27.08.2026 22:00

Sendikacı Gökay Çakır ve Başaran Aksu'nun tutuklanması Kadıköy'de protesto edildi

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ve Uzmanı Başaran Aksu'nun tutuklanması Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto edildi. Açıklamada sendikacılığın suç olmadığı belirtilerek serbest bırakılmaları talep edildi.

Sendikacı Gökay Çakır ve Başaran Aksu'nun tutuklanması Kadıköy'de protesto edildi

Fotoğraf: ANKA

İstanbul - Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu'nun tutuklanması akşam saatlerinde Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda "Bu memlekette kuralsız çalışma, insanlık dışı çalışma, işçilere ölüme gönderme, iş cinayetleri doğal vakalardan sayılıyor. Bir sürü insanımızı iş cinayetlerine verirken diğer taraftan yaşamın her alanında işçiler tam anlamıyla açlığa mahkum ediliyorlar. Düne kadar inşaatlarda alışık olduğumuz manzaralar, maaşlarını vermeme, hak ettiği ücretleri vermeme, mesailerini vermeme sorunu bugün her alanda karşımızda" ifadelerine yer verildi.

Saat 17.00 sıralarındaki ilk protesto Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından gerçekleştirildi. Bu eylemde yapılan açıklamada, Çakır ve Aksu'nun serbest bırakılması istendi. Yapılan açıklamada da, "Günlerdir Ankara sokaklarında direnen madenciler sadaka ya da ayrıcalık istemiyor. Yerin altında çalışarak kazandıkları ücretlerini, tazminatlarını ve alın terlerinin karşılığını istiyorlar. İşçinin hakkını gasp edenlere dokunulmazken, hakkını arayan madencilerin sürekli gözaltına alınmasını, onların mücadelesini örgütleyen sendikacıların tutuklanmasını kabul etmiyoruz" denildi.

"İşçi haklarına her alanda saldırı var"

Aynı yerde saat 19.00 sıralarında yapılan basın açıklamasına ise sendika, siyasi parti ve kitle örgütleri temsilcileri katıldı. "Sendikacılık Suç Değildir" yazılı pankartın açıldığı eylemde, tutuklu sendikacıların serbest bırakılması istendi. DEM Parti milletvekilleri Kezban Konukçu ile Özgül Saki'nin de destek verdiği eylemde konuşan Mücadeleci Sendikalar adına konuşan Şahin Başaraner, "Bu memlekette kuralsız çalışma, insanlık dışı çalışma, işçilere ölüme gönderme, iş cinayetleri doğal vakalardan sayılıyor. Bir sürü insanımızı iş cinayetlerine verirken diğer taraftan yaşamın her alanında işçiler tam anlamıyla açlığa mahkum ediliyorlar. Düne kadar inşaatlarda alışık olduğumuz manzaralar, maaşlarını vermeme, hak ettiği ücretleri vermeme, mesailerini vermeme sorunu bugün her alanda karşımızda. Madenciden tekstil işçisine, enerji işçisinden her sektöre işçilerin alın terleri, hak etmiş oldukları maaşları verilmiyor. Bu ülkede onlarca yılda beri işçilerin kazanılmış haklarına her gün ve her gün büyüyen bir saldırı var" dedi.

Depo, Liman ve Deniz İşçileri Sendikası Başkanı Neslihan Acar da Çakır ve Aksu'nun tutuklanmasını protesto etti ve direnişin kazanımla sonuçlandığını da anımsatarak şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanıyla görüşmek ne zamandır suç oldu?"

"Dün bilmiyor muyduk biz bu mücadelenin kazandığını? Biliyorduk. Bütün kamuoyu da biliyordu. Başaran ve Gökay'ı tutuklamayı tercih ettiler. Çünkü yıllardır mücadele eden bağımsız mücadele odaklarıyız. Yıllardır tutuklamalar, baskılarla mücadele ediyoruz. Bu bir kenara. Bu mücadelenin getirisi diyoruz. Şimdi bağımsız sendikaların baraj açmaması için 50 tane engel var. Bağımsız Maden İş Sendikası 7 aydır bu memlekette yürüttüğü mücadele ve mücadelenin toplumsallaşması Zonguldak, Bartın, Soma Ermenek gibi yine memleketin dört bir yanındaki maden havzalarına seslenmesi dolayısıyla işçiler cesaretle bağımsız Maden İş Sendikası'na üye olmaya başladı ve aşılamaz denilen %1'lik barajı açtı. Bakanlık, istatistikler de üyeleri yok saydı ve baraj altı bıraktı sendikayı. Sendikayın bu mücadelesini sürdürürken aynı zamanda yine maden işçileriyle Ankara'da bakanlığın ve holdingin önüne gittiler ve haklarını aramaya devam ettiler...

Arkadaşlarımızın tutuklanma nedeni bir bakanlığın kapısınla girip muhatap bulamadığında o kapıyı zorlamalarıdır. Yine bu kapı zorlandığı halde muhatap bulamadığı için Cumhurbaşkanlığı Külliyesini adres gösterdiler. Dediler ki bir holdinge bakan, bürokratlar söz geçiremiyor. O yüzden de bu ülkenin en yetkili yöneticisi olan, her şeyi çözme kudretinin kendinde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanına, külliyeye gideriz dedi.

Yoldaşlarımızın tutuklanma nedeni bugün bu ülkede hak aramanın bu kadar kriminalleştirildiği, sendikacıların, öncülerin tutuklandığı, bu kadar şiddet sarmalı içerisinde yine direnmeyi tercih edenlerin durdurulamaması ve bu sefer de, bürokratik odakların terk edilerek doğrudan bu ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanıyla muhataplığın hedeflenmesidir. Cumhurbaşkanıyla görüşmek ne zamandır suç oldu?"

(ANKA)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
27.08.2026 16:50 / Güncelleme: 17:42

Ayların isimleri nereden geliyor? Ocak'tan Aralık'a 12 ayın şaşırtıcı hikayesi

Türkçede kullanılan 12 ayın isimleri Mezopotamya, Roma ve nice faeklı geleneklere uzanan binlerce yıllık hikayeler taşıyor. 1945'teki düzenlemeyle bugünkü halini alan ay adlarının kökenleri ve ilginç anlamları dikkat çekiyor.

Ayların isimleri nereden geliyor? Ocak'tan Aralık'a 12 ayın şaşırtıcı hikayesi

Fotoğraf: Ralf1403/Pixabay

27.08.2026 17:01

İsrail’in Gazze’ye İHA saldırısında bir Filistinli hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze kentindeki Şati Mülteci Kampı’na düzenlediği İHA saldırısında bir Filistinli hayatını kaybetti. Saldırının, 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkese rağmen gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail’in Gazze’ye İHA saldırısında bir Filistinli hayatını kaybetti

Fotoğraf: Yasir Gürbüz/Pexels

27.08.2026 11:18

DEM Partili Ceylan Akça Cupolo: 'Yalnızca maddi imkanı olanların ilaca ulaşabilmesi adaletsizliktir'

Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, SGK'nın karşılamadığı akıllı kanser ilaçları için hastaların verdiği yaşam mücadelesini ve icra tehditlerini Meclis'e taşıyarak Sağlık Bakanı Memişoğlu'na sordu.

DEM Partili Ceylan Akça Cupolo: 'Yalnızca maddi imkanı olanların ilaca ulaşabilmesi adaletsizliktir'
27.08.2026 12:17 / Güncelleme: 12:25

Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapılarını açıyor: Dev organizasyonun düşündürdükleri

Türkiye Kültür Yolu Festivali Çanakkale'de başlarken, organizasyonun devasa bütçesi, tasarruf tedbirlerinin dışındaki konumu ve muhalefet belediyelerinin konserlerine açılan soruşturmalara kıyasla yarattığı çifte standart tepki çekiyor.

Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapılarını açıyor: Dev organizasyonun düşündürdükleri

Fotoğraf: Kültür Yolu Festivali

27.08.2026 11:05

TMMOB'den iş cinayetleri tepkisi: 'Çalışırken ölmek kader değil, sorumlular hesap versin'

TMMOB Başkanı Ali Ekber Çakar, artan iş cinayetlerine karşı yaptığı açıklamada, “Çalışırken ölmek kader değildir” dedi. Yetersiz denetimlere, çocuk işçi ölümlerindeki artışa ve cezasızlık politikalarına dikkat çekti.

TMMOB'den iş cinayetleri tepkisi: “Çalışırken ölmek kader değil, sorumlular hesap versin” Fotoğraf: ANKA
27.08.2026 13:34

Zeydan Karalar'dan Yeni Parti'ye geçme iddialarına yanıt: 'Aynı yola devam edeceğim'

6 yıl 4 ay hapis cezası alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yeni Parti'ye geçeceği yönündeki iddialara yanıt vererek CHP'de kalacağını açıkladı.

Zeydan Karalar'dan Yeni Parti'ye geçme iddialarına yanıt: “Aynı yola devam edeceğim”

Zeydan Karalar

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!