18.08.2026 08:15

Maden sahasındaki sızıntıya branda: Kimyasal atık toprağa ve suya karışıyor

AKP Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait Giresun’un Doğankent ilçesindeki madenin atık havuzundan kimyasal suyun toprağa ve su kaynaklarına sızdığı belirtilirken, sızıntının görünmesini engellemek için alanın önüne büyük bir branda gerildi.

Maden sahasındaki sızıntıya branda: Kimyasal atık toprağa ve suya karışıyor

Fotoğraf: BirGün

 

AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu Alagöz Maden Şirketinin Giresun’un Doğankent ilçesindeki maden sahasında bulunan kimyasal atık havuzundan sızan suyun toprağa ve su kaynaklarına karıştığı belirtiliyor. Bölge halkı ise şirketin sızıntının dışarıdan görülmesini engellemek amacıyla alanın önüne büyük bir branda gerdiğini ifade ediyor.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Doğankent’e bağlı Çatalağaç Köyü’nde faaliyet gösteren şirkete ait kurşun, çinko ve bakır madeninin atık havuzunda sızıntı yaşanıyor. Kimyasal suyun havuzdan sızarak toprağa ve bölgedeki su kaynaklarına karıştığı belirtilirken, bölge halkı şirketin yaşananları çevreden gizlemek için büyük bir branda kullandığını aktarıyor. Madenin kimyasal atık havuzu daha önce de şiddetli yağışların ardından taşmıştı.

Dereye atık su deşarjı tespit edildi

Yıllardır Harşit Vadisi’nde faaliyet gösteren Alagöz Maden’e çevre mevzuatına aykırılıklar nedeniyle daha önce de para cezaları kesildi. Bölge halkının çevre tahribatına karşı mücadelesine rağmen şirket madencilik faaliyetlerini sürdürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da kısa süre önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Alagöz Madencilik Şirketine ihlal nedeniyle 2 milyon 517 bin TL para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlık, Giresun İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemede madendeki atık suyun Çatalağaç Deresi’ne deşarj edildiğinin belirlendiğini açıkladı.

Numunelerde sınır değerler aşıldı

Bakanlık, 18 Nisan 2024’te maden sahasının çevresindeki su kaynaklarından da numuneler aldı. Sekiz ayrı noktadan alınan numunelerin incelenmesi sonucunda bazı değerlerin belirlenen oranların üzerinde olduğu ve bölgedeki Derin Dere’nin madencilik faaliyeti nedeniyle kirlendiği tespit edildi.

Bu tespitlerin ardından 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında Alagöz Maden’e 464 bin 585 TL idari para cezası kesildi. Ceza tutanağında, “Yapılan uygulamalar ve tespitler sonucunda, tesis sahasına ulaşan yüzeysel suların (dere) maden faaliyeti nedeniyle değişerek atık su vasfı kazandığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Şirkete bir önceki yıl da dereyi kirlettiği gerekçesiyle 54 bin 783 TL para cezası uygulanmıştı. Bu cezanın gerekçesinin ise “Derenin hafriyat, toprak ve inşaat malzemesiyle kirletilmesi” olduğu öğrenildi.

(birgun.net)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
18.08.2026 06:54

Güneşli havaya sağanak sürprizi: Meteoroloji'den Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu'ya yağış uyarısı geldi

Sıcaklıklar mevsim normallerinde seyrederken, gökyüzündeki denge değişiyor. Batıda güneşli hava hakimken, Toroslar, Doğu Karadeniz ile Kayseri, Sivas ve Kastamonu çevrelerinde gün içinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Güneşli havaya sağanak sürprizi: Meteoroloji'den Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu'ya yağış uyarısı geldi

Fotoğraf: Michaela St/Pexels

18.08.2026 01:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü: İran-ABD gerilimi ve Gazze ele alındı

Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü: İran-ABD gerilimi ve Gazze ele alındı

Fotoğraf: ANKA

17.08.2026 20:33 / Güncelleme: 22:51

Ankara'daki madencilere polis müdahalesi: Sendikacılar gözaltına alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde direnen Bağımsız Maden İşçileri Sendikasına bağlı Doruk Madencilik ve Elazığ Eti Gümüş işçilerine bir kez daha polis müdahale etti.

Ankara'daki madencilere polis müdahalesi: Sendikacılar gözaltına alındı

Fotoğraf: Evrensel

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
18.08.2026 06:02

Kolombiya'nın üçte biri depremden etkilendi: 289 kişi yaşamını yitirdi, 143 kişi kayıp

Kolombiya Cumhurbaşkanı De la Espriella, 10 Ağustos'taki depremin ülkenin üçte birini etkilediğini açıkladı. Açıklamaya göre, depremde 289 kişi yaşamını yitirdi, 143 kişi ise hâlâ kayıp.

Kolombiya'nın üçte biri depremden etkilendi: 289 kişi yaşamını yitirdi, 143 kişi kayıp

Fotoğraf: Edwin Rodriguez Pipicano/AA

18.08.2026 00:30

Hekim Birliği Sendikası'ndan Sağlık Bakanlığı'na suç duyurusu

Hekim Birliği Sendikası, diş hekimlerinin çalışma koşullarını, sağlık hizmet sunumunun bilimsel ve somut veriler ışığında değerlendirilmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı'ndan bazı verileri talep ettiğini bildirdi.

Hekim Birliği Sendikası'ndan Sağlık Bakanlığı'na suç duyurusu

Fotoğraf: ANKA

17.08.2026 20:52

Zambiya'da oy sayımı devam ederken kriz: Muhalefet liderinin evine baskın yapıldı, 11 kişi gözaltına alındı

Zambiya'da 13 Ağustos'ta düzenlenen genel seçimlerin ardından oy sayım süreci devam ederken muhalefet lideri Mundubile'nin evine baskın yapıldı, 11 kişi gözaltına alındı. Ülkede oy sayımı daha önce de kesintiye uğramıştı.

Zambiya'da oy sayımı devam ederken kriz: Muhalefet liderinin evine baskın yapıldı, 11 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: K/Pexels

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!