İsrail’de seçim anketi: Eisenkot, Netanyahu’nun önünde
İsrail’de 27 Ekim’de yapılması planlanan seçimler öncesinde yayımlanan son KAN anketi, eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un liderliğindeki Yashar Partisinin 23 milletvekiliyle ilk sırada olduğunu gösterdi.
Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
İsrail devlet televizyonu KAN’ın son seçim anketine göre Yashar Partisi lideri Gadi Eisenkot, 23 milletvekili çıkararak seçim yarışında mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisinin önüne geçti.
Netanyahu liderliğindeki Likud’un ise 20 sandalye kazanması bekleniyor. Likud’un oy kaybı yaşadığı görülürken seçim sonuçlarına ilişkin koalisyon hesapları da giderek karmaşıklaşıyor.
İktidar bloğu 52 sandalyede
Ankete göre Netanyahu’nun mevcut iktidar bloğu, aşırı sağcı ve Haredi partilerin yanı sıra Ofer Winter liderliğindeki Amcha Yisrael’in de desteğiyle 52 sandalyeye ulaşıyor.
Amcha Yisrael’in seçim barajını aşarak 4 milletvekili çıkarması bekleniyor.
İsrail Meclisinde toplam 120 sandalye bulunuyor. Hükümet kurabilmek için ise en az 61 milletvekilinin desteği gerekiyor.
Muhalefetin sandalye sayısı düştü
Eisenkot’un seçim yarışında öne geçmesine rağmen muhalefet bloğunun toplam sandalye sayısında gerileme yaşandı.
KAN’ın bir önceki anketinde 55 sandalye kazanması beklenen muhalefet bloğu, son ankette 51 sandalyeye geriledi.
Bu değişimde, her iki blokla da bağlantısı bulunmayan Yoaz Hendel ve Yaron Zelekha tarafından kurulan yeni partinin seçim barajını aşması etkili oldu. Yeni partinin 4 milletvekili çıkarması bekleniyor.
Koalisyon hesabında Arap partileri belirleyici
Yeni partinin Meclise girmesi, seçim sonrasında hükümet kurma hesaplarını daha da zorlaştırıyor.
İktidar bloğunun 61 sandalyeye ulaşabilmesi için yeni partiyi yanına çekmesinin yanı sıra muhalefet bloğundan da en az bir parti veya milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.
Ankete göre Arap partilerinin de Mecliste önemli bir ağırlığa sahip olması bekleniyor. Ortak Arap Listesinin 7, Mansur Abbas liderliğindeki Raam’ın ise 6 sandalye kazanacağı öngörülüyor. Böylece Arap partilerinin toplam sandalye sayısının 13 olması bekleniyor.
61 sandalye için yeni ittifaklar gerekecek
Muhalefet bloğunun ise Hendel ve Zelekha’nın kurduğu yeni parti ile Mansur Abbas liderliğindeki Raam’ın desteğini alması halinde 61 sandalyeye ulaşabileceği hesaplanıyor.
Anket sonuçları, 27 Ekim’de yapılması planlanan seçimlerin ardından hükümet kurma sürecinde ittifakların ve bloklar arası geçişlerin belirleyici olacağını gösteriyor.
(Dış Haberler)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et