Kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu: Ağustosta 2 gözaltı, 1 tutuklama
MKG’nin Ağustos raporuna göre, 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteci ifadeye çağrıldı ve 1 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
Fotoğraf: Torrans Mayorquin/Pexels
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Ağustos Kadın Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri raporunu açıkladı. Ağustos ayında da gazetecilere yönelik baskıların sürdüğüne dikkat çekilen raporda, gazetecilerin soruşturma, gözaltı, tutuklama ve sansürle karşı karşıya kaldığı aktarıldı.
İktidarın basın üzerindeki baskısını farklı yollarla devam ettirdiği kaydedilen raporda, “Gazetecilerin çalışma alanı daraltıldı, haberlerin kamuoyuna ulaşmasının önüne engeller çıkarıldı. Son yıllarda gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle adliye koridorlarında olması neredeyse olağan hale getirildi. Bir haber, röportaj ya da dijital medya paylaşımı soruşturma gerekçesi yapılabiliyor. Gerçeği araştıran gazeteciler baskı altında tutulurken, kimi olayların kamuoyuna yansıması da istenmiyor" ifadeleri kullanıldı.
Özellikle iktidarın politikalarını eleştiren, hak ihlallerini açığa çıkaran ve toplumun gündemindeki olayların peşini bırakmayan gazetecilerin baskılarla daha sık karşılaştığını söyleyen raporda,"Sansür artık dijital alanda da günlük bir uygulamaya dönüştü. Haberler erişime engelleniyor, gazetecilerin ve basın kuruluşlarının dijital medya hesapları görünmez kılınıyor ya da kapatılıyor. Bir hesap kapatılıyor, yenisi açılıyor; bir haber engelleniyor, gazeteciler o haberi başka yollarla okuyucuya ulaştırmaya çalışıyor. Ağustos ayında yaşananlar da bu ısrarın karşısına sürekli yeni engeller çıkarıldığını gösterdi” diye belirtildi.
"Basına yönelik baskılar yeni değil"
Gazeteciler açısından ise mücadelenin iki yönlü sürdüğü ifade edilen raporda: “Bir yandan basına yönelik genel baskılarla karşı karşıya bırakılırken, diğer yandan erkek egemen sistemin kadınların sözünü geri plana iten anlayışıyla mücadele ediyorlar. Kadınların yaşadığı şiddeti, şüpheli ölümleri, cezasızlık politikalarını, hak gasplarını ve kadınların mücadelesini yazmak bu nedenle önem taşıyor. Kadınların yaşadıklarını görünür kılan her haber, üzeri örtülmek istenen başka bir gerçeği de açığa çıkarıyor. Basına yönelik baskılar yeni değil. Ancak bütün bu baskılara rağmen gazeteciler yazmaya, görüntülemeye ve gerçeği kayıt altına almaya devam ediyor. Baskı ve sansür karşısında susmayacak, gazetecilikte ısrar edeceğiz.”
9 tutuklu kadın gazeteci
İhlal verilerinin paylaşıldığı raporda, 2 gazetecinin gözaltına alındığı, 1 gazetecinin tutuklandığı, 1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldığı ve 1 gazetecinin ise ifadeye çağrıldığı kaydedildi. Yine 1 gazetecinin yargılanmasının devam ettiği belirtilen raporda, 9 kadın gazetecinin tutuklu olduğu aktarıldı.
Raporda ayrıca 1 dijital medya hesabının kapatıldığı, 1 haberin erişime engellendiği ve 28 dijital medya platformunun erişime engellendiğine yer verildi.
Raporda, tutuklu gazetecilerin isimleri şu şekilde sıralandı:
- Elif Bayburt-Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri
- Hatice Duman-Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
- Nadiye Gürbüz-ETHA editörü
- Özden Kınık-TRT çalışanı
- Pınar Gayıp-ETHA editörü
- Yelis Ayaz-Aydınpost İnternet Sitesi sahibi
- Songül Yücel-Önsöz Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
- Fatma Sibel Gürcihan-Gazeteci
- İrem Delice-Aydın Denge Gazetesi muhabiri
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et