27.08.2026 13:15 / Güncelleme: 16:19

Bağımsız Maden İş yöneticilerinin tutuklanmasına tepki: Patrona yaptırım yok, sendikacıya tutuklama var

Bağımsız Maden-İş yöneticilerinin tutuklanmasına sendikalar, siyasi partiler ve hak örgütlerinin tepki gösterdi. Tepkilerde, “Madencinin alın terini çalanlar değil, hakkını arayanlar yargılanıyor” denildi.

Bağımsız Maden İş yöneticilerinin tutuklanmasına tepki: Patrona yaptırım yok, sendikacıya tutuklama var

Fotoğraf: ANKA

Sevim Saylam
[email protected]


Ankara – Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ve sendikanın Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, sosyal medya paylaşımları ve eylemler gerekçe gösterilerek gözaltına alınmalarının ardından çıkarıldıkları mahkemece “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlamasıyla tutuklandı.

Mahkemede iki sendikacıya kendi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar gösterildi. Tutuklama kararında, Çakır ve Aksu'nun “zincirleme paylaşımlarda demokratik hak arama ve eleştiri sınırlarını aştıkları” ileri sürüldü. Kararda, şüphelilerin sendikal konumları ve “kitleler üzerindeki sevk ve idare yetkinlikleri” göz önünde bulundurulduğunda halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme amacıyla hareket ettikleri iddia edildi.

“Bunu savunmayıp neyi savunacağım?”

İfadesinde 22 yıl madende çalıştığını anlatan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, emekli maaşının 23 bin 700 TL olduğunu söyledi. Çakır, “Kendi çalışma arkadaşlarımın bunları yaşamaması için sendika kurduk. Yerin altında çalışan madenci kardeşlerim mağdur olmaktadır. Bunu savunmayıp neyi savunacağım?” diye sordu.

Paylaşımlarının madencilerin haklarını savunmak amacıyla yapıldığını belirten Çakır, “Şikayet edilen patronun hakim karşısına çıktığını görmedim. 6 kez gözaltına alındım, 3 kez mevcutlu alındım. İşçi arkadaşlarım haklarını alsınlar, evlerine mutlu gitsinler, bu benim için onurdur, gururdur” dedi.

“Bizim irademiz cezalandırılmak isteniyor”

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise ifadede yürüttükleri direniş sürecini ve bakanlıklarla yapılan görüşmeleri anlattı. On binlerce işçinin kıdem tazminatını 2,5 yıllık mücadele sonucunda ödetebildiklerini söyleyen Aksu, çok sayıda işçinin hak mücadelesi için kendilerine ulaştığını belirtti.

Yıldızlar SSS Holding patronu Sabahattin Yıldız'ın üç bakanlık huzurunda verdiği sözü tutmadığını söyleyen Aksu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktardı. İşçilerin kıdem ve emeklilik tazminatlarının ödenmediğini belirten Aksu, aileleriyle birlikte Ankara'ya gelen madencilerin ücretlerine ve alacaklarına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Enerji Bakanlığında yapılan toplantıda kendilerine teşekkür edildiğini de anlatan Aksu, “Bakanlıklar çare üretemiyorlar. Bizim bu irademiz cezalandırılmak isteniyor. Böyle bir şey için seve seve yatarım. Ömrümün 35 yılını gece gündüz işçi mücadelesine verdim. Şu an yaptığım işlerden onur duyarım” dedi.

Çakır'ın serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Aksu, “Cezalandırılması gereken birisi varsa benim” ifadelerini kullandı.

T Tipinde tutuklu bulunan Çakır: Hakkınızı kimseye yedirmeyin

Tutuklama kararının ardından T tipi cezaevinde tutuklu bulunan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, tüm işçi ve emekçilere mesaj gönderdi. “Bütün işçilere selam olsun, onlar için mücadele ediyoruz. Bizler sendika yöneticileri olarak cezaevinde yatabiliriz arkadaşlar ama sizler hiçbir zaman hakkınızı kimseye yedirmeyin. Evinizde olduğu gibi işyerinde de başınızı dik tutun” ifadelerini kullanan Çakır, Mesajında, “Sizler olmazsanız patron da olmaz, sendika da olmaz, belediye başkanı da olmaz, vekil de olmaz, cumhurbaşkanı da olmaz. Onun için birliğinizi, beraberliğinizi hiçbir zaman bozmayın. Sevgi ve saygılarımla, Bütün işçi sınıfını, çiftçileri, emeklileri selamlıyorum” dedi.

Tutuklamalara tepki

Çakır ve Aksu'nun tutuklanmasına sendikalar, siyasi partiler ve hak örgütleri tepki gösterdi.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, tutuklamaların bütün işçi sınıfına ve hak arayanlara yönelik bir mesaj olduğunu belirterek, “Bu tutuklama, iktidarın bütün işçi sınıfına, bütün hak arayanlara açık bir mesajıdır: ‘Biz tepeden tırnağa, işçilerin emeğine, ekmeğine ve memleketin kaynaklarına çöken patronların iktidarı, hak arayan işçilerin ve halkın düşmanıyız!’ Herkes safını ona göre belirlesin. Bizim safımız maden işçilerinin, Bağımsız Maden-İşçileri Sendikasının safıdır. Gökay Çakır ve Başaran Aksu yalnız değildir” dedi.

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, “Günlerdir Enerji Bakanlığı önünde hakları ve gasbedilen alacakları için direnen maden işçileri, Saray rejiminin ve onun yargı-kolluk mekanizmasının baskısıyla karşı karşıya. İşçilerin gasp edilen ücret ve hakları için parmağını dahi oynatmayanlar, direnen işçilere defalarca gözaltı uygulayarak mücadeleyi kırmaya çalışıyor. Bu baskı politikasının son hamlesi ise Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile Uzman Başaran Aksu’nun tutuklanması oldu. Yıldızlar Holding patronunun işçilerin ücret ve alacaklarını gasp etmesine, işçilerin haklarını ödememesine karşı herhangi bir yaptırım uygulanmazken; işçilerin yanında duran sendikacılar tutuklanıyor. Bu açık antidemokratik tutumu ve işçilerin hak arama mücadelesine yönelik saldırıyı kınıyoruz. Sendikacılar derhal serbest bırakılmalı, Yıldızlar Holding patronu hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve maden işçilerinin tüm ücret ve alacakları derhal ödenmelidir. İşçilerin haklı ve meşru mücadelesinin yanındayız. Baskılar, gözaltılar ve tutuklamalar işçilerin örgütlü mücadelesini durduramayacak” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ise tutuklamaların işçi hakları, örgütlenme özgürlüğü ve sendikal hakların açık ihlali olduğunu belirtti. İHD, işçilerin hak arama mücadelesini gözaltı ve tutuklamalarla engellemeye yönelik uygulamaların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da yaptığı açıklamada, “Madencinin alın terini gasp edenler değil, o alın terinin peşine düşenler yargılanıyor” dedi. İşçilerin söz verilen haklarının eksiksiz teslim edilmesi gerektiğini belirten Hatimoğulları, direnişe öncülük eden sendika temsilcilerinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Hatimoğulları, “Alın teri suç değildir. Hakkını aramak suç değildir. Direnmek suç değildir” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel: Bütün emekçilere açık bir gözdağı

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel de tutuklamalara sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

“Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu’nun tutuklanması, hakkını arayan bütün emekçilere verilmek istenen açık bir gözdağıdır” diyen Özel, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“İşçinin hakkını vermeyip, hakkını isteyen emekçiyi susturmaya kalkmak; Ak Parti’nin kara düzeninin geldiği noktadır.

Kimse emeği sahipsiz, emekçiyi yalnız sanmasın.

Madencilerin alın terinin karşılığı kuruşu kuruşuna ödenene, mücadele arkadaşları özgürlüğüne kavuşana kadar bu meselenin takipçisi olacağız.

Gökay Çakır ve Başaran Aksu masum emekçilerdir, ikisi de derhal serbest bırakılmalıdır.”

 

“Madencilere yapılan zulüm kabul edilemez”

TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada da madencilere karşı yapılanların kabul edilemez olduğu vurgulandı. TÜMTİS paylaştığı açıklamasında, “Yıldızlar SSS Holding bünyesinde çalışan ve aylardır ödenmeyen ücret ve tazminat alacakları için mücadele eden madencilerin karşı karşıya bırakıldığı baskı ve engellemeler, işçilerin alacaklarını ödemeyen şirkete karşı hiçbir yaptırım uygulanmazken ücret ve tazminatları için direnen işçilerin defalarca gözaltına alınması ve sendika yöneticilerinin tutuklamaları kabul edilemez. Haklarını alabilmek için direnen madenciler, kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor. Üç bakanlığın garantörlüğünde verilen taahhütlere rağmen sorunların çözülmemesi, işçilerin sabrını ve mağduriyetini daha da büyütmüştür. Yapılan müfettiş incelemelerinde madencilerin ücret ve tazminat alacaklarının olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla ortada karşılığı olmayan bir talep değil, işçilerin alın terinden doğan ve resmi incelemelerle de ortaya konulan hakları bulunmaktadır. Bu nedenle, işçilerin taleplerini dinlemek ve çözüm üretmek yerine, demokratik ve meşru hak arama eylemlerinin engellenmesi, madencilerin ve sendika yöneticilerinin tutuklanması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

 

Çerkezoğlu: Yargı, hak arama mücadelesi karşısında araçlaşıyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Aksu ve Çakır’ın tutuklamasına tepki göstererek, "Sendikal mücadele ve örgütlenme anayasal bir haktır, hiçbir koşulda suç sayılamaz" dedi. Konfederasyonun X hesabı üzerinden yayımlanan açıklamada Tutukluluk halinin hukuki koruma tedbiri olmaktan çıkarıldığını belirten Çerkezoğlu, "Tutuklamalar giderek bir baskı ve cezalandırma aracına dönüştü. Yargı süreçleri muhalif sesleri ve emekçilerin hak arama mücadelesini bastırmak amacıyla araçsallaştırılıyor" ifadelerini kullandı. Gazetecilerden sendikacılara kadar çok geniş bir kesimin uzun tutuklu yargılandığına dikkat çeken Çerkezoğlu, "Ödenmeyen ücretlere, iş cinayetlerine ve hak gaspına karşı yürütülen bu mücadele suç değildir. İnsanca yaşam ve güvenceli çalışma hakları anayasal güvencededir" dedi.

“Hak aramak suç değil!”

Aksu ve Çakır’ın tutuklanmasına tepki gösteren sendikalardan birisi de Birleşik Metal İşçileri Sendikası oldu. Sendika Yönetimi, sosyal medya (X) hesabı üzerinden yayımladıkları açıklamada, “Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu’nun tutuklanması, sendikal mücadeleye yönelik açık bir saldırıdır” ifadelerine yer verirken, “Madencilerin gasbedilen hakları için yürüttüğü mücadele baskı, gözaltı ve tutuklamalarla durdurulamaz. Madenciler kazanacak, işçi sınıfı kazanacak! Gökay Çakır ve Başaran Aksu derhal serbest bırakılsın. Sendikal mücadele de hak aramak da suç değildir!” denilerek tutuklulukların son bulunması çağrısı yapıldı, metal işçilerinin madencilerle dayanışması vurgulandı.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
27.08.2026 09:40 / Güncelleme: 09:57

Galatasaray ve Fenerbahçe kasalarını dolduruyor: Şampiyonlar Ligi gelirleri belli oldu

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılımdan elde edeceği garanti gelir belli oldu. İki kulübün turnuvada alacağı sonuçlardan bağımsız olarak toplamda 60 milyon avronun üzerinde geliri kasasına koyması bekleniyor.

Galatasaray ve Fenerbahçe kasalarını dolduruyor: Şampiyonlar Ligi gelirleri belli oldu
27.08.2026 13:19 / Güncelleme: 13:41

Narin Güran cinayetinin faili meçhul kapsamında yeniden ele alınması talebi reddedildi

Adalet Bakanlığı, Güran ailesinin Narin Güran cinayetinin 'faili meçhul' kapsamında yeniden incelenmesi talebini 'dosyada yeni ve somut bir delil bulunmadığı' gerekçesiyle reddetti.

Narin Güran cinayetinin faili meçhul kapsamında yeniden ele alınması talebi reddedildi

Fotoğraf: ANKA

27.08.2026 11:15

Kimya Mühendisi Ertuğrul Barka değerlendirdi: Kent içindeki asfaltlamalar ne kadar sağlıklı?

Kent içi asfaltlama çalışmalarını gazetemize değerlendiren Kimya Mühendisi Ertuğrul Barka, “Yüksek karbon ayak izi, ısı adası etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliğine doğrudan ve dolaylı etkileri kaçınılmazdır” dedi.

Kimya Mühendisi Ertuğrul Barka değerlendirdi: Kent içindeki asfaltlamalar ne kadar sağlıklı?

Fotoğraf: Ramis Sağlam/ Evrensel

27.08.2026 13:08 / Güncelleme: 13:52

Nepal-Çin sınırındaki selde can kaybı 280’i aştı, 1500 kişi hâlâ kayıp

Nepal'in Rasuwa bölgesi ve çevresinde meydana gelen selde 289 kişi hayatını kaybetti, 73 kişi yaralandı. 1500 kişiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Nepal-Çin sınırındaki selde can kaybı 280’i aştı, 1500 kişi hâlâ kayıp

Fotoğraf: AA

27.08.2026 13:44

Eski Bakanın oğluna evinde silahlı saldırı: Bacağına 3 kurşun isabet etti

Eski Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Ali Yılmaz'ın oğlu Soner Yılmaz, İstanbul'daki evinde silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda bacağına üç kurşun isabet etti. Ameliyata alınan Yılmaz’ın durumunun stabil olduğu öğrenildi.

Eski Bakanın oğluna evinde silahlı saldırı: Bacağına 3 kurşun isabet etti

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!