ABD ordusu Pasifik'te bir tekneyi batırdı
ABD ordusu, Doğu Pasifik'te uyuşturucu kaçakçılığına destek verdiğini öne sürdüğü bir tekneye müdahale etti. Askerler tarafından aranan teknedeki kişiler Ekvador'a götürülürken, tekne daha sonra batırıldı.
Fotoğraf: Pok Rie/Pexels
ABD ordusu, Doğu Pasifik’te uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerine destek verdiğini öne sürdüğü bir tekneye müdahale ederek tekneyi batırdı.
ABD Güney Saha Komutanlığı (SOUTHCOM) tarafından yapılan açıklamaya göre operasyon 28 Ağustos’ta, Ekvador hükümetiyle koordinasyon içinde ve uluslararası sularda gerçekleştirildi.
Tekneyi “yüzen akaryakıt istasyonu” ilan ettiler
SOUTHCOM, teknenin denizde yürütülen uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerine destek sağlayan bir “yüzen yakıt ikmal istasyonu” olarak kullanıldığını iddia etti.
ABD’li yetkililer, teknenin daha önce ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınan ve Ekvador merkezli Los Choneros adlı suç örgütüyle bağlantılı olduğunu öne sürdü.
ABD Deniz Piyadeleri ve Deniz Kuvvetleri personelinin USS San Antonio’dan tekneye çıkarak arama yaptığı, teknedeki kişilerin herhangi bir olay yaşanmadan Ekvador’a götürüldüğü belirtildi.
Aramanın ardından ABD güçleri tekneyi batırdı.
ABD’nin deniz operasyonları tartışılıyor
ABD ordusunun son dönemde Karayipler ve Doğu Pasifik’te uyuşturucu kaçakçılığı yaptığını öne sürdüğü teknelere yönelik askeri operasyonları artarken, operasyonların hukuki dayanağı ve sivillerin güvenliği konusunda tartışmalar büyüyor.
ABD, 23 Ağustos’ta da Doğu Pasifik’te uyuşturucu kaçakçılığı güzergahında ilerlediğini öne sürdüğü bir tekneye “ölümcül saldırı” düzenlemiş ve iki kişinin öldüğünü açıklamıştı.
Son operasyon ise doğrudan ölümle sonuçlanan bir saldırı yerine teknenin durdurulması, aranması ve daha sonra batırılmasıyla gerçekleşti.
“Yargısız infaz” eleştirileri
Washington yönetimi operasyonları uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında savunurken, ABD’nin teknelere yönelik askeri müdahaleleri uluslararası hukuk açısından eleştiriliyor.
Son aylarda gerçekleştirilen operasyonlarda ABD’nin hedef aldığı teknelerde uyuşturucu bulunduğuna ilişkin kamuoyuna ayrıntılı kanıt sunulmaması da tartışma konusu oldu. İnsan hakları örgütleri ve bazı hukukçular, askeri saldırıların yargı süreci olmaksızın gerçekleştirilen infazlara dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.
(Dış Haberler)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et