Güney Afrika'da maden kazası: 14 kaçak madenci hayatını kaybetti
Güney Afrika’nın North West eyaletinde bir madende meydana gelen kaya düşmesi sonucu çoğu Lesotho vatandaşı 14 kaçak madenci yaşamını yitirdi. Kazada 8 madenci yaralanırken, bazı madencilerin yer altında mahsur kalmış olabileceği belirtildi.
Güney Afrika’nın North West eyaletinde işletilmeyen bir madende meydana gelen kaya düşmesi 14 kaçak madencinin ölümüne neden oldu.
North West Eyalet Polisi Sözcüsü Albay Adele Myburgh, Rustenburg yakınlarındaki Nkaneng bölgesinde bulunan madende kaya düşmesi meydana geldiğini açıkladı. Myburgh, hayatını kaybedenlerin çoğunun Lesotho vatandaşı olduğunu belirtti.
Kazada yaralanan 8 madenci hastaneye kaldırılırken, yer altında bulunan bazı madencilerin de mahsur kalmış olabileceği bildirildi. Polis ve kurtarma ekiplerinin bölgede arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.
“Zama zama” madencileri
Güney Afrika’da “zama zama” olarak adlandırılan binlerce kayıtsız madenci, işletilmeyen ve terk edilmiş madenlerde altın ve diğer değerli madenleri çıkarıyor.
Güvenlik ve altyapı önlemlerinin bulunmadığı madenlerde çalışan madenciler, göçük, zehirlenme ve diğer iş kazaları açısından büyük risk altında çalışıyor.
Kaçak madencilik faaliyetlerinin ülkede organize suç, haraç ve altyapı tahribatıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Hükümet ise soruna ağırlıklı olarak güvenlik operasyonlarıyla müdahale ediyor.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, şubat ayında kaçak madencilikle mücadelede polise destek vermek üzere ordunun da görevlendirildiğini açıklamıştı.
Stilfontein’de 90 madenci ölmüştü
Ülkede kaçak madenciliğe yönelik operasyonlar daha önce de çok sayıda madencinin ölümüne yol açmıştı.
Johannesburg’un batısındaki Stilfontein’de 2024 yılında başlatılan ve haftalarca süren operasyon sırasında yaklaşık 2 bin kaçak madenci yer üstüne çıkmış, yaklaşık 90 madenci hayatını kaybetmişti.
Madenlerde kayıt dışı ve güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kalan madencilerin önemli bir bölümünü Güney Afrika’ya komşu ülkelerden gelen göçmen işçiler oluşturuyor.
(Dış Haberler)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et