25.08.2026 12:49 / Güncelleme: 12:51

5 basın örgütünden Dilek Gappi’ye destek: 'Gazetecilerin hakkını savunmak suç değildir'

İGC Başkanı Dilek Gappi'nin bir gazeteciyi savunduğu için ifadeye çağrılmasına 5 basın ve yazar örgütünden tepki geldi. Ortak açıklamada, gazetecilerin hakkını savunmanın suç olmadığı ve basın özgürlüğünün korunması gerektiği vurgulandı.

5 basın örgütünden Dilek Gappi’ye destek: “Gazetecilerin hakkını savunmak suç değildir”

Fotoğraf: ANKA

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi’nin, bir gazetecinin hakkını savunduğu gerekçesiyle ifadeye çağrılmasına karşı beş basın, yayın ve yazar meslek örgütünden ortak tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Yayıncılar Birliği (TÜRKYAYBİR), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve PEN Türkiye; yayımladıkları ortak bildiriyle Gappi ile dayanışma içinde olduklarını ilan etti.

Tartışma, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan’ın bir belediye başkanı ziyaretinin ardından yapılan habere “paçavra” nitelendirmesinde bulunmasıyla başladı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin bu ifadeye karşı bir kınama bildirisi yayımlaması üzerine Milletvekili İnan, İGC Başkanı Dilek Gappi’yi hedef alarak sert eleştiriler yöneltti.

Gelişmelerin ardından Basın Savcılığı, Gappi hakkında "iftira" ve "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddialarıyla soruşturma başlattı. Dilek Gappi, yönetim kurulu üyeleri ve avukatı eşliğinde adliyeye giderek ifade verdi.

“Meslek örgütlerinin görevi basın özgürlüğünü korumaktır”

Soruşturma sürecini kaygıyla karşıladıklarını belirten meslek örgütleri, yaptıkları ortak açıklamada basın özgürlüğü ve demokratik ilkelere dikkat çekti.

Açıklamada, gazetecilik meslek örgütlerinin temel görevinin basına yönelik baskılara karşı çıkmak olduğu vurgulanarak, haksızlığa uğrayan bir gazeteci karşısında meslek örgütlerinin tepkisiz kalamayacağı ifade edildi.

İGC Başkanı’nın ifadeye çağrılmasının doğrudan yurttaşların haber alma hakkını hedef aldığı ve kamu gücünün bir sindirme aracına dönüştürülmemesi gerektiği belirtildi.

Kişilik haklarının korunmasının yolunun basın üzerindeki baskıyı artırmak değil; demokratik ilkeler gereği eleştiriye açık olmak ve hukuki yolları ölçülü kullanmak olduğu hatırlatıldı.

Meslek örgütleri, açıklamada gazetecilerin haklarını savunmanın ve basın özgürlüğünün yanında durmanın bir tercih değil, mesleki ve toplumsal bir sorumluluk olduğunun altını çizdi.

(Medya Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
25.08.2026 06:14 / Güncelleme: 06:32

Hava durumu değişiyor, sıcaklıklar bazı bölgelerde düşüyor: Meteoroloji'den il il sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar uyarısı

İç ve Doğu Anadolu'da sıcaklıklar düşüyor; Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz ve çevre illerde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Zonguldak ve Bartın kıyılarında ise kuvvetli rüzgarlar etkili olacak.

Hava durumu değişiyor, sıcaklıklar bazı bölgelerde düşüyor: Meteoroloji'den il il sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar uyarısı

Fotoğraf: Erik Mclean/Unsplash

25.08.2026 00:58 / Güncelleme: 01:05

Rıza Akpolat'tan hapis cezası sonrası ilk açıklama: Benim alnım ak, başım dik

Tutuklu Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, 23 yıllık hapis cezasının ardından yaptığı açıklamada, “Çocuklarımın, ailemin, yol arkadaşlarımın ve Beşiktaşlı komşularımın yüzünü öne eğecek tek bir suçum olmadı. Benim alnım ak, başım dik” dedi.

Rıza Akpolat'tan hapis cezası sonrası ilk açıklama: Benim alnım ak, başım dik

Fotoğraf: ANKA

25.08.2026 12:37

Avustralya müzik endüstrisinden AI ambargosu: Yapay zekayla yapılan şarkılar listelere alınmayacak

Avustralya Kayıt Endüstrisi Birliği, izin almadan eğitilen yapay zeka araçlarıyla üretilen şarkıları müzik listelerine almayacağını duyurdu. Karar, Madonna’nın yapay zeka cover'ının ilk 10'a girmesinin ardından hayata geçirildi.

Avustralya müzik endüstrisinden AI ambargosu: Yapay zekayla yapılan şarkılar listelere alınmayacak
25.08.2026 08:00 / Güncelleme: 08:34

Gülistan Doku dosyasında gizli tanık ifadesi doğrulandı: Mustafa Türkay Sonel olay yerinde sabahlamış

Avukat Ali Çimen, Gülistan Doku dosyasında gizli tanığın ifadesi ile verilerin örtüştüğünü; tutuklu katil zanlısı Mustafa Türkay Sonel'in olaydan sekiz gün sonra cinayetin işlendiği düşünülen yerde sabahladığının belgelendiğini açıkladı.

Gülistan Doku dosyasında gizli tanık ifadesi doğrulandı: Mustafa Türkay Sonel olay yerinde sabahlamış
25.08.2026 09:25

İzmir'de IŞİD operasyonu: 26 kişi gözaltına alındı

İzmir'de IŞİD propagandası yaptığı ve geçmişte örgüt adına faaliyet yürüttüğü öne sürülen şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda 26 kişi gözaltına alındı.

İzmir'de IŞİD operasyonu: 26 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!