30.08.2026 18:20

Mars'ın derinliklerinde dev ısı anomalisi: Güney ve kuzey arasında 400 derece fark

Caltech ve Arizona Üniversitesi bilim insanları, Mars'ın güney iç yapısının kuzeyine kıyasla 200 ila 400 santigrat derece daha sıcak ve kısmen erimiş halde olduğunu tespit etti. Keşif, gezegenin eski su geçmişine ve sismik yapısına ışık tutuyor.

Mars'ın derinliklerinde dev ısı anomalisi: Güney ve kuzey arasında 400 derece fark

Görsel: NASA

Mehmet Özer
[email protected]


Mars'ın yüzeyindeki coğrafi farklılıkların gezegenin derinliklerinde de devam ettiği ortaya çıktı. Caltech ve Arizona Üniversitesi araştırmacılarının öncülüğünde yürütülen ve Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Kızıl Gezegen’in güney iç mantosu, kuzey yarımküreye kıyasla 200 ila 400 santigrat derece daha sıcak ve kısmen erimiş durumda.

Mars Global Surveyor, Mars Odyssey ve Mars Reconnaissance Orbiter görevlerinden elde edilen onlarca yıllık kütleçekim verilerini "gelgit tomografisi" yöntemiyle analiz eden bilim insanları, gezegenin üç boyutlu iç haritasını çıkardı.

Gizemli sorulara yanıt olabilir

Keşfedilen bu dev ısı anomalisi, Mars ile ilgili yıllardır yanıt bekleyen birçok bilmeceyi çözme potansiyeline sahip.

Güney yarımküredeki demir zengini minerallerde gözlemlenen sıra dışı manyetik alan kalıntıları, geçmişte bu bölgedeki sıcak mantonun güçlü bir manyetik alan ürettiğine işaret ediyor.

NASA’nın InSight görevi, sismik dalgaların güneyde daha hızlı enerji kaybettiğini saptamıştı. Yüksek sıcaklık bu sismik davranışı doğrudan açıklıyor.

Ayrıca güneydeki sıcak yapının, geçmişte yüzeyde sıvı suyun bulunduğu dönemlerde gezegenin su döngüsünü ve havza oluşumlarını etkilemiş olabileceği değerlendiriliyor.

Anomaliye ne sebep oldu?

Bilim insanları henüz bu ısı dengesizliğinin kesin nedenini belirleyebilmiş değil. Masadaki üç ana hipotez ise şöyle:

  • Kuzey bölgesine meydana gelen devasa bir meteor çarpmasının ısıyı kuzeyden tahliye etmiş olması.
  • Geçmişte güney mantosunda kendiliğinden gelişen konveksiyon hareketleri.
  • Güneydeki kalın jeolojik katmanların ısıyı hapsederek dışarı kaçmasını engellemesi.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
30.08.2026 12:37 / Güncelleme: 17:31

Akaryakıta bu gece zam geliyor: ÖTV yeniden devrede

Motorine 1 Eylül itibarıyla ÖTV artışı ve KDV etkisiyle 3,60 TL zam geliyor. Yeni fiyat artışıyla birlikte motorinin litresi İstanbul'da 81,06 TL'ye çıkacak. Benzinde ise fiyat değişikliği beklenmiyor.

Akaryakıta bu gece zam geliyor: ÖTV yeniden devrede

Fotoğraf: Erik Mclean/Unsplash

30.08.2026 09:49

Kayseri'de korunan alana cezaevi yapılacak

Kayseri Develi’de “Önemli Doğa Alanı” sınırları içinde kalan 220 dönümlük tarım arazisi imara açıldı. Çevre Bakanlığı, Adalet Bakanlığı’nın talebiyle planı değiştirerek koruma altındaki alanı cezaevi inşaatına ayırdı.

Kayseri'de korunan alana cezaevi yapılacak
30.08.2026 10:37

Yeni transferler forma bekliyor: Beşiktaş - Çorum FK maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?

Beşiktaş, Trendyol Süper Lig'in 3. haftasında yarın Arca Çorum FK'yi ağırlayacak. Tüpraş Stadı'nda oynanacak karşılaşma, saat 21.30'da başlayacak. Müsabakayı hakem Çağdaş Altay yönetecek.

Yeni transferler forma bekliyor: Beşiktaş - Çorum FK maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?

Fotoğraf: AA

30.08.2026 11:47

Yeni Partili Özgür Karabat: Sahte refahın faturasını çocuklarımız ödeyecek

Yeni Parti Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye ekonomisinin üretimden koparak borç, ithalat ve yüksek faize sürüklendiğini söyledi. Karabat, sanayideki daralmaya ve 60,5 milyar dolarlık dış ticaret açığına dikkat çekti.

Yeni Partili Özgür Karabat: Sahte refahın faturasını çocuklarımız ödeyecek

Fotoğraf: ANKA

30.08.2026 17:26

NASA’nın yeni dev teleskobu Nancy Grace Roman uzaya fırlatıldı

Hubble'dan 100 kat daha geniş bir görüş açısına sahip olan ve daha önce ulaşılamayan bölgeleri tarayacak olan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu, SpaceX roketiyle uzaya gönderildi.

NASA’nın yeni dev teleskobu Nancy Grace Roman uzaya fırlatıldı

Fotoğraf: AA

30.08.2026 09:37

Sofyan Amrabat'ın yeni takımı belli oldu

Fenerbahçe ile yollarını ayıran Sofyan Amrabat'ın yeni takımı belli oldu. Sarı-lacivertlilere veda eden 30 yaşındaki Faslı orta saha, Ajax ile 2 yıllık anlaşma sağlayarak 8 yıl sonra Hollanda'ya döndü.

Sofyan Amrabat'ın yeni takımı belli oldu

Fotoğraf: Laloumance/Wikimedia Commons CC BY 4.0

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!