EMEP Kocaeli İl Örgütü'nden Pamir Boya fabrikasındaki patlamaya tepki: Sorumlular hesap vermeli
Kocaeli'de Pamir Boya Fabrikası'nda meydana gelen yangın nedeniyle bir işçinin hayatını kaybetmesi ve 10 işçinin yaralanmasına tepki gösteren Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
İzel Gözde Meydan
[email protected]
Kocaeli'nin Körfez ilçesi Yavuz Sultan Selim Mahallesi'nde faaliyet gösteren Pamir Boya fabrikasında meydana gelen yangında 25 yaşında bir işçi yaşamını yitirdi, on işçi de yaralandı. Olaya ilişkin Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, açıklama yaptı. Açıklamada, “Yaşamını yitiren işçinin ailesine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı; yaralı işçilere acil şifalar diliyoruz” denildi.
Kocaeli’de daha önce de benzer kayıplar yaşandığının hatırlatıldığı açıklamada, “Kimya Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan ‘Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar 2025 Yılı Raporuna’ göre 2025 yılında en az 24 yangın meydana gelmiştir. Geçtiğimiz yıl Ravive Kozmetik'te 7 işçinin ve 2019 Akpınar Tekstil'de 4 işçinin ölümüne sebep olan yangınlar da başta olmak üzere işyerlerinde yaşanan yangınlar, işyerlerinde yangın güvenliği, acil durum hazırlıkları ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğini acı biçimde göstermiştir. Aradan geçen zamana rağmen benzer olayların tekrar yaşanması, gerekli derslerin çıkarılmadığını ve etkili denetim mekanizmalarının işletilmediğini göstermektedir” ifadelerine yer verildi.
Fotoğraf: Evrensel
“İşverene hangi yaptırımlar uygulanmış”
Parti açıklamasında, başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şu soruları yöneltti:
- Yangının meydana geldiği işyeri bugüne kadar hangi tarihlerde denetlenmiştir?
- İlimizde yangın güvenliği denetimi yapılmayan kaç işyeri vardır?
- Ravive Kozmetik katliamı sonrasında başta yangın riski yüksek işyerleri olmak üzere kaç işyeri KBB itfaiyesi tarafından denetlenmiştir?
- İşyerinde yangın güvenliği açısından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi tarafından herhangi bir denetim veya uygunluk incelemesi yapılmış mıdır? Yapıldıysa tespit edilen eksiklikler nelerdir?
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından bu işyerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden hangi denetimler gerçekleştirilmiştir?
- İşyeri kanuna uygun işyeri açma ruhsatına sahip midir?
- Bu denetimlerde hangi uygunsuzluklar tespit edilmiş, işverene hangi yaptırımlar uygulanmış?
- İşyerinin acil durum planı, yangın tahliye düzeni, yangın algılama ve söndürme sistemleri ile çalışanlara verilen eğitimler mevzuata uygun mudur?
- Eğer daha önce eksiklikler tespit edilmişse, bunların giderilmeden üretimin sürdürülmesine neden izin verilmiştir?
“Kocaeli'deki işyerlerinde yangın ve iş güvenliği denetimleri başlatılsın”
İşçilerin yaşamını korumanın devletin temel yükümlülüklerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, “Denetimlerin kâğıt üzerinde değil, bağımsız, düzenli, habersiz ve etkin biçimde yapılması zorunludur. İnsan hayatını tehlikeye atan uygunsuzlukların tespit edildiği işyerlerinin faaliyetleri tedbirler alınana kadar durdurulmalıdır. Emek Partisi olarak bir kez daha vurguluyoruz: İşçilerin sağlık ve güvenliği, hiçbir ekonomik çıkarın gerisinde bırakılamaz. Her işçi güvenli koşullarda çalışma hakkına sahiptir. Bu olayın tüm yönleriyle, şeffaf biçimde soruşturulmasını; ihmali bulunan kamu görevlileri ve işverenler hakkında gerekli hukuki süreçlerin işletilmesini; denetim raporlarının kamuoyuyla paylaşılmasını ve Kocaeli'deki tüm benzer işyerlerinde kapsamlı yangın ve iş güvenliği denetimlerinin derhal başlatılmasını bekliyoruz. İş cinayetleri ve işyeri yangınları kader değildir. Bilimin, tekniğin ve etkin kamusal denetimin gereği yerine getirildiğinde bu ölümler önlenebilecektir” vurgusu yapıldı.
Evrensel'i Takip Et