18.08.2026 16:44

El Nino, rekor kıracak seviyeye doğru ilerliyor

Sonbahar sonu ve kış başlangıcında daha önce tahmin edilenden daha şiddetli bir seviyede zirveye ulaşması beklenen El Nino'nun, 1950'ye kadar uzanan kayıtlardaki en şiddetli olay olması olasılığının yaklaşık yüzde 70 olduğu belirtiliyor.

El Nino, rekor kıracak seviyeye doğru ilerliyor

Fotoğraf: 睡不醒的肥嘟嘟 左卫门/Pexels

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresine göre (NOAA), El Nino'nun sonbahar sonu ve kış başlangıcında daha önce tahmin edilenden daha şiddetli bir seviyede zirveye ulaşması beklenirken 1950'ye kadar uzanan kayıtlardaki en şiddetli olay olması olasılığı da yaklaşık yüzde 70 seviyesinde.

CNN'in NOAA son tahminlerine dayandırdığı haberine göre; El Nino koşulları hızla yoğunlaşmaya devam ediyor. Buna göre sonbahar sonu ve kış başlangıcında daha önce tahmin edilenden daha şiddetli bir seviyede zirveye ulaşması beklenen El Nino'nun, "rekor kıracak" bir şiddete doğru ilerlediğine işaret ediliyor.

"Süper El Nino" olayını da geçecek

NOAA'ya göre El Nino'nun, 1950'ye kadar uzanan kayıtlara geçen en şiddetli olay olma olasılığı yaklaşık yüzde 70 olurken, 1982-1983 arasında yaşanan "Süper El Nino" olayını da geçmesi bekleniyor.

Uzmanlar ise küresel ısınmanın etkilerinin El Nino ile birleşerek sıcaklık dalgalarının ve doğal afetlerin şiddetinin artmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Yaşanacak El Nino olayının şiddeti nedeniyle, 2027'nin kayıtlara geçen en sıcak yıl rekorunu kıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, 2026 yılının da aynı rekoru kırmasının muhtemel olduğu görüşü paylaşılıyor.

El Nino ve La Nina hava olayları

Pasifik Okyanusu'ndaki El Nino hava olayı, özellikle okyanuslara kıyısı bulunan bölgelerde ve dünya genelinde sıcaklık artışına neden oluyor.

Bunun tersi şeklinde nitelendirilebilecek La Nina ise dünya için daha soğuk hava koşulları anlamına geliyor.

El Nino ile La Nina arasındaki geçişte de nötr yani doğal hava olayları geçerli oluyor.

(AA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
18.08.2026 14:19 / Güncelleme: 15:05

Oosterwolde ve Oğuz Aydın'ın menajeri Beşiktaş binasından paylaşım yaptı

Fenerbahçe'de sakatlık yaşayan Oosterwolde ve Oğuz Aydın'ın menajeri olan Joes Blakborn İstanbul'a geldi. Oyuncularının geleceği hakkında görüşme yapacak olan Joes Blakborn, Beşiktaş kulüp binasından paylaşım yaptı.

Oosterwolde ve Oğuz Aydın'ın menajeri Beşiktaş binasından paylaşım yaptı

Fotoğraf: User:Zafer/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

18.08.2026 06:48

Venezuela'daki depremlerde bilanço artıyor: Can kaybı 6 bini aştı

Venezuela'da 24 Haziran'da meydana gelen çifte depremin ardından bilanço ağırlaşıyor. Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 438'e yükseldiğini duyurdu.

Venezuela'daki depremlerde bilanço artıyor: Can kaybı 6 bini aştı

Fotoğraf: DHA

18.08.2026 09:06

Galatasaray’da Lucas Torreira için ayrılık iddiası

Galatasaraylı Lucas Torreira’nın İtalya Serie A’ya dönmeye sıcak baktığı öne sürüldü. Uruguaylı orta saha için görüşmelerin başladığı belirtilirken, seçenekler arasında Fiorentina’nın öne çıktığı ifade edildi.

Galatasaray’da Lucas Torreira için ayrılık iddiası

Fotoğraf: AA

18.08.2026 15:35

Yeni Partili Gamze Taşcıer: 'AKP yoksulluğu ortadan kaldırmak yerine yönetiyor'

Sosyal yardım harcamalarının 6 ayda yüzde 72 arttığını belirten Yeni Parti Milletvekili Gamze Taşcıer, "Yoksulluğu azaltan devlet yurttaşı güçlendirir, sürekli yardımlarla yöneten iktidar bağımlılığı yeniden üretir" dedi.

Yeni Partili Gamze Taşcıer: 'AKP yoksulluğu ortadan kaldırmak yerine yönetiyor'

Fotoğraf: ClickerHappy/Pexels

18.08.2026 13:12

Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçileri direnişte dokuz günü geride bıraktı: Madencinin sabrını sınamayın

Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçileri, ödenmeyen tazminat ve alacakları için eylemlerini 9'uncu gününde de sürdürüyor. Sendika yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren işçiler, haklarını alana kadar alanları terk etmeyeceklerini söyledi.

Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçileri direnişte dokuz günü geride bıraktı: Madencinin sabrını sınamayın

Fotoğraf: Evrensel

18.08.2026 08:15

Maden sahasındaki sızıntıya branda: Kimyasal atık toprağa ve suya karışıyor

AKP Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait Giresun’un Doğankent ilçesindeki madenin atık havuzundan kimyasal suyun toprağa ve su kaynaklarına sızdığı belirtilirken, sızıntının görünmesini engellemek için alanın önüne büyük bir branda gerildi.

Maden sahasındaki sızıntıya branda: Kimyasal atık toprağa ve suya karışıyor

Fotoğraf: BirGün

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!