23.08.2026 11:27 / Güncelleme: 11:35

Bornova'da 'Homeros' söyleşisi ve imza günü: Odysseia da konuşuldu

Kent tarihçisi ve yazar Altan Altın’ın "Destanların Doğduğu Yer: Bornova Homeros Mağaraları" isimli yeni kitabı, Bornova Belediyesinin ev sahipliğinde tanıtıldı. Kitap, Homeros’un ölümsüz destanlarını Bornova’da kaleme aldığını öne sürüyor.

Bornova'da "Homeros" söyleşisi ve imza günü: Odysseia da konuşuldu

Zeliha Irmak
[email protected]


İzmir - Kent tarihçisi ve yazar Altan Altın’ın kaleme aldığı “Destanların Doğduğu Yer: Bornova Homeros Mağaraları” adlı yeni çalışma, Bornova Atatürk Kitaplığı’nın bahçesinde düzenlenen imza ve söyleşi etkinliğiyle okurlarla buluştu. Ala Yayıncılık etiketiyle raflardaki yerini alan eserin tanıtımına yerel yöneticiler, akademisyenler ve edebiyatseverler katıldı.

Etkinlikte kitabına dair açıklamalarda bulunan Altın, antik çağın önemli ozanlarından Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarını Bornova sınırları içerisindeki doğal mağaralarda şekillendirdiği yönündeki görüş ve iddialarını paylaştı.

Antik kaynaklar ve bölgesel anlatılar

Homeros’un Antik Smyrna (İzmir) ve Meles Çayı ile olan tarihsel bağını merkeze alan çalışmada yazar; MS 2. yüzyılda yaşamış Yunan coğrafyacı Pausanias’ın seyahatnamelerindeki kayıtları, bölgedeki sözlü kültürel mirası ve mağaralara ilişkin anlatıları araştırmasının temel dayanakları olarak aktarıyor. Kitapta aynı zamanda destanların evrensel edebiyattaki yeri ve günümüze uzanan kültürel etkileri de irdeleniyor.

Daha önce “Bornova’m, Mor Salkımların Masalı” ve “Pesulaki Sohbetleri-Hikayeler Şehri Bornova” isimli çalışmaları yayımlanan, yerel tarih üzerine köşe yazıları ve araştırmaları bulunan Altın, bu yeni kitabıyla bölgenin Homeros üzerinden süregelen kültürel tartışmalarına ve turizm potansiyeline dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
23.08.2026 07:15 / Güncelleme: 07:53

Meteorolojiden dört il için sağanak uyarısı: Hava sıcaklığı birçok bölgede artmaya devam edecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının batı, iç ve doğu kesimlerde artmaya devam edeceğini duyurdu. Akdeniz ve Doğu Karadeniz'de yerel sağanak yağış beklenirken, Ege ve İç Anadolu'da kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı.

Meteorolojiden dört il için sağanak uyarısı: Hava sıcaklığı birçok bölgede artmaya devam edecek
23.08.2026 00:04

‘Bağış’ deniyor, veli borçlanıyor

Eskişehir’de kadınlar, devlet okullarında ‘bağış’ ve ‘kayıt parası’ adı altında istenen on binlerce lirayı karşılamak için kredi çekiyor, altın bozuyor, borçlanıyor.

‘Bağış’ deniyor, veli borçlanıyor
23.08.2026 01:23 / Güncelleme: 08:09

Zonguldak'ta 70 Kürt işçiye saldırı: Can güvenliği çağrısı

Şırnak'tan Zonguldak'a fındık işçiliği için giden 70'i aşkın işçi ve ailesi iki kez saldırıya uğradı. DEM Parti milletvekilleri, işçilerin can güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunurken, saldırıyla ilgili adli sürecin başlatıldığını belirtti.

Zonguldak'ta 70 Kürt işçiye saldırı: Can güvenliği çağrısı

Fotoğraf: MA

23.08.2026 01:56 / Güncelleme: 02:02

Çayırhan madeninde 1 işçinin öldüğü göçük: Gözaltına alınan 9 kişiden 4'ü tutuklandı

Ankara Beypazarı’nda Çayırhan Kömür İşletmeleri’nde 1 işçinin hayatını kaybettiği, 12 işçinin yaralandığı göçüğe ilişkin gözaltına alınan 9 kişiden 4’ü tutuklandı. 5 kişinin ise işlemleri sürüyor.

Çayırhan madeninde 1 işçinin öldüğü göçük: Gözaltına alınan 9 kişiden 4'ü tutuklandı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!