13.08.2026 15:15

TMMOB Mardin İKK’den kayyımın imar değişikliğine tepki

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin Midyat’taki imar planı değişikliğine tepki gösterdi. Sosyal alanların daraltılarak konut ve ticarete açıldığını belirten TMMOB, kararın mevzuata aykırı olduğunu söyledi.

TMMOB Mardin İKK’den kayyımın imar değişikliğine tepki

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK), kayyım idaresindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından Midyat ilçesinde yürürlüğe konan Nazım İmar Planı Değişikliği’ne ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan İl Koordinasyon Kurulu Eş Sözcüsü Diyar Kut, yapılan değişiklikle kamusal ve sosyal alanlarının ciddi oranda küçültüldüğünü vurguladı.

Kut'un aktardığına göre düzenleme kapsamında yaklaşık 33 bin metrekarelik park alanı 3 bin metrekareye düşürüldü, 6 bin 500 metrekarelik eğitim alanı daraltıldı. Buna karşılık 35 bin metrekarelik alan konut bölgesine bin metrekarelik alan ise ticaret bölgesine dönüştürüldü.

"Yönetmeliğe aykırı"

Eşdeğer alan gösterilmeden sosyal ve teknik altyapı alanlarının daraltılamayacağını hatırlatan Kut, uygulamanın Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesini ihlal ettiğini savundu. Yapılan değişikliğin üst ölçekli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki tarım ve çayır-mera kararlarıyla çeliştiğini belirten Kut, "Söz konusu plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu hükümlerine aykırı olmasından kaynaklı plan değişikliğinin iptal edilmesi gerekmektedir. Kentler yalnızca konut ve ticaret alanlarından oluşmamaktadır. Kentlerin sağlıklı ve nitelikli gelişebilmesi için yeşil alanların, eğitim, sağlık ve sosyal tesis alanlarının korunması hayati önemdedir" dedi.

Kayyım yönetiminin onayladığı bu kararı kabul etmediklerini ifade eden Kut bileşenleri, plan değişikliğine karşı resmi itiraz dilekçelerini sunduklarını ve hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirterek açıklamayı sonlandırdı.

(MA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
13.08.2026 08:00 / Güncelleme: 09:49

Fenerbahçe erteleme başvurusu yapmıştı: TFF'den Gençlerbirliği maçı için karar

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi play-off'unda Lyon ile oynayacağı maç öncesi Gençlerbirliği karşılaşması için yaptığı erteleme başvurusu TFF tarafından reddedildi.

Fenerbahçe erteleme başvurusu yapmıştı: TFF'den Gençlerbirliği maçı için karar

Fotoğraf: AA

13.08.2026 07:40

Olumsuz hava koşulları etkili oldu: İstanbul'da 4 ilçede denize girmek yasaklandı

İstanbul'da yüksek dalga ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Beykoz, Şile, Arnavutköy ve Sarıyer'de denize girilmesi yasaklandı. Yasakların süresi ilçelere göre 2 ila 4 gün arasında değişiyor.

Olumsuz hava koşulları etkili oldu: İstanbul'da 4 ilçede denize girmek yasaklandı

Fotoğraf: DHA

13.08.2026 13:15

EMO: Akkuyu Nükleer Santrali devreye girerken kaybeden yine yurttaş olacak

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili basın açıklaması yapan EMO, projenin Akdeniz ekosistemini tehdit edeceğini, yüksek maliyet ve vergi yüküyle yurttaşları zarara sokarak yenilenebilir enerjiyi engelleyeceğini vurguladı.

EMO: Akkuyu Nükleer Santrali devreye girerken kaybeden yine yurttaş olacak

Fotoğraf: DHA

13.08.2026 13:07

Amedspor-Erzurumspor maçında bakanlar da tribünde olacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile birlikte pazar günü oynanacak Amedspor-Erzurumspor karşılaşmasını tribünden izleyeceklerini açıkladı.

Amedspor-Erzurumspor maçında bakanlar da tribünde olacak

Fotoğraf: Amedspor

13.08.2026 14:05

Çatalca'da kum ocağı tehdidi | Kalfa halkı: Kahvaltımızı bile tozla yapıyoruz

Çatalca'da kapasitesi artırılmak istenen kum ocağı için 24 bin 536 ağacın kesilmesi öngörülüyor. Kamyon trafiği, toz ve evlerdeki çatlaklardan şikayetçi Kalfa halkı, “Gelsinler görsünler halimizi” diyerek projenin iptalini istedi.

Çatalca'da kum ocağı tehdidi | Kalfa halkı: Kahvaltımızı bile tozla yapıyoruz

Fotoğraf: ANKA

13.08.2026 13:45

Fethiye'de gezi teknesinde yangın: 115 yolcu denize atladı

Fethiye'de 115 kişinin bulunduğu gezi teknesinde çıkan yangın kısa sürede tekneyi sardı. Can yeleklerini giyerek denize atlayan yolcular için tahliye çalışması başlatılırken, ilk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadı.

Fethiye'de gezi teknesinde yangın: 115 yolcu denize atladı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!