NATO Zirvesi ihlal raporu: 668 kişi gözaltı, 179 tutuklama
Adalet İçin Hukukçuların hazırladığı rapora göre, NATO Zirvesi sürecinde en az 668 kişi gözaltına alındı, 179 kişi tutuklandı. Raporda toplantı ve gösteri hakkı başta olmak üzere çok sayıda temel hakkın ihlal edildiği belirtildi.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara'da 7-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenen NATO Zirvesi sırasında uygulanan yasaklar, gözaltılar ve tutuklamalara ilişkin Adalet İçin Hukukçular tarafından hazırlanan "7-8 Temmuz NATO Zirvesi Hak İhlalleri Raporu" yayımlandı. Raporda, zirve sürecinde en az 668 kişinin gözaltına alındığı, 179 kişinin ise tutuklandığı belirtildi.
Cumhuriyet'in haberine göre raporda, zirve öncesinde özellikle Ankara'da alınan "güvenlik" tedbirlerinin olağan sınırları aştığı ifade edildi. Ankara Valiliğinin kararıyla kentte 13 gün boyunca her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığı, Eskişehir, Karabük, Adana ve Konya'da 10 gün, Elazığ’da ise 14 gün süreyle benzer yasak kararlarının uygulandığı hatırlatıldı. Raporda, söz konusu yasakların yalnızca protestoları değil, demokratik hak kullanımını da engellediği değerlendirmesine yer verildi.
En az 668 kişi gözaltına alındı, 179 kişi tutuklandı
Rapora göre, operasyonlar ve eylemlere yönelik polis müdahaleleri kapsamında Türkiye genelinde en az 668 kişi gözaltına alındı, 179 kişi tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 23 Haziran'da gerçekleştirilen operasyonlarda 225 kişi gözaltına alındı. Emniyet işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilenlerden 179'u tutuklandı, 34 kişi hakkında ev hapsi şeklinde adli kontrol kararı verildi, 6 kişi ise savcılık tarafından serbest bırakıldı. Raporda, bu dosyanın zirve sürecindeki en kapsamlı operasyonlardan biri olduğu belirtildi.
Raporda ayrıca, 5 Temmuz'da Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Samsun ve Çanakkale'de düzenlenen protestolarda 150'den fazla kişinin gözaltına alındığı aktarıldı. Aynı gün birçok kentte yapılan ev baskınlarında ise aralarında öğrenciler, avukatlar ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 39 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.
Ters kelepçe ve kötü muamele iddiaları
Raporda, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 61 kişinin, Ankara'da 7 Temmuz'daki protestolarda 74 kişinin, İstanbul Beyoğlu'ndaki eylemde ise 12 kişinin gözaltına alındığı bilgisi yer aldı.
Beyoğlu'nda gözaltına alınan kişilere ters kelepçe uygulandığı, bazı gözaltılarda ise kötü muamele iddialarının hukukçular tarafından kayıt altına alındığı ifade edildi.
Seyahat özgürlüğüne kısıtlama
Raporda, seyahat özgürlüğünün de ciddi biçimde sınırlandırıldığı belirtildi. Esenboğa Havalimanı çevresinde hava trafiğine kısıtlamalar getirildiği, çok sayıda ana arterin ulaşıma kapatıldığı ifade edildi. Bu uygulamaların yalnızca zirve delegasyonlarını değil, kentte günlük yaşamı ve çalışma hayatını da etkilediği kaydedildi.
Çok sayıda hak ihlali tespiti
Raporun sonuç bölümünde, NATO Zirvesi sürecinde alınan güvenlik tedbirlerinin ölçülülük ilkesini aştığı belirtilerek; kişi özgürlüğü ve güvenliği, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, seyahat özgürlüğü ile adil yargılanma ve savunma hakkı başta olmak üzere çok sayıda temel hakkın ihlal edildiği değerlendirmesine yer verildi.
(cumhuriyet.com.tr)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et