İran'dan Mekke Anlaşması açıklaması: ‘Bize karşı olduğunu düşünmek için neden yok’
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Savunma Anlaşması’nın İran’a karşı oluşturulmuş bir ittifak olduğunu düşünmediklerini söyledi.
İsmail Bekayi | Fotoğraf: İran Dışişleri Bakanlığı
İran, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Savunma Anlaşması’na ilişkin açıklama yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, üç ülke arasındaki savunma iş birliğinin İran’a karşı yöneltilmiş bir girişim olduğuna ilişkin bir endişelerinin bulunmadığını söyledi.
Bekayi, Türkiye ve Pakistan’ın İran’ın komşuları olduğunu ve Ankara ile İslamabad arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişe dayandığını belirtti. Suudi Arabistan’ın da Türkiye ve Pakistan gibi İran’la dini, tarihi ve kültürel bağları bulunduğunu ifade eden Bekayi, bu nedenle üç ülke arasındaki anlaşmanın doğrudan İran’a karşı bir adım olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
‘Güvenlik satın alınacak bir meta değil’
Bekayi, Mekke Anlaşması’nın bölgedeki güvenlik anlayışında yaşanan değişimin göstergelerinden biri olduğunu savundu.
İranlı Sözcü, bölge ülkelerinin son yıllarda güvenliğin “sahte aracılardan satın alınacak bir meta olmadığını” gördüğünü belirtti.
Tahran yönetimine göre anlaşma, bölge ülkelerinin ABD’nin güvenlik garantilerine duyduğu güvenin azalmasına da işaret ediyor. İran Dışişleri Bakanlığı, ülkelerin kendi güvenlik düzenlemelerini oluşturma eğiliminin güçlendiğini savundu.
‘Tehdit oluşturan taraf doğru tanımlanmalı’
Bekayi, bölgesel güvenliği güçlendirmeye yönelik girişimlerin gerçekçi bir zemine dayanması gerektiğini söyledi.
İranlı Sözcü, bölgesel güvenlik planlarının “gerçekliğe dayanması” ve “düşmanı doğru tanımlaması” gerektiğini belirterek, bu koşulları karşılayan girişimlerin bölgesel güvenliğe katkı sunabileceğini ifade etti.
Bekayi’nin açıklamalarında öne çıkan nokta, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan anlaşmanın İran’a karşı bir güvenlik hattı oluşturduğu yönündeki değerlendirmeyi reddetmesi oldu.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, üç ülkenin İran’la sahip olduğu dini, tarihi ve medeniyet bağlarına dikkat çekerek, “üç komşu ve Müslüman ülkenin” imzaladığı anlaşmanın İran’a karşı yöneltildiğini düşünmek için bir neden bulunmadığını söyledi.
Tahran’ın açıklaması, İran’ın Mekke Anlaşması’nı doğrudan kendisine yönelik bir askeri ittifak olarak değerlendirmediğini, ancak anlaşmayı Ortadoğu’daki güvenlik düzeninin ve bölgesel güç dengelerinin değişimine işaret eden bir gelişme olarak gördüğünü ortaya koydu.
(Dış Haberler)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et