10.08.2026 13:23 / Güncelleme: 13:47

Emek Partisinden 'Mekke Anlaşması' değerlendirmesi: 'Anlaşma, Türkiye’yi yeni savaş cephelerine sürükleme tehdidi içeriyor'

EMEP, Erdoğan yönetiminin Riyad ve İslamabad ile imzaladığı savunma anlaşmasının “Türkiye’yi yeni cephelere sürükleyeceği” uyarısı yaptı: “Türkiye, bu anlaşmayla, bolca düşman sahibi yeni ortaklar edinmiştir."

Emek Partisinden "Mekke Anlaşması" değerlendirmesi: "Anlaşma, Türkiye’yi yeni savaş cephelerine sürükleme tehdidi içeriyor"

Fotoğraf: ANKA

Okan Evrim
[email protected]


Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında 7 Ağustos’ta Mekke’de imzalanan “Ortak Savunma Anlaşması” tartışılmaya devam ediyor. Anlaşmanın tam içeriği hâlâ kamuoyuna açıklanmış değil. Yapılan ortak açıklamada sadece “Taraflardan birine yönelik silahlı saldırıyı tümüne yapılmış sayacağı” maddesi olduğu bildirildi, ancak daha fazla detay resmi olarak açıklanmadı.

Emek Partisi (EMEP) tarafından konuyla ilgili dün yayımlanan açıklamada ise yetkililerin iddiasının tersine anlaşmanın “Türkiye’yi yeni cephelere sürüklemeye aday” olduğuna dikkat çekildi. Suudi Arabistan ve Pakistan’ın bölgesel düşmanlıklarına dikkat çekilen açıklamada, “Bu özellik, bölgedeki güç mimarisi içinde Türkiye’yi, bölge halkları karşısında, yayılmacı bir güç olarak öne çıkarmaktadır” vurgusu yapıldı.

ABD çıkarlarının tehlikede olduğu bir dönemde imzalandı

EMEP’in açıklamasında şu tespitler yer aldı:

“ABD ve İsrail’in İran’a karşı sürdürdükleri ortak saldırı ve bu saldırıya karşılık İran’ın Suudi Arabistan’daki ABD çıkarlarını hedef aldığı bir dönemde oluşturulan bu anlaşma, geçtiğimiz yıl ortaya çıkan Suudi Arabistan-Pakistan savunma anlaşmasının bir devamı niteliğinde. ABD’nin sağladığı ileri düzeydeki savaş teknolojisi imkanlarını kullanan İsrail’in bölgede giderek yayılan saldırganlığından duyulan tedirginlik ile kurulan bu ikili anlaşmayı, Türkiye’nin de katılımıyla 7 Ağustos 2026 tarihinde üçlü bir güç mimarisine dönüştüren temel gerekçelerden biri de İran faktörüdür.”

Riyad’ın bölgesel ihtilafları ABD-İran savaşının bir devamı

“Öte yandan Suudi Arabistan’ın bölgede açtığı bir diğer cephe ise Yemen’deki Husiler’dir. 2022’de Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ile Yemen’deki İran destekli Husiler arasında iki aylık bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı. İki kez uzatılan bu mutabakat çatışmaları kısa bir süre için yavaşlatmış olsa da durdurmaya yetmedi. Bugün Yemen’deki güçler Suudi Arabistan gemilerini hedef alırken, Suudi Arabistan da Yemen’e karşı deniz ablukası uyguluyor.

Bölgenin petrol zengini ve ABD’nin işbirlikçisi Suudi Arabistan yönetiminin çatışma halinde bulunduğu üçüncü coğrafya ise Irak. Suudi Arabistan, Amerikan güçleriyle birlikte geçtiğimiz ayın sonunda, Irak’ta Haşdi Şabi’ye (Halk Seferberlik Güçleri) karşı hava saldırısı düzenledi. Bu saldırı, ABD ve İsrail’in İran ile savaşının da bir devamı niteliğinde.”

Türkiye bu anlaşmayla bolca düşman sahibi yeni ortaklar edindi

“Türkiye’nin Suudi Arabistan ile birlikte “Mekke Ortak Savunma Anlaşması”na imza attığı, bölgede nükleer bir güç olarak öne çıkan Pakistan da Hindistan ve Afganistan ile sürekli gerilim halinde.

Dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan, X hesabından yaptığı açıklamada, bu anlaşma için, ‘Kolektif caydırıcılığı temel alan bu anlaşma, güvenlik ve savunma iş birliğimizin ilerletilmesine, savunma sanayisinde ortak projeler geliştirilmesine ve terörizmle mücadeleye katkı sağlayacaktır’ ifadelerini kullanmış olsa da Türkiye, bu anlaşmayla, bolca düşman sahibi yeni ortaklar edinmiştir. Bu özellik, bölgedeki güç mimarisi içinde Türkiye’yi, bölge halkları karşısında, yayılmacı bir güç olarak öne çıkarmaktadır.

Öte yandan, yeni Suriye’de Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan’ı HTŞ liderliğindeki Colani etrafında birleştiren ABD’nin, Mekke Anlaşması üzerinden de bölgedeki müttefiklerini İran etrafında yeniden mevzilendirmiştir.”

Türkiye halklarının çıkarı ülkede ve bölgede barıştır

“Ülke içinde bir yandan, ‘akan kanın durması için’ bir süreç işlettiğini öne süren Saray iktidarı, bölgesel ölçekte giriştiği yeni anlaşmalarda, Türkiye’yi yeni savaş cephelerinin ortağı haline getirmektedir.

Türkiye halklarının çıkarı ise, ülkede ve bölgede barışı savunmaktan geçmektedir. İşçi ve emekçileri, Türkiye’yi emperyalist politikaların payandası olmaktan çıkararak, barış, demokrasi ve bağımsızlığın mimarı olmak için mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
10.08.2026 07:25 / Güncelleme: 10:48

Meteorolojiden kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı: Sağanak hangi bölgelerde etkili olacak? (10.08.2026)

Meteoroloji, birçok bölgede sağanak beklendiğini açıkladı. Bazı kesimlerde yağışların kuvvetli olacağı, Marmara ile Kuzey Ege kıyılarında rüzgarın saatte 60 kilometreye ulaşacağı belirtildi.

Meteorolojiden kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı: Sağanak hangi bölgelerde etkili olacak? (10.08.2026)

Fotoğraf: Saffet Azak/AA

10.08.2026 10:01

Fenerbahçe'den Amrabat açıklaması

Fenerbahçe'nin orta saha oyuncusu Sofyan Amrabat, İstanbul'a geldi. Sağlık kontrollerinin ardından çalışmalara başlayacağı duyuruldu.

Fenerbahçe'den Amrabat açıklaması

Fotoğraf: Bryan Berlin/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

10.08.2026 13:05

ABB'den belediyelere ait taşınmaz satışlarına ilişkin açıklama: 'Kanundan kaynaklanan bir uygulama'

ABB, belediyeye ait taşınmazların satışının zaman zaman polemik konusu yapıldığını belirterek, taşınmazların değerlendirilmesi ve satışından gelir elde edilmesinin mevzuatla düzenlenen bir uygulama olduğunu açıkladı.

ABB'den belediyelere ait taşınmaz satışlarına ilişkin açıklama: “Kanundan kaynaklanan bir uygulama”

Ankara Büyükşehir Belediyesi

10.08.2026 02:28

AYM’den, kadınların bağımsızlığını yok sayan karar: Kadının kaydının eşinin kütüğüne taşınmasında 'eşitlik ilkesine aykırılık görülmedi'

Anayasa Mahkemesi (AYM), evlendiğinde kaydının doğrudan erkek eşin nüfus kütüğüne aktarılmasını öngören kanun maddesini Anayasa'ya aykırı bulmadı. AYM’nin konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM’den, kadınların bağımsızlığını yok sayan karar: Kadının kaydının eşinin kütüğüne taşınmasında “eşitlik ilkesine aykırılık görülmedi”

Fotoğraf: ANKA

10.08.2026 09:45 / Güncelleme: 10:20

Rusya'nın Tataristan bölgesine İHA saldırısı: 12 kişi öldü, 39 kişi yaralandı

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Nijnekamsk kentinde sanayi ve sivil altyapı tesisleri İHA saldırısına uğradı. Bölge yönetimi, saldırıda ölenlerin olduğunu açıkladı.

Rusya'nın Tataristan bölgesine İHA saldırısı: 12 kişi öldü, 39 kişi yaralandı

Fotoğraf: Sergey A. Demidov/Wikimedia Commons CC BY 4.0

10.08.2026 09:29 / Güncelleme: 09:37

Kuşadası Belediyesine operasyon: Gözaltındaki 16 kişi adliyeye sevk edildi

Kuşadası Belediyesine yönelik İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişi, sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi.

Kuşadası Belediyesine operasyon: Gözaltındaki 16 kişi adliyeye sevk edildi

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!