08.07.2026 10:50

Aziz İhsan Aktaş'a suikast dosyasında 300 bin dolarlık rüşvet iddiası: Başsavcıvekili hakkındaki dosya HSK'ye gönderildi

Aziz İhsan Aktaş'a yönelik suikast iddiasıyla yürütülen soruşturmada hazırlanan iddianamede, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz'a 300 bin dolar rüşvet verildiği iddiasına yer verildi. Savcılık, dosyayı HSK'ye gönderdi.

Aziz İhsan Aktaş'a suikast dosyasında 300 bin dolarlık rüşvet iddiası: Başsavcıvekili hakkındaki dosya HSK'ye gönderildi

Fotoğraf: ANKA

Aziz İhsan Aktaş'a yönelik “suikast” iddiasıyla yürütülen soruşturmada hazırlanan iddianame, 2022 yılında "Demir Yumruk" operasyonu kapsamında şirketleri hakkında tedbir kararı bulunan avukat Çağrı Silahtaroğlu'nun mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılması için dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz'a 300 bin dolar rüşvet verildiği iddiasını da içerdi. İddianamede yer alan beyanlar doğrultusunda Ahmet Yıkılmaz hakkındaki dosya Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderildi.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Beşiktaş Belediyesi soruşturmasında "örgüt lideri" olmakla suçlanan Aziz İhsan Aktaş, geçen ağustos ayında savcılığa başvurarak kendisine yönelik suikast hazırlığı yapıldığı yönünde bilgi aldığını bildirdi. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Selahattin Yılmaz, Turgut Öner, avukatlar Cem Duman ve Sema Ilık'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi hakkında 15 Ağustos 2025 tarihinde gözaltı kararı verdi. Soruşturma kapsamında çok sayıda kişi tutuklanırken, tutuklanan avukatlardan Sema Ilık'ın cep telefonunda elde edilen veriler iddianameye yansıdı.

300 bin dolarlık rüşvet iddiası

10'u tutuklu 19 sanık hakkında hazırlanan iddianameye göre, 2022 yılı ortasında yürütülen "Demir Yumruk" operasyonunda çok sayıda şirkete tedbir uygulandı. Bu şirketlerden biri de avukat Çağrı Silahtaroğlu'na aitti. İddiaya göre, şirketler üzerindeki tedbir kararının kaldırılması amacıyla dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz'a 300 bin dolar rüşvet verildi.

İfadesinde Çağrı Silahtaroğlu'nun avukatlığını yaptığını belirten Sema Ilık, şirketlerdeki tedbir kararının kaldırılması için girişimlerde bulunduğunu anlattı. Bu süreçte avukatlar Mehmet Zahit Tırkız ve Ebubekir Elmalı ile görüştüğünü söyleyen Ilık, yapılan görüşmeler sırasında tedbir kararının rüşvet karşılığında kaldırılabileceğini anladığını ifade etti.

İddianamede yer alan beyana göre Ebubekir Elmalı, "Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz benim yakın dostum" diyerek 300 bin dolar karşılığında tedbir kararının kaldırılabileceğini söyledi.

Bunun ardından Ebubekir Elmalı ile Çağrı Silahtaroğlu telefonla görüştü. İddiaya göre Elmalı, "Sen yol yordam bilen bir insansın. Bu kadar mal varlığına tedbir konulmuş. Bunların kaldırılmasının bir bedeli var" dedi. Silahtaroğlu ise "Siz ne gerekiyorsa Semra ile konuşun. Ne gerekiyorsa hallederiz" yanıtını verdi.

"Emaneti kendisine verebilirsin"

Sema Ilık ifadesinde, parayı teslim etmeden önce Ahmet Yıkılmaz ile yüz yüze görüşmek istediğini söylediğini belirtti. Bunun üzerine Ankara'nın Beysukent ya da Ümitköy semtindeki Ebubekir Elmalı'nın ofisinde Ahmet Yıkılmaz ile bir araya geldiklerini anlatan Ilık, görüşmede Yıkılmaz'ın, "Ebubekir Elmalı benim sağ kolumdur. Kendisiyle çok samimiyizdir. Emaneti kendisine verebilirsin. Elimden geleni de yapacağım" dediğini öne sürdü.

Sema Ilık, daha sonra Çağrı Silahtaroğlu'ndan aldığı 300 bin doları avukat Mehmet Zahit Tırkız'a verdiğini söyledi. İfadesine göre Tırkız, parayı Ahmet Yıkılmaz'a teslim etti ve teslim anına ilişkin çektiği görüntüyü kendisine gönderdi. Ilık ayrıca, paranın Ahmet Yıkılmaz ile Ebubekir Elmalı arasında 150'şer bin dolar olarak paylaşıldığını, Ebubekir Elmalı'nın kendilerine pay vereceğini söylediği halde daha sonra herhangi bir ödeme yapmadığını iddia etti.

Ebubekir Elmalı ise ifadesinde, "Demir Yumruk" operasyonundan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz'ın ortağı Mehmet Zahit Tırkız'ı yanına çağırdığını ileri sürdü. Elmalı'nın anlatımına göre Yıkılmaz, Tırkız'a bazı şüphelilerin isimlerinin yer aldığı bir liste verdi ve bu kişilerle irtibata geçilmesini, para karşılığında dosyada talep ettikleri işlemlerin yapılabileceğini söyledi. Elmalı ayrıca, Mehmet Zahit Tırkız'ın 300 bin doları Ahmet Yıkılmaz'a evinin yakınındaki boş bir arsada teslim ettiğini bildiğini ve teslim anına ilişkin fotoğraf ya da video çekildiğini duyduğunu ifade etti.

Tırkız'ın ifadesi

Avukat Mehmet Zahit Tırkız da ifadesinde Ahmet Yıkılmaz'ı yaklaşık 15 yıldır tanıdığını, daha önce zabıt katibi olarak görev yaptığı dönemde Zonguldak Adliyesi'nde birlikte çalıştıklarını anlattı. Yıkılmaz'ın o dönemde Zonguldak Cumhuriyet Başsavcıvekili olduğunu belirten Tırkız, Ebubekir Elmalı ve Sema Ilık'ın Beysukent'teki avukatlık ofisinde Çağrı Silahtaroğlu'nun mal varlığı üzerindeki tedbir kararının kaldırılması için bir araya geldiklerini söyledi.

Tırkız'ın ifadesine göre bu görüşmede, Silahtaroğlu'nun mal varlığı üzerindeki tedbirin 300 bin dolar karşılığında kaldırılması konusunda anlaşmaya varıldı. Sema Ilık'ın, Ahmet Yıkılmaz'a ulaştırılmak üzere parayı ofiste Ebubekir Elmalı'ya teslim ettiğini belirten Tırkız, Elmalı'nın daha sonra 300 bin doları Ahmet Yıkılmaz'a verdiğini kendilerine söylediğini ifade etti.

İfadesinin devamında Tırkız, Ebubekir Elmalı'nın aldığı ücretten kendilerine de pay vereceğini söylediğini ancak daha sonra paranın tamamını Ahmet Yıkılmaz'a verdiğini belirterek herhangi bir ödeme yapmadığını aktardı. Tırkız ayrıca, Ahmet Yıkılmaz'ın 300 bin doları aldıktan sonra Çağrı Silahtaroğlu'nun mal varlığı üzerindeki tedbir kararını iki-üç ay boyunca kaldırmadığını, kendilerini sürekli oyaladığını ve bu süreçte Sema Ilık'ın sık sık kendilerine ulaştığını öne sürdü.

Görüşmeyi kayda aldı

İddianamede yer alan bilgilere göre, 300 bin doların verilmesine rağmen tedbir kararının kaldırılmaması üzerine avukat Sema Ilık, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz ile yaptığı görüşmeyi gizlice kaydetti. Söz konusu ses kaydının Ilık'ın cep telefonunda ele geçirildiği belirtildi.

Savcılık ayrıca, Çağrı Silahtaroğlu'nun şirketleri üzerindeki tedbir kararının kaldırılıp kaldırılmadığına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı gönderdi. Başsavcılıktan gelen yanıtta, şirketler hakkında 28 Haziran 2022 tarihinde verilen tedbir kararının 3 Ekim 2022'de kaldırıldığı bildirildi.

Dosya HSK'ye gönderildi

Soruşturma kapsamında Ahmet Yıkılmaz hakkındaki dosya Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderildi. Halen Ankara Batı Adliyesi'nde savcı olarak görev yapan Ahmet Yıkılmaz'ın adı daha önce Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında da gündeme gelmişti.

Öte yandan aralarında Selahattin Yılmaz, avukatlar Cem Duman, Sema Ilık, Ebubekir Elmalı, Mehmet Zahit Tırkız ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başdanışmanı İhsan Şener'in de bulunduğu 19 sanığın eylül ayı ortasında hakim karşısına çıkması bekleniyor.

(halktv.com.tr)
08.07.2026 09:50

Karayılan'dan 'çerçeve yasa' açıklaması: İmralı'da anlaşma olmadığı için görüşme de olmuyor

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, İmralı'da Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmelerde henüz uzlaşma sağlanamadığını belirterek, "Anlaşma olsaydı DEM Parti heyeti de İmralı'ya giderdi" dedi.

Karayılan'dan 'çerçeve yasa' açıklaması: İmralı'da anlaşma olmadığı için görüşme de olmuyor

Fotoğraf: MA

08.07.2026 00:20

Her deneme bir çentik

Halis Ulaş’ın kitabı ‘Çentik’in en güzel yanı şu: Son sayfayı kapattığınızda aklınızda yalnızca Ulaş’ın çentikleri kalmıyor. Dönüp kendi yaşamınıza bakıyorsunuz. Nerelerde eksildiniz, nerelerde çoğaldınız, hangi izler sizi bugüne getirdi....

Her deneme bir çentik
08.07.2026 00:59

Eğitim Sen: MEB'in tarihsel kavramları hafızalardan silme girişimleri kabul edilemez!

Eğitim Sen, “Kurtuluş Savaşı” kavramının ders kitaplarından çıkarılarak yerine “Millî Mücadele” ifadesinin getirilmesi kararının toplumsal yapıyı ve tarihsel hafızayı kökten değiştirme operasyonunun doğrudan bir parçası olduğunu bildirdi.

Eğitim Sen: MEB'in tarihsel kavramları hafızalardan silme girişimleri kabul edilemez!

Fotoğraf: ANKA

07.07.2026 23:11

ABD, İran petrolünün satışına geçici olarak izin veren lisansı iptal etti

ABD yönetimi, 21 Haziran'da yayımlanan ve İran petrolünün üretimi, teslimatı ve satışına izin veren 60 günlük genel lisansı geri çekti.

ABD, İran petrolünün satışına geçici olarak izin veren lisansı iptal etti

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!