13.08.2026 14:28

Almanya'da sıcaklar can alıyor: 2026'da 12 bin 500 kişi hayatını kaybetti

Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre Almanya’da 2026'nın 15. haftasından 31. haftasına kadar yaklaşık 12 bin 500 kişi aşırı sıcaklarla bağlantılı olarak yaşamını yitirdi.

Almanya'da sıcaklar can alıyor: 2026'da 12 bin 500 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: Armineaghayan/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Almanya’da aşırı sıcakların yol açtığı can kayıpları yılın ilk yedi ayında 12 bin 500'e yaklaştı.

Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) 2 Ağustos’a kadar olan dönemi kapsayan raporuna göre, 2026’nın 15. haftasından 31. haftasına kadar yaklaşık 12 bin 500 kişi aşırı sıcaklarla bağlantılı olarak hayatını kaybetti.

Sıcaklıkların özellikle yaşlı nüfus üzerindeki etkisi dikkat çekti. Rapora göre, 2 Ağustos’a kadar sıcaklık kaynaklı ölümlerin 6 bin 270’i 85 yaş ve üzerindeki kişilerden oluştu.

Aynı dönemde yaklaşık 3 bin 110 kişi 75-84 yaş grubunda, 1.900 kişi ise 65-74 yaş grubunda hayatını kaybetti.

Bir haftada 9 bin 600 ölüm

Aşırı sıcakların en yoğun hissedildiği dönemlerden biri 26. hafta oldu. RKI, 22-29 Haziran tarihleri arasında Almanya’da yaklaşık 9 bin 600 kişinin aşırı sıcaklarla bağlantılı olarak yaşamını yitirdiğini tahmin etti.

Söz konusu dönemde Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası Almanya’da da rekor sıcaklıklara neden oldu. Brandenburg eyaletinin Oder-Spree bölgesindeki Neissemünde beldesine bağlı Coschen ilçesinde 28 Haziran’da 41,7 derece ölçüldü.

Önceki yılların toplamı aşıldı

RKI raporu, 2026’daki sıcaklık kaynaklı ölümlerin son yıllardaki seviyelerin üzerine çıktığını da gösterdi.

Enstitünün verilerine göre Almanya’da 2018’de yaklaşık 9 bin 400, 2019’da ise 7 bin 700 kişi aşırı sıcaklarla bağlantılı olarak hayatını kaybetmişti.

RKI'nın 9 Temmuz’da yayımladığı önceki raporda ise 2026’nın 15. ve 26. haftaları arasında sıcaklık kaynaklı yaklaşık 5 bin 120 ölüm tahmin edilmişti. Son veriler, sıcaklıkların yaz aylarında can kayıplarını hızla artırdığını ortaya koydu.

(Dış Haberler)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
13.08.2026 06:36 / Güncelleme: 09:49

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı: 15 il için sarı kodlu alarm (13.08.2026)

Meteoroloji, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun'da kuvvetli yağış; Marmara ile Kuzey Ege'de ise saatte 80 kilometreye ulaşan fırtına beklendiğini duyurdu. 15 il için sarı kodlu uyarı yapıldı.

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı: 15 il için sarı kodlu alarm (13.08.2026)

Fotoğraf: Arife Karakum/AA

13.08.2026 11:40

Giresun’da sel: Akıntıya kapılan 2 kızının ardından annenin de cansız bedeni bulundu

Giresun'un Görele ilçesinde sağanak sırasında derede akıntıya kapılıp yaşamını yitiren Burcu ve Burçin Kırca’nın ardından anne Zekiye Kırca’nın da cansız bedenine ulaşıldı.

Giresun’da sel: Akıntıya kapılan 2 kızının ardından annenin de cansız bedeni bulundu

Fotoğraf: DHA

13.08.2026 13:07

Amedspor-Erzurumspor maçında bakanlar da tribünde olacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile birlikte pazar günü oynanacak Amedspor-Erzurumspor karşılaşmasını tribünden izleyeceklerini açıkladı.

Amedspor-Erzurumspor maçında bakanlar da tribünde olacak

Fotoğraf: Amedspor

13.08.2026 12:42

İHA saldırısı sonrası Rusya'daki Orsk Petrol Rafinerisi tamamen durdu

Rusya'nın Orenburg bölgesindeki Orsk Petrol Rafinerisi, 11 Ağustos'ta düzenlenen İHA saldırısının ardından tamamen devre dışı kaldı.

İHA saldırısı sonrası Rusya'daki Orsk Petrol Rafinerisi tamamen durdu

Foto: Kollaj

13.08.2026 09:26 / Güncelleme: 09:47

'Kopyala yapıştır' ÇED dosyası: Kumaş boyama tesisinde kırmızı et arzı

Ergene’de Özsar Tekstil’in kumaş boyama tesisinin kapasite artışı için hazırlanan 289 sayfalık ÇED dosyasında çok sayıda çelişki ortaya çıktı. Dosyada Tekirdağ’daki proje için Bursa’nın hava kalitesi verilerine yer verildi.

'Kopyala yapıştır' ÇED dosyası: Kumaş boyama tesisinde kırmızı et arzı

Fotoğraf: ANKA

13.08.2026 09:21

İçişleri Bakanlığı arama listesini güncelledi: 3 HTŞ'li ve 1 El-Kaide'li listeden çıkarıldı

İçişleri Bakanlığının terörden arananlar listesinde yer alan HTŞ yöneticileri silindi. HTŞ kapsamında arananların sayısı son güncellemeyle 13'ten 5'e düşerken, El-Kaide kapsamında aranan Abdussamed Dagül de listeden çıkarıldı.

İçişleri Bakanlığı arama listesini güncelledi: 3 HTŞ'li ve 1 El-Kaide'li listeden çıkarıldı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!