02.09.2026 14:13

Iğdır'daki 1.219 milyonluk kamu ihalesi Meclis'e taşındı

Iğdır’da okulların onarımı için verilen 119 milyon TL’lik ihalenin “davetiye usulüyle” yapıldığı iddiası Meclis gündemine taşındı. DEM Partili Yılmaz Hun, komisyon üyesi değişimine ve yüklenici firmanın geçmişteki ihalelerine dikkat çekti.

Iğdır'daki 1.219 milyonluk kamu ihalesi Meclis'e taşındı

Zeliha Irmak
[email protected]


Iğdır İl Özel İdaresi tarafından kentteki okulların bakım, onarım ve tadilat işleri için 119 milyon TL’lik ihale verdiği iddiası Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, “İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’ye verdiği soru önergesinde, “Kamu kaynaklarının kullanımında şeffaflık, rekabet, güvenilirlik, kamuoyu denetimi ve kaynakların verimli kullanılması temel bir zorunluluktur. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu da kamu alımlarında bu ilkeleri esas almakta; pazarlık usulünün kullanılabileceği durumları belirli şartlara bağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Davetiye usulü ihale” eleştirildi

Söz konusu işin açık ihale usulüyle gerçekleştirilmediği iddialarına da değinen Hun, “Kamuoyunda ‘davetiye usulü’ olarak ifade edilen şekilde belirli firmaların davet edilmesi suretiyle gerçekleştirildiği ileri sürülmektedir. Yaklaşık 119 milyon TL gibi yüksek bir kamu kaynağının kullanıldığı bir işte, rekabetin daha geniş biçimde sağlanabileceği açık ihale yerine sınırlı sayıdaki isteklinin davet edildiği bir yöntemin tercih edilmiş olması halinde bunun hangi hukuki ve fiili zorunluluktan kaynaklandığının açıklanması gerekmektedir” vurgusu yaptı.

“İl komisyonu ihaleyi neden uygun bulmadı”

Özellikle okul bakım ve onarım çalışmalarının önceden öngörülebilir ve planlanabilir nitelikte olduğuna dikkat çeken Milletvekili Hun, “Pazarlık usulüne başvurulmuş ise 4734 sayılı Kanun’da aranan şartların somut olayda nasıl oluştuğunun ortaya konulması kamu kaynaklarının denetimi açısından önem taşımaktadır. Kamuoyuna yansıyan bir diğer ciddi iddia ise söz konusu ihalenin ilk olarak Iğdır İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan ihale komisyonu tarafından uygun bulunmadığı ve/veya komisyon üyelerince imzalanmadığı; bunun ardından başka kamu kurumlarından görevlendirilen kişilerle yeni bir komisyon oluşturularak ihale sürecinin sonuçlandırıldığı yönündedir. Bu iddianın doğru olması halinde ilk komisyonun ihaleyi neden uygun bulmadığının, komisyon yapısının neden değiştirildiğinin ve dışarıdan görevlendirilen kişilerin hangi kurum ve hangi hukuki dayanakla komisyonda yer aldığının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Daha önce aldığı ihaleleri tamamlamadığı iddia ediliyor”

DEM Partili Hun, “Ayrıca yaklaşık 119 milyon TL bedelli söz konusu ihaleyi aldığı belirtilen firmanın geçmiş yıllarda Tuzluca Devlet Hastanesi ile Iğdır Öğretmenevi yapım ihalelerini de aldığı, ancak her iki yapım işinde de sözleşme ve teknik şartname kapsamında tamamlanması gereken işlerin tümü fiilen bitirilmeden geçici kabul işlemlerinin gerçekleştirildiği iddia edilmektedir. Daha önce üstlendiği iki önemli kamu yatırımının tamamlanması ve geçici kabul süreçlerine ilişkin bu tür iddialar bulunan aynı firmanın, yaklaşık 119 milyon TL bedelli yeni bir kamu ihalesinde davet edilen firmalar arasında yer alması ve ihalenin bu firmaya bırakıldığı yönündeki iddialar; yüklenici seçiminde geçmiş iş performansının, kamu yararının, rekabetin ve kamu kaynaklarının etkin kullanımının ne ölçüde gözetildiği konusunda ciddi soru işaretleri yaratmaktadır” dedi.

Bakan Çiftçi’ye sorular

DEM Parti Milletvekili Yılmaz Hun, İçişleri Bakanı Çiftçi’nin yazılı yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  • Söz konusu ihale 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun hangi maddesi ve bendi kapsamında gerçekleştirilmiştir? Yaklaşık 119 milyon TL bedelli bu işin açık ihale usulü yerine belirli firmaların davet edilmesi suretiyle gerçekleştirilmesinin hukuki ve fiili gerekçesi nedir?
  • İhalenin 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin (b) bendi kapsamında gerçekleştirilmiş olması halinde, okul bakım ve onarım işleri bakımından Kanun’da aranan ani ve beklenmeyen hangi olay veya ivedilik hali ortaya çıkmıştır?
  • Söz konusu ihaleye kaç firma davet edilmiştir? Davet edilen ve teklif veren firmalar hangileridir, bu firmalar hangi kriterlere göre belirlenmiş ve teklif ettikleri bedeller ne kadardır?
  • İhalenin ilk olarak Iğdır İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan ihale komisyonu tarafından uygun bulunmadığı ve/veya komisyon üyelerince imzalanmadığı iddiası doğru mudur? Doğru ise ilk komisyonun ihaleyi sonuçlandırmama veya imzalamama gerekçeleri nelerdir?
  • İlk komisyonun ardından başka kamu kurumlarında görev yapan kişilerden yeni bir ihale komisyonu oluşturulduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise komisyon neden değiştirilmiş; yeni komisyonda görev alan kişiler hangi kurumlardan, hangi makamın onayı ve hangi hukuki dayanakla görevlendirilmiştir?
  • İlk komisyon tarafından uygun bulunmadığı veya imzalanmadığı iddia edilen bir ihale sürecinin komisyon yapısının değiştirilmesinin ardından sonuçlandırılmasının mevzuata uygunluğu konusunda Bakanlığınızca herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
  • Yaklaşık 119 milyon TL bedelli ihaleyi aldığı belirtilen firma, son beş yıl içerisinde Iğdır İl Özel İdaresinden kaç ihale almıştır? Bu ihalelerin konuları, ihale usulleri ve sözleşme bedelleri nelerdir?
  • Tuzluca Devlet Hastanesi ve Iğdır Öğretmenevi yapım işlerinin, sözleşme ve teknik şartnamelerde öngörülen imalatların tamamı fiilen tamamlanmadan geçici kabullerinin gerçekleştirildiği yönündeki iddialar doğru mudur? Geçici kabul tarihlerinde eksik veya kusurlu işler bulunmakta ise bunlar nelerdir?
  • Tuzluca Devlet Hastanesi ve Iğdır Öğretmenevi yapım işlerindeki süre, eksik veya kusurlu imalat ve geçici kabul süreçlerine ilişkin hususlar, aynı firmanın yaklaşık 119 milyon TL bedelli yeni ihaleye davet edilmesi aşamasında değerlendirilmiş midir? Bu firmanın yeniden davet edilmesinde hangi teknik, mali ve mesleki kriterler esas alınmıştır?

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.09.2026 12:50

Nolan’ın 'Odyssey'siyle mitolojik rota yeniden keşfediliyor: Türkiye de listede

Christopher Nolan’ın Homeros’un “Odysseia” destanından uyarladığı “Odyssey”, filmin çekildiği bölgelerin yanı sıra destanla ilişkilendirilen Akdeniz coğrafyasına da ilgiyi artırdı.

Nolan’ın “Odyssey”siyle mitolojik rota yeniden keşfediliyor: Türkiye de listede

Odyssey adlı filmden bir sahne.

02.09.2026 09:24

Galatasaray'ın yeni transferi Bitshiabu İstanbul'da: İlk sözleri ne oldu?

Galatasaray, Bundesliga ekibi Leipzig'de forma giyen 21 yaşındaki Fransız stoper El-Chadaille Bitshiabu'nun geçici transferi için görüşmelere başlandığını KAP'a bildirdi.

Galatasaray'ın yeni transferi Bitshiabu İstanbul'da: İlk sözleri ne oldu?

Fotoğraf: Galatasaray

02.09.2026 09:43 / Güncelleme: 10:28

İddia: Binali Yıldırım'ın şirketleri elinden alındı, morali bozuk

Gazeteci Timur Soykan, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın 480 milyon avroluk servetinin devredilmek istendiğini ve yurt dışındaki paralarının zorla Türkiye’ye getirildiğini öne sürdü.

İddia: Binali Yıldırım'ın şirketleri elinden alındı, morali bozuk

Fotoğraf: Kremlin.ru/Wikimedia Commons CC BY 4.0

02.09.2026 12:10 / Güncelleme: 12:32

İfadeye çağrılan Melih Gökçek'in adliyeye gideceği gün belli oldu

Hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 4 Eylül Cuma günü adliyeye gideceği bildirildi.

İfadeye çağrılan Melih Gökçek'in adliyeye gideceği gün belli oldu

Soldan sağa: Kadir Topbaş, Melih Gökçek, Recep Altepe | Fotoğraf: @06melihgokcek/Twitter

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!