05.08.2026 21:23 / Güncelleme: 21:27

Meclis'te partilerin katılımıyla ortak açıklama: 'Abhazya tecridine son vermeli'

Meclis'te “Abhazya İçin İzolasyona Son” İnisiyatifi'nin yürüttüğü kampanya çerçevesinde Abhazya'ya doğrudan ulaşım ve tanınma talebi çerçevesinde partilerin katıldığı açıklamada Abhazya'ya yönelik tecride son verilmesi çağrısı yapıldı.

Meclis'te partilerin katılımıyla ortak açıklama: “Abhazya tecridine son vermeli”

Fotoğraf: Dilara Tan/Jineps

Ankara - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında farklı partilerden milletvekillerinin katılımıyla yapılan basın açıklamasında, Abhazya’ya izolasyonun kaldırılmasına yönelik somut adımlar ilk kez parlamenter düzeyde ortak bir deklarasyonla duyuruldu.

Jineps gazetesinin haberine göre, basın açıklamasına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Özgül Saki, DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Yeni Parti Ankara Milletvekili Okan Konuralp, Deva Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Deva Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Saadet Partisi ve “Abhazya İçin İzolasyona Son” İnisiyatifi’nin temsilcileri katıldı.

TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın okuduğu basın açıklamasında, önce “Abhazya, tarihi, sosyal ve yurttaşlarımızın bir kısmının ailevi bağlarının olduğu, sadece birkaç saat uzaklıktaki deniz komşumuz bir Karadeniz ülkesidir” bilgisi verildi.

19. yüzyılda Kafkasya’da yaşanan soykırımın ertesinde Abhazya nüfusunun önemli bir bölümünün bugünkü Türkiye’ye sürgün edildiği, bugün Abhazya’dakinden daha çok sayıda Abhazın Türkiye’de yaşadığı vurgulanan açıklamada; “Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ertesinde Gürcistan tarafından işgal edilmek istenen Abhazya, bu saldırıya direnmiş ve 1993 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. Ancak bu tarihten sonra, özellikle 1996 ertesinde izolasyon politikalarının hedefi olmuştur” denildi.

“Tecrit politikalarının uygulayıcılarından biri Türkiye’dir”

Abhazya’nın her ne kadar “de facto” bağımsızlığını kazanmış olsa da Rusya ve birkaç ülke dışında tanınmadığının belirtildiği açıklamada “Abhazya bu nedenle tecrit edilmiş durumdadır. Bu tecrit politikalarının uygulayıcılarından birisi de ülkemiz Türkiye’dir. Öyle ki savaştan sonra üç yıl devam eden Türkiye-Abhazya arasındaki doğrudan ulaşım 30 yıldır kapanmış, Abhaz pasaportları geçersiz hale gelmiş, iki ülke arasındaki insani, kültürel ve ticari ilişkiler gerçek potansiyelinin çok gerisinde kalmıştır” dendi.

“Derhal harekete geçmemenin mazereti olamaz”

Tecrit nedeniyle tedavisi yarım kalan hastaların yaşam hakkı, okumak istedikleri eğitim kurumlarına erişemeyen öğrencilerin eğitim hakkı, aile olmanın gereği olarak iyi günde ve kötü günde bir arada olmak isteyen ama bu izolasyon politikaları nedeniyle buna imkân bulamayan aile fertlerinin özel ve aile hayatlarının korunması hakları çiğnendiği vurgulanan açıklamada, bir kimliğin ve pasaportun tamamen siyasi gerekçelerle geçersiz sayılmasının, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde teminat altına alınan “herkesin herhangi bir ülkeden ayrılma ve ülkesine geri dönme” hakkını fiilen yok ettiğinin altı çizildi.

Basın açıklaması şöyle devam etti: “Abhazya’daki sivil halkın serbest dolaşım hakkının engellenmesi, hiçbir hukuki meşruiyeti olmayan ve uluslararası vicdanı yaralayan bir cezalandırma yöntemidir. Yukarıda da belirtildiği üzere evrensel insan hakları beyannamelerinde yer alan birçok temel insan hakkı fiilen yok edilmiştir. Bugün bu ihlallere dur demenin artık zamanı gelmiştir. Zira insan hakları ihlalinin ve bu ihlali bilip de sona ermesi için derhal harekete geçmemenin mazereti olamaz.”

Talepler…

Abhazya’ya uygulanan tecrit politikasının sonucunda yaşanan ihlallere dur demenin yolunun, Abhazya pasaportlarının Türkiye’nin sınır kapılarında geçerli bir kimlik ve seyahat belgesi olarak kabul edilmesi ve Abhazya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında doğrudan deniz ve hava yolu ulaşımının başlatılması olduğu belirtilen basın açıklamasında, bunların, Türkiye’de yaşayan, insan haklarına saygılı tüm kesimlerin ortak talebi olduğu vurgulandı.

Bazı kesimlerce bu taleplerin uluslararası hukuka aykırı olduğu iddia edilerek “karşılanamaz talepler” şeklinde yansıtmak istendiğinin altının çizilen açıklamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Tayvan örnekleri verilerek “Benzer izolasyon politikalarının aşılması için kullanılan yöntemler bunun böyle olmadığını göstermektedir” dendi.

Basın açıklaması şu ifadelerle sona erdi: “Bu izah ettiğimiz hususlar ışığında; tarihi, hukuki, sosyolojik ve ailevi bağlarımızın bulunduğu Abhazya Cumhuriyeti’nin izolasyonuna son verilmesi için;

  • Abhazya pasaportlarının Türkiye sınır kapılarında geçerli bir kimlik ve seyahat belgesi olarak kabul edilmesini,
  • Abhazya’ya Türkiye’den hem deniz hem de havayoluyla doğrudan ulaşımın derhal başlatılmasını mevcut hükümetten talep ettiğimizi ilan ederiz.”

Açıklamanın milletvekili Ahmet Şık tarafından okunmasının ardından basın açıklamasına katılan milletvekilleri Selçuk Özdağ, İskender Bayhan, Mehmet Emin Ekmen, Okan Konuralp, Özgül Saki ve İdris Şahin söz aldı.

(Jineps)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
05.08.2026 12:09

Yedi aylık kayıp 1,5 trilyon liraya ulaştı: İşçi temmuz ayının 13 gününü vergi ve enflasyon için çalıştı

DİSK-AR'ın temmuz ayı verilerine göre, ortalama ücret alan bir işçi ayın en az 13 gününü vergi, prim kesintileri ve enflasyon kaynaklı kayıplara harcadı. Yılın ilk yedi ayında işçilerin toplam kaybı 1,5 trilyon liraya dayandı.

Yedi aylık kayıp 1,5 trilyon liraya ulaştı: İşçi temmuz ayının 13 gününü vergi ve enflasyon için çalıştı

Fotoğraf: Freepik

05.08.2026 20:04 / Güncelleme: 20:14

Yeni Parti Malatya Milletvekili Ağbaba: Bir iftirayla, bir kirli saldırıyla karşı karşıyayız

Yeni Parti'li Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 2 Mayıs 2026'dan bu yana bir itirafçının iddiaları üzerinden kendisi ve ailesinin hedef alındığını belirterek "Bir iftirayla, bir kirli saldırıyla karşı karşıyayız" dedi.

Yeni Parti Malatya Milletvekili Ağbaba: Bir iftirayla, bir kirli saldırıyla karşı karşıyayız

Fotoğraf: ANKA

05.08.2026 11:57

COP 31 öncesi yeşil makyaj: Jeotermal sera entegrasyonuyla endüstriyel tarım sermayesine yasal güvence

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni çevre, su ve tarım düzenlemeleri "yeşil dönüşüm" ambalajıyla sunulsa da ekoloji savunucularına, COP 31 öncesi göz boyamaktan ve sermaye odaklı projelerin önünü açmaktan öteye geçmediğini söyledi.

COP 31 öncesi yeşil makyaj: Jeotermal sera entegrasyonuyla endüstriyel tarım sermayesine yasal güvence

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

05.08.2026 15:42 / Güncelleme: 17:24

Butlan yönetimi 'çerçeve yasa'ya imza attı

Mutlak butlan yönetimi altındaki CHP Merkez Yönetim Kurulunda alınan karar doğrultusunda, CHP Grup Yönetimi ve Anayasa Komisyonu üyeleri "çerçeve yasa" teklifine imza attılar.

Butlan yönetimi 'çerçeve yasa'ya imza attı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!