberal politikaların yarattığı yapısal krizleri muhafazakar bir nostaljiyle maskeleme çabasından ibaret. Yaşlı bakımı ve yoksulluğu; sorumluluğu aileye ve özellikle kadına yıkan retoriklerle (ikna etme) ya da yaşlanmayı bir başarısızlık olarak gören anti-aging (yaşlanmayı yavaşlatma) endüstrisinin insafına terk ederek çözülemez. Yaşlılık dönemi, piyasa rasyonalizminin ‘üretkenlik’ ve ‘tüketim’ kıskacından kurtarılmadığı; devlet, toplum ve birey ekseninde hak temelli, kamusal ve insan onuruna yakışır sosyal politikalarla desteklenmediği sürece, günümüzün en derin insani ve sistemik kriz alanlarından biri olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
08.09.2026 13:30 / Güncelleme: 13:33

TOKİ’nin 15 bin kiralık sosyal konutuna başvurular başlıyor: Kimler başvurabilecek, konutlar nereye yapılacak?

TOKİ’nin İstanbul’da hayata geçireceği kiralık sosyal konut projesinden kimler yararlanabilecek? Başvurular nereden yapılacak, konutlar hangi ilçelerde olacak ve kira bedelleri nasıl belirlenecek?

TOKİ’nin 15 bin kiralık sosyal konutuna başvurular başlıyor: Kimler başvurabilecek, konutlar nereye yapılacak?
08.09.2026 13:33

DEM Partili Öznur Bartin bölgedeki sağlık eşitsizliklerini Meclis gündemine taşıdı: 'Bu eşitsiz dağılımından kim sorumludur?'

DEM Parti Milletvekili Öznur Bartin, bölge illerindeki hekim açığını ve hastanelerdeki yetersizlikleri Meclis'e taşıdı. Bartin, Sağlık Bakanı Memişoğlu'na sevk zorunlulukları ve Bölgesel Sağlık Eşitliği Programı planlarını sordu.

DEM Partili Öznur Bartin bölgedeki sağlık eşitsizliklerini Meclis gündemine taşıdı: 'Bu eşitsiz dağılımından kim sorumludur?'
08.09.2026 11:51

Volkswagen, soykırımcı İsrail ile askeri üretim anlaşmasını hayata geçiriyor

Volkswagen, Osnabrück'teki fabrikasını hava savunma sistemleri üretimi için İsrailli yatırım şirketi Aurelius Capital ortaklığına satıyor. Karar, Avrupa'daki silahlanma yarışı ve şirketin tasarruf planları kapsamında hayata geçiriliyor.

Volkswagen, soykırımcı İsrail ile askeri üretim anlaşmasını hayata geçiriyor

Fotoğraf: Haberdoedas/Unsplash

08.09.2026 09:29 / Güncelleme: 09:44

Altın güne yükselişle başladı: Gram, çeyrek ve cumhuriyet altını kaç TL?

Güne yükselişle başlayan altının gramı 6 bin 874 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın 11 bin 233 liradan, cumhuriyet altını 44 bin 726 liradan satılıyor.

Altın güne yükselişle başladı: Gram, çeyrek ve cumhuriyet altını kaç TL?
08.09.2026 13:10

Rusya-Norveç gerilimi: Tatbikat adı altında Amerikan füze sistemi konuşlandırıldı

Geçtiğimiz hafta Rusya’ya ait bir gemiyi alıkoyan Norveç’in bu kez NATO kapsamında gerçekleştirilen bir askeri tatbikatı sırasında Amerikan füze sistemini ülkeye konuşlandırması Rusya’nın tepkisine yol açtı.

Rusya-Norveç gerilimi: Tatbikat adı altında Amerikan füze sistemi konuşlandırıldı

Fotoğraf: ABD Ordusu

08.09.2026 13:34

Tanrıkulu’ndan Kılıçdaroğlu’na İmamoğlu tepkisi: 'Ekrem İmamoğlu siyasi tutukludur'

Yeni Parti Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu için “Siyasi tutuklu değil” sözlerine tepki gösterdi: “Siyasi tutuklu olmadığını söylemek, kelimenin tam anlamıyla bir akıl tutulmasıdır.”

Tanrıkulu’ndan Kılıçdaroğlu’na İmamoğlu tepkisi: “Ekrem İmamoğlu siyasi tutukludur”

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!