09.07.2026 13:00 / Güncelleme: 15:28

İçişleri Bakanı Çiftçi: 'NATO Zirvesi tedbirlerini abartmadık'

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 36. NATO Zirvesi için 56 bin güvenlik personelinin görev yaptığını belirterek, "Tedbirleri abartmadık, gerektiği kadar önlem aldık" dedi.

İçişleri Bakanı Çiftçi: "NATO Zirvesi tedbirlerini abartmadık"

Fotoğraf: ANKA

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Ankara'da düzenlenen 36. NATO  Zirvesi kapsamında alınan güvenlik önlemlerine ilişkin, "Tedbirleri abartmadık. Alınması gerektiği kadarıyla tedbir aldık" dedi. 

24 TV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çiftçi, NATO Zirvesi için güvenlik planlamasının aylar öncesinden başladığını söyledi.

56 bin güvenlik personeli görev yaptı

Çiftçi, "zirve kapsamında 56 bin polis ve jandarmanın görev yaptığını belirterek, güvenlik planlamasının üç aşamalı olarak yürütüldüğünü" ifade etti.

Çiftçi, "Bütün riskleri değerlendirdik. Vatandaşlarımızın günlük yaşamının en az düzeyde etkilenmesi için planlama yaptık. Zirveyi herhangi bir sorun yaşanmadan tamamladık. Yol kapanmaları nedeniyle hayatın olağan akışının sekteye uğradığı zamanlar oldu. Ankaralıların gösterdiği anlayış için teşekkür ediyoruz" dedi.

"Artırılan güvenlik uygulamalarının yalnızca zirvenin güvenliği açısından değil, aranan kişilerin yakalanması bakımından da sonuç verdiğini" belirten Çiftçi, "ülke genelindeki denetimlerde 4 bin 412 aranan kişinin yakalandığını" açıkladı.

"Tedbirler abartılmadı"

Güvenlik önlemlerinin eleştirilmesine de yanıt veren Çiftçi, uygulamaların diğer NATO zirveleri incelenerek planlandığını söyledi.

Çiftçi, "En küçük bir güvenlik zafiyeti Türkiye'nin güvenli ülke imajını olumsuz etkileyebilirdi. Bu nedenle üzerimize düşen tedbirleri aldık. Abartılı bir uygulama söz konusu değildi" ifadelerini kullandı.

Çiftçi, NATO Zirvesi öncesinde Ankara'da sahipsiz sokak hayvanlarının toplanmasının zirveye yönelik olduğu yönündeki eleştirileri de reddetti.

Çiftçi, "Bu NATO Zirvesi'ne özel bir uygulama değil. Tamamen vatandaşlarımızın güvenliği için yürütülen bir çalışma" dedi.

"Türkiye genelinde sahipsiz sokak hayvanlarının yüzde 88'inin toplandığını" açıklayan Çiftçi, "yıl sonuna kadar bu çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini" söyledi.

Eylemler yasaklanmıştı

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6–10 ve 22. Maddesinin gerekçe gösterildiği açıklamada, Zirvenin yapılacağı alanlar, delegasyonun konaklayacağı yerler ve geçiş yapacağı güzergahlar başta olmak üzere belirlenen “hassas bölgelere” yetkisiz araç ve şahısların girişi, zirve tarihlerinde her türlü insansız hava aracı (drone da dahil) uçurmak, açık ve kapalı alanda yapılacak toplanma, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, protesto eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, el ilanı/bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma vb. eylem/etkinliklerinin yasaklandığı duyuruldu. Yasakların 28 Haziran 2026 günü saat 00.00’dan 10 Temmuz 2026 günü saat 23.59’a kadar (13 gün) süreceği belirtilmişti.

“İleride eylem yapılabileceği” varsayımıyla tutuklamalar yapıldı

NATO Zirvesi öncesi ev baskınlarıyla aralarında akademisyenlerin, gazetecilerin, siyasi parti temsilcileri ve sendikacıların da olduğu çok sayıda kişi tutuklandı. Tutuklamalar, işlenmiş bir suç değil, “ileride eylem yapılabileceği” varsayımıyla yapıldı. Bu durumu ceza hukukunda kişiyi değil, fiili cezalandırma anlayışının ters yüz edilmesi olarak değerlendiren hukukçular, bu anlayışın “önleyici tutuklama” adı altında iktidarın tehlikeli gördüğü kişileri hiçbir delile dayandırmadan tutuklayabilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

(Politika Servisi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
09.07.2026 14:30 / Güncelleme: 14:33

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin haftası belli oldu

Süper Lig'de futbolseverlerin merakla beklediği Galatasaray-Fenerbahçe derbisi, sezonun 9. haftasında oynanacak.

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin haftası belli oldu

Görseller: GS logo & FB logo & Pixabay

09.07.2026 11:24 / Güncelleme: 13:01

19 gazetecinin yargılandığı dava ertelendi: Yurt dışı yasağının devamına karar verildi

Diyarbakır’da 19 gazetecinin yargılandığı davada mahkeme, yurt dışı yasağının devamına karar verdi. Gazetecilerin avukatı Resul Temur, yasak nedeniyle mesleklerini icra edemediklerini belirtirken duruşma 10 Kasım'a ertelendi.

19 gazetecinin yargılandığı dava ertelendi: Yurt dışı yasağının devamına karar verildi

Fotoğraf: MA

09.07.2026 15:08

EHP'nin X hesaplarına erişim engeli: NATO paylaşımları gerekçe gösterildi

EHP’nin, NATO Zirvesi'ne ilişkin paylaşımları gerekçe gösterilerek partinin resmi X hesabı ile Genel Başkan Hakan Öztürk'ün kişisel hesabına BTK kararıyla Türkiye'den erişim engeli getirildi.

EHP'nin X hesaplarına erişim engeli: NATO paylaşımları gerekçe gösterildi
09.07.2026 12:34

Yaz ishallerinden korunmanın 10 etkili yolu

Yaz aylarında artan ishal vakalarına karşı uyarıda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, özellikle çocuklarda sıvı kaybının ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirterek korunma ve erken müdahale için 10 öneri sıraladı.

Yaz ishallerinden korunmanın 10 etkili yolu

Fotoğraf: Andrea Piacquadio/Pexels

09.07.2026 14:37 / Güncelleme: 15:01

Antakya Uluslararası Film Festivali Avrupa turu tamamlandı: 'Kültürleri birleştiriyoruz, hikayelerle köprüler kuruyoruz.'

13. Antakya Uluslararası Film Festivali tarafından düzenlenen Avrupa Turu 2026, Almanya'nın şehirlerinde gerçekleştirilen film gösterimleri ve buluşmalarla tamamlandı.

Antakya Uluslararası Film Festivali Avrupa turu tamamlandı: "Kültürleri birleştiriyoruz, hikayelerle köprüler kuruyoruz."

Fotoğraf: 13. Antakya Uluslarası Film Festivali

09.07.2026 12:00 / Güncelleme: 12:03

Rojin Kabaiş soruşturmasında 413 kişiden DNA örneği alındı: Dosya yeni avukatla yeniden inceleniyor

Van'da hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'e ilişkin soruşturmada bugüne kadar 413 kişiden DNA örneği alındı. Aile, yeni avukatın güvenlik kamerası görüntülerini ve dosyadaki tüm incelemeleri yeniden değerlendirdiğini açıkladı.

Rojin Kabaiş soruşturmasında 413 kişiden DNA örneği alındı: Dosya yeni avukatla yeniden inceleniyor

Fotoğraf: MA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!