EMEP’li Sevda Karaca: İktidarın ekonomi programı emekçileri yaşamlarına son verme noktasına sürüklüyor
Gaziantep’te asgari ücretle çalışan 3 çocuk babası bir işçi, geçinemediğini belirterek Valiliğe ötenazi talebiyle başvurdu. Konuyu Meclise taşıyan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, iktidarın ekonomi politikalarına tepki gösterdi.
Elif Ekin Saltık
[email protected]
Gaziantep’te asgari ücretle çalışan 3 çocuk babası bir yurttaş, geçinemediğini belirterek Gaziantep Valiliğine ötenazi talebiyle dilekçe verdi. Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, yurttaşın başvurusunu Meclis gündemine taşıyarak, “İktidar politikalarıyla derinleşen yoksulluk, emekçileri yaşamlarına son verme noktasına sürüklemektedir” dedi.
Karaca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, yurttaşın geçim yükü altında ruhen ve bedenen tükendiğini, mevcut ekonomik koşullarda insan onuruna yaraşır bir hayat süremediğini dilekçesinde ifade ettiğini aktardı.
“Orta Vadeli Program işçilere ölümü gösteriyor”
Karaca, yaşanan tabloyu iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendirerek, “Saray iktidarının ekonomi programı, emekçilerin emek gücünü ve bedenini her gün daha fazla sömüren sermayenin daha da çok semirmesi için yoksulların daha da yoksullaşması üzerinedir” ifadelerini kullandı. Karaca, iktidar politikalarıyla derinleşen yoksulluğun emekçileri yaşamlarına son verme noktasına sürüklediğini belirterek, açıklanan Orta Vadeli Program'ın (OVP) da bu durumun göstergelerinden biri olduğunu kaydetti.
“İktidar politikalarıyla derinleşen yoksulluk, emekçileri yaşamlarına son verme noktasına sürüklemektedir” diyen Karaca, OVP'nin “enflasyonun, dış borçların, faiz giderlerinin sermaye lehine güncellendiği” bir program olduğunu ifade etti. Karaca, bu programın Gaziantep'teki yurttaşa yönelik mesajını ise “senin derdinin çaresi biz değiliz” sözleriyle değerlendirdi.
Daha düşük ücret, daha uzun saatler çalışma, daha çok yoksulluk
Karaca, OVP'nin işçi ve emekçiler açısından sonuçlarını da değerlendirdi. Programla “işçi ve emekçilere daha düşük ücrete daha uzun saatler çalışma, daha çok yoksulluk ve baskı vaat edildiğini” belirtti. Gaziantep'te ücretleri için direnen işçilerin durumuna da değinen Karaca, “Gaziantep'te ücretleri için direnen işçileri her koşulda engelleyen devlet güçleri, sermayenin suçlarına kol kanat germeye devam edeceğini de bu vesileyle bir kez daha ortaya sermiştir” ifadelerini kullandı.
Çocukların bütün sorumluluğu ebeveynin sırtına yükleniyor
Karaca, önergesinde iktidarın yurttaşlara en az 3 çocuk sahibi olmaları yönündeki çağrılarına da dikkat çekti. Ekonomik koşullar nedeniyle çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ailelerin durumuna işaret eden Karaca, çocukların bütün sorumluluğunun ebeveynlerin üzerine bırakıldığını belirtti. Karaca OVP için “Yurttaşlar en az 3 çocuk doğurmaları için teşvik edilirken çocukların bütün sorumluluğunun yalnızca ebeveynin sırtına yükleneceğinin de itirafıdır” değerlendirmesinde bulundu.
Okul çağındaki çocukların ihtiyaçlarına da dikkat çeken Karaca, “Okul çağındaki çocukların temel ihtiyaçlarına yetemeyen bir babaya cevaben, devlet olarak sorumluluk alındığını gösteren tek bir söz bulunmamaktadır” dedi.
Karaca ayrıca OVP'de çocukların okullarda ücretsiz ve sağlıklı bir öğüne erişimine ilişkin bir plan bulunmadığını belirterek, bu konuda devletin önceliklerine dikkat çekti. Önergede, çocuklara ücretsiz bir öğün sağlıklı yemek verilmesinin devletin önceliği olmadığını ortaya koyan Danıştay kararlarına da atıfta bulunuldu.
Kadınlara yine bakım yükü
Karaca, çocukların bakım yükünün aileler ve özellikle kadınların üzerinde bırakılmasına da dikkat çekti. Önergede, kadın emekçilerin üzerindeki çocuk bakım yükünü azaltacak ve kadınları güvenceli istihdama dahil edecek bir planın OVP'de bulunmadığı belirtildi.
Karaca bu kapsamda, kadınların üzerindeki bakım yükünü alacak, kamusal kreş imkanlarını artıracak ve kadınlara güvenceli istihdam sağlayacak somut bir politikanın neden OVP'de yer almadığını sordu.
“Bu tablo ekonomi programlarının başarısızlığı değil mi?”
EMEP Milletvekili Karaca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan şu sorulara yanıt istedi:
- Gaziantep’te 3 çocuğuyla asgari ücretle geçinemediği için Valiliğe ötenazi dilekçesi vermek zorunda kalan işçinin yaşadığı bu tablo, iktidarınızın uyguladığı ekonomi programlarının bir başarısızlığı değil midir?
- Emekçileri insanca yaşamak yerine ötenazi talep edecek kadar derin bir çaresizliğe iten Orta Vadeli Program (OVP), yoksul halkı ve çocukları korumak yerine hangi sermaye gruplarının çıkarını gözeterek hazırlanmıştır?
- En az 3 çocuk yapılması yönünde çağrılar yapılırken, derinleşen yoksulluk nedeniyle çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere yönelik planınız nedir?
- Okul çağındaki çocukların okullarda en az bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemeğe erişimi konusunda kamu bütçesinden bir pay ayrılmamasının gerekçesi nedir? OVP’de bu konuda neden bir plan bulunmamaktadır?
- Kadınların üzerindeki bakım yükünü alacak, kamusal kreş imkânlarını artıracak ve kadınlara güvenceli istihdam sağlayacak somut bir politika OVP kapsamında neden yer almamaktadır?
- Son 5 yılda Gaziantep başta olmak üzere Türkiye genelinde, geçim sıkıntısı ve derin yoksulluk nedeniyle yaşamına son veren veya intihar girişiminde bulunan yurttaş sayısı kaçtır?
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et