Putin, Trump'ın temsilcileriyle savaşı ve parayı görüştü: Üçlü zirve gündemde
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner ile Kremlin'de 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Zirvede Ukrayna savaşı ve ekonomik projeler ele alındı.
Fotoğraf: Kremlin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ve Trump'ın damadı Jared Kushner ile Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda görüştü. Yaklaşık 3 saat süren basına kapalı toplantıda Ukrayna savaşı ve ABD-Rusya arasındaki ikili ilişkiler kapsamlı şekilde masaya yatırıldı.
Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, görüşmeye kendisinin yanı sıra Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev'in de katıldığını bildirdi. Ziyaretin ABD heyetinin Moskova'ya gerçekleştirdiği sekizinci temas olduğu kaydedildi.
Diplomatik çalışmaların sürmesinde anlaşıldı
Görüşmenin 'yapıcı, güvene dayalı ve faydalı' geçtiğini belirten Uşakov, ABD heyetinin Moskova'daki temaslarının ardından Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geçeceğini açıkladı.
Uşakov'un açıklamasına göre Putin, Washington yönetiminin arabuluculuk çabalarını takdir ederek girişimlerinden ötürü Trump'a teşekkür etti. İki ülke liderinin doğrudan temaslarını sürdürmesi ve Witkoff ile Kushner üzerinden yürütülen diplomatik çalışmaların devam etmesi konusunda taraflar mutabık kaldı.
ABD temsilcilerinin çatışmaların sonlandırılmasına yönelik çeşitli çözüm önerileri sunduğu, Putin'in ise kalıcı barış için krizin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladığı belirtildi. Rusya, ordusunun cephede ilerlediğini ve belirlenen hedeflere ulaşacağını belirtirken Putin'in siyasi ve diplomatik çözümler için ortak çalışmayı sürdürmeye hazır olduğunu söylediği aktarıldı.
Ortak ekonomik projeler görüşüldü
Zirvede Rusya ile ABD arasında uygulanabilecek büyük ölçekli ve karşılıklı faydaya dayalı ortak projelerin de ayrıntılı şekilde görüşüldüğü açıklandı.
Üçlü zirve ihtimali gündemde
Görüşmeyle eş zamanlı olarak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada Rusya, ABD ve Çin devlet başkanları arasında üçlü bir zirve düzenlenmesi olasılığını dışlamadıklarını söyledi.
Uşakov da daha önce yaptığı bir açıklamada, kasım ayında Çin'in Şenzen kentinde gerçekleştirilecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi kapsamında Putin, Trump ve Şi Cinping arasında üçlü bir liderler zirvesinin gerçekleşebileceğine işaret etmişti.
(Dış Haberler)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et