15.08.2026 14:31

Cumartesi Anneleri 1116’ncı haftada Nadir Nayci’yi sordu: '33 yıldır hakikat ve adalet bekliyoruz'

Cumartesi Anneleri, 1116’ncı haftada 1993’te Cizre’de kaybedilen Nadir Nayci’nin akıbetini sordu. Açıklamada, “Nadir Nayci’nin akıbeti açığa çıkarılsın, sorumlular tespit edilsin” denildi.

Cumartesi Anneleri 1116’ncı haftada Nadir Nayci’yi sordu: “33 yıldır hakikat ve adalet bekliyoruz”

Fotoğraf: İHD

Eylem Nazlıer
[email protected]


 

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için sürdürdükleri eylemlerinin 1116’ncı haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, 1993 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde kaybedilen Nadir Nayci’nin akıbeti soruldu.

Basın açıklamasını Cumartesi Annesi İkbal Eren okudu. Nadir Nayci için 33 yıldır hakikat ve adalet talep ettiklerini belirten Eren, “Gözaltında kaybetme yalnızca bir insanın yaşamdan koparılması değildir. Geride kalan ailenin de uzun yıllar süren bir belirsizlik, mezarsızlık ve adaletsizlik içinde bırakılmasıdır” dedi.

“33 yıldır ailesi cevap alamıyor”

Nayci’nin hikayesinin adaletsizliğin yıllara nasıl yayıldığını gösterdiğini söyleyen Eren, “33 yıldır ailesi onun nerede olduğunu, nasıl kaybedildiğini ve sorumluların kim olduğunu soruyor ama cevap alamıyor. İnsanların akıbetlerinin bilinmediği, mezarlarının bulunmadığı bir yerde toplumsal barıştan ve adaletten söz edilemez” ifadelerini kullandı.

65 yaşında ve 7 çocuk babası olan Nadir Nayci’nin Cizre’de at arabacılığı yaptığını aktaran Eren, Nayci’nin 1993 yılında atlarından birini Aşağıçeşme köyündeki akrabalarına vereceğini söyleyerek evden ayrıldığını anlattı. Nayci’nin o gece eve dönmediğini, ertesi sabah ise atının tek başına eve geldiğini belirten Eren, oğullarının Aşağıçeşme’ye giderek babalarını sorduğunu ancak Nayci’nin köye hiç ulaşmadığını öğrendiklerini söyledi.

Nayci’nin Aşağıçeşme’ye ulaşmak için Kuştepe köyünden geçmesi gerektiğini belirten Eren, “O dönem Kuştepe, bölge halkı tarafından JİTEM destekli Hizbullah’ın infaz mekânı olarak biliniyordu. Köy, tank taburunun hemen önündeydi ve taburdan rahatlıkla görülebilecek bir konumdaydı. Bölgede, Kuştepe’ye götürülenlerin bir daha geri dönmediği konuşuluyordu” dedi.

Nadir Nayci’nin oğlu Ramazan Nayci’nin dönemin İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cemal Temizöz’e başvurduğunu aktaran Eren, Ramazan Nayci’nin babasının Kuştepe’de alıkonulduğundan emin olduğunu söyleyerek köyde arama yapılmasını istediğini ifade etti. Eren, “Temizöz ise bu talebi karşılamadı. Ramazan Nayci’ye, ‘Çok istiyorsan kendin git, ara’ dedi. Ayrıca babasının dağa çıkmış olabileceğini söyledi” diye konuştu.

Ramazan Nayci’nin kendisinin de alıkonulacağı korkusuyla Kuştepe’ye gidemediğini söyleyen Eren, Nadir Nayci’den bir daha haber alınamadığını belirtti.

Ailenin baskı ve korku nedeniyle uzun süre savcılığa başvuramadığını dile getiren Eren, ilk başvurunun 2004 yılında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığına yapıldığını ancak soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığını söyledi.

Kuştepe’de bulunan kemikler için DNA başvurusu

Kuştepe köyünde 2009 yılında “ölüm evleri” ve kemiklerin bulunmasının ardından ailenin yeniden savcılığa başvurduğunu aktaran Eren, Ramazan Nayci’nin bulunan kemiklerin babasına ait olup olmadığının belirlenmesi için DNA karşılaştırması yapılmasını istediğini ancak bu başvurudan da sonuç alınamadığını ifade etti.

Nayci’nin kaybedilmesine ilişkin Cizre JİTEM davasında önemli bir tanıklığın bulunduğuna da dikkat çeken Eren, itirafçı sanık Mehmet Nuri Binzet’in ifadesini hatırlattı. Eren, “Binzet, Nadir Nayci’nin Hizbullahçılar tarafından gözaltına alındığını, Cizre Belediye Başkanı ve korucu başı Kamil Atağ’ın Nayci’nin öldürülmesi yönünde emir verdiğini söyledi. Binzet ayrıca, geride iz bırakılmaması amacıyla Atağ’ın kendisine Nadir Nayci’nin atının bulunması talimatını verdiğini belirtti” dedi.

“Nadir Nayci nerede?”

Aradan 33 yıl geçmesine rağmen Nayci’nin akıbetinin açıklanmadığını vurgulayan Eren, “Nadir Nayci nerede? Nadir Nayci’nin kaybedilmesine ilişkin iddialar neden etkin biçimde soruşturulmadı? Kuştepe’de bulunan kemiklerin DNA karşılaştırılması neden sonuçlandırılmadı? Tanık anlatımları neden gereği gibi araştırılmadı?” diye sordu.

Eren, taleplerini ise şöyle dile getirdi: “Nadir Nayci’nin akıbeti açığa çıkarılsın; kaybedilmesinden sorumlu olanlar tespit edilsin ve etkili bir soruşturma yürütülerek adalet sağlansın.”

Eren, “Kaç yıl geçerse geçsin; Nadir Nayci için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.08.2026 11:46

Orman yangınlarına ilişkin GDZ Elektrik ve kamu görevlileri hakkında 'soruşturma yapılmasına yer yok' kararı

İzmir Başsavcılığı, geçen yıl meydana gelen orman yangınlarına ilişkin GDZ Elektrik ve kamu görevlileri hakkında yapılan suç duyurusunda, iddiaların soyut ve genel nitelikte olduğu gerekçesiyle "soruşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verdi.

Orman yangınlarına ilişkin GDZ Elektrik ve kamu görevlileri hakkında "soruşturma yapılmasına yer yok" kararı

Fotoğraf: DHA

15.08.2026 10:51 / Güncelleme: 13:58

Antep'te engelli kadına cinsel saldırı iddiası: 5 şüpheli tutuklandı

Antep'te işitme ve konuşma engelli 23 yaşındaki S.P.'nin zorla bir araca bindirilerek götürüldüğü ve burada cinsel saldırıya uğradığı iddiasıyla gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklandı.

Antep'te engelli kadına cinsel saldırı iddiası: 5 şüpheli tutuklandı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!