27.08.2026 11:10 / Güncelleme: 11:38

Hindistan'daki 'Hamamböceği' protestolarında 6 yaşındaki çocuğa polis müdahalesi

Hindistan'ın Bihar eyaletinde sınavlardaki usulsüzlük ve işsizlik politikalarına karşı düzenlenen öğrenci protestosunda 6 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından annesiyle birlikte alandan çıkarıldığı görüntüler tepki çekti.

Hindistan'daki 'Hamamböceği' protestolarında 6 yaşındaki çocuğa polis müdahalesi

Hindistan'da 'Hamamböcekleri' 20 Temmuz'da parlamentoya yürüyüş düzenlemişti. | Fotoğraf: Sumita Roy Dutta/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 

Hindistan'ın Bihar eyaletinin başkenti Patna'da, Bihar Kamu Hizmeti Komisyonu'nun (BPSC) 70'inci sınavında yaşandığı öne sürülen usulsüzlüklere karşı düzenlenen öğrenci protestosunda 6 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından alandan çıkarıldığı görüntüler gündem oldu.

25 Ağustos Salı günü Dak Bungalow Kavşağı'nda toplanan yüzlerce öğrenci ve iş arayan genç, sınav süreçlerinde yaşanan sorunlara ve işe alımlardaki şeffaflık eksikliğine tepki gösterdi. Protestocular, Bihar Başbakanı Samrat Choudhary'nın konutuna yürümek istedi. Polis ise eylemi dağıtmak için tazyikli su ve cop kullandı.

“Öğrenciler neden iş bulamıyor?”

Protestoya katılan 6 yaşındaki çocuk, elinde Hindistan bayrağıyla hükümet karşıtı sloganlar attı. Görüntülerde çocuğun işsizlik sorununa dikkat çekerek Başbakan Samrat Choudhary'ye öğrencilerin neden iş bulamadığını sorduğu ve istifa çağrısı yaptığı görülüyor.

Çocuğun protesto sırasında polis müdahalesinden çekinmediğini söylediği başka görüntüler de sosyal medyada yayıldı.

Polis: “Gözaltına alınmadı”

Bihar Polis Genel Operasyonlar Müdürü Kundan Krishnan, çocuğun gözaltına alınmadığını savundu. Krishnan, çocuğun protesto alanının dışına çıkarıldığını söyledi.

India Today ise görüntülerdeki müdahalenin koşullarını ve görüntülerin kesin tarihini bağımsız olarak doğrulayamadığını belirtti.

Görüntüler tepki çekti

Polisin çocuğu protesto alanından çıkardığı görüntüler sosyal medyada geniş yankı buldu. Görüntüler, Cockroach Janta Party (CJP) tarafından paylaşılırken CJP'nin kurucusu Abhijeet Dipke, Aam Aadmi Party (AAP) ve Kongre çevrelerinden de polis müdahalesine tepki geldi.

Dipke, müdahaleyle ilgili “Dünyanın en büyük demokrasisi, 6 yaşındaki bir çocuğu alıkoyuyor! Bundan sonra sperm bankalarına baskın düzenlemeye başlasalar bile hiç şaşırmam,” diye tweet attı.

AAP liderlerinden Manish Sisodia, görüntüler üzerinden hükümeti ve polisi eleştirirken, Kongre'nin öğrenci yapılanması NSUI de olaya tepki gösterdi.

Patna'daki protesto, Bihar'da gençlerin sınav sistemi, işe alımlar ve işsizlik konusundaki artan tepkilerinin son örneklerinden biri oldu.

BPSC sınavında yaşandığı öne sürülen usulsüzlüklerin yanı sıra, öğretmen alım sınavının yeni formatı ve kamuya personel alımında şeffaflık bulunmadığı yönündeki eleştiriler de protestoların gündeminde yer alıyor.

(Dış Haberler)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
27.08.2026 08:33 / Güncelleme: 09:24

Galatasaray'a geri dönmek istiyor: Eski futbolcusundan 'Beni alın' çağrısı

Noa Lang'ın menajerleri aracılığıyla Galatasaray'a yeniden dönmek istediğini ilettiği öne sürüldü. Hollandalı futbolcunun transfer için maaşında indirime gitmeye de hazır olduğu belirtildi.

Galatasaray'a geri dönmek istiyor: Eski futbolcusundan "Beni alın" çağrısı

Fotoğraf: AA

27.08.2026 00:20 / Güncelleme: 07:10

'Tezgah başında Türk, Kürt diye ayırmıyorsak barışa neden karşı çıkalım?'

Rusya-Türkiye hattında çalışan Volgo-Don 5021 gemisinde açlık, susuzluk ve salgın hastalık tehdidiyle baş başa bırakılan 12 işçi; şirketin savaşı bahane ederek haklarını gasbettiğini, tüm baskılara rağmen geri adım atmayacaklarını belirtti.

'Tezgah başında Türk, Kürt diye ayırmıyorsak barışa neden karşı çıkalım?'
27.08.2026 09:33 / Güncelleme: 10:00

Mersin'de spor salonunda kadına şiddet

Mersin'de bir spor salonunda, Aylin D.'nin tartıştığı erkek Kürşat T. tarafından boğazı sıkıldı. Başka bir kadın araya girerek engel olmaya çalıştı. Olay sonrası gözaltına alınan Kürşat T. adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Mersin'de spor salonunda kadına şiddet

Fotoğraflar: Evrensel

27.08.2026 09:58 / Güncelleme: 10:21

Rojin Kabaiş soruşturmasında yeni mütalaa: Telefonunda ‘cihaz silme’ kaydı ortaya çıktı

Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin soruşturma dosyasına giren yeni uzman mütalaasında, Kabaiş’in kaybolmasından günler sonra telefonuyla bağlantılı Google hesabına erişildiği ve 10 Ekim 2024’te “cihaz silme” işlemi yapıldığı belirtildi.

Rojin Kabaiş soruşturmasında yeni mütalaa: Telefonunda ‘cihaz silme’ kaydı ortaya çıktı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!