05.08.2026 07:56

Trump'tan İran'a yeni tehdit: 'Hürmüz açılmazsa çok sert vururuz'

ABD Başkanı Trump, İran'la görüşmelerin iyi gittiğini savunurken Hürmüz Boğazı üzerinden Tahran'ı bir kez daha tehdit etti. CNN ise ABD ordusunun kritik hava savunma füze stoklarının önemli bölümünü tükettiğini yazdı.

Trump'tan İran'a yeni tehdit: "Hürmüz açılmazsa çok sert vururuz"

Fotoğraf: Beyaz Saray

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la yürütülen görüşmelerin "çok iyi gittiğini" söylerken, Hürmüz Boğazı'nın açılmaması halinde İran'ı "çok sert" vuracaklarını söyledi. Öte yandan CNN, ABD ordusunun İran'la yaşanan çatışmalarda hava savunma füzelerinin önemli bölümünü tükettiğini, bunun da yeni saldırı planlarının ertelenmesinde etkili olduğunu yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'e yaptığı açıklamada İran'la yürütülen görüşmelerin olumlu ilerlediğini öne sürdü. Trump, "İran'la çok iyi görüşmeler yürütüyoruz" dedi.

Hürmüz Boğazı'na ilişkin de konuşan Trump, "Hürmüz Boğazı çok yakında açılacak, aksi halde İran'ı çok sert vururuz" ifadelerini kullandı.

CNN: ABD hava savunma füze stoklarının büyük bölümünü kullandı

CNN'in, konuya yakın çok sayıda kaynağa dayandırdığı haberine göre ABD ordusu, İran'la yaşanan çatışmalarda bazı kritik hava savunma sistemlerine ait füze stoklarının önemli bölümünü tüketti.

Haberde, son envanter raporlarına aşina iki kaynağın, ABD'nin savaş öncesine kıyasla Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) sistemi füze stoklarının yaklaşık yüzde 80'ini, Patriot önleme füzelerinin ise yaklaşık yarısını kullandığını aktardığı belirtildi.

Pentagon içindeki son raporlara dayandırılan bir başka değerlendirmede ise ABD ordusunun çatışmalar sırasında uzun menzilli ve yüksek hassasiyetli karadan havaya füzelerinin "neredeyse tamamını" kullandığı ifade edildi.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) tahminlerine göre, İran'la savaş öncesinde ABD envanterinde yaklaşık 2 bin 200 Patriot ve 452 THAAD füzesi bulunuyordu.

Körfez ülkelerinde hava savunması endişesi

Habere göre İran'ın daha önce üslerini kullandıran bazı Körfez ülkelerine yönelik misilleme saldırılarının ardından, bölge ülkeleri ABD'nin hava savunma kapasitesindeki azalmadan endişe duyuyor.

Kaynaklar, mühimmat stoklarının azalmasına ilişkin uyarılar, İran'ın enerji altyapısına yönelik olası saldırıların yaratabileceği sonuçlara ilişkin istihbarat değerlendirmeleri ve Körfez ülkelerinin kaygılarının, Trump yönetiminin hafta sonu İran'a yönelik yeni saldırı planlarını durdurmasında etkili olduğunu aktardı.

Cumhuriyetçi yönetimden ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkiliye göre Trump, cumartesi günü Ortadoğu'daki müttefikleriyle yaptığı görüşmelerin ardından İran'a yönelik yeni saldırı seçeneğinden geri adım attı.

Pentagon: Başkanın ihtiyaç duyduğu tüm imkanlara sahibiz

Pentagon Sözcüsü Sean Parnell ise konuya ilişkin açıklamasında, "ABD ordusu dünyanın en güçlü ordusudur ve Başkan'ın seçeceği zaman ve yerde harekat icra etmek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahiptir" dedi.

CNN, askeri stoklara ilişkin değerlendirmelerin, ABD'nin İran'a karşı uzun süreli bir askeri harekat yürütme kapasitesine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirdiğini aktardı. Haberde ayrıca CSIS'in, THAAD füze stoklarının savaş öncesi seviyeye çıkarılmasının üç yıl veya daha uzun sürebileceği yönündeki tahminine de yer verildi.

(Dış Haberler)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
05.08.2026 05:58 / Güncelleme: 06:31

Hava aniden değişiyor: Meteoroloji'den batı için kuvvetli rüzgar, bazı illere sağanak yağış uyarısı

Yurt genelinde az bulutlu ve sıcak bir hava hakim. Kuzey Ege ve Marmara'nın güneybatısında rüzgar sert eserken; Toroslar, Doğu Karadeniz ve Ardahan çevrelerinde sağanak yağış bekleniyor.

Hava aniden değişiyor: Meteoroloji'den batı için kuvvetli rüzgar, bazı illere sağanak yağış uyarısı

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

04.08.2026 20:58 / Güncelleme: 21:02

Binada çıkan yangında 4 yaşındaki Yezen öldü, anne ve 2 çocuk yaralı

Antep'te bir binanın 4'üncü katında çıkan yangında Suriyeli Yezen El hayatını kaybetti. Anne ve iki çocuğunun da hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

Binada çıkan yangında 4 yaşındaki Yezen öldü, anne ve 2 çocuk yaralı

Fotoğraf: DHA

04.08.2026 23:07

Kızıldeniz'de Hindistan'a ait gemi uğradığı saldırıda battı: Saldırıyı üstlenen olmadı

Yemen hükümetine yakın güçler Kızıldeniz'de Hindistan’a ait yük gemisinin patlayıcı yüklü tekneyle hedef alınarak batırıldığını açıkladı. Hindistan, saldırıyı kınarken,saldırıyı üstlenen olmadı.

Kızıldeniz'de Hindistan'a ait gemi uğradığı saldırıda battı: Saldırıyı üstlenen olmadı

Temsili görsel | Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!