05.07.2026 13:55

Talat Dinçer: Diyanet'in 5 aylık harcamasını sordu: '74,6 milyar TL'yi tam olarak nereye harcadı?'

İşçiye, emekliye “kemer sıkma” dayatılırken, Diyanet 2026'nın ilk 5 ayında 74,6 milyar TL harcadı. Diyanet'in günlük 500 milyon TL'yi bulan harcamalarını Meclis gündemine taşıyan CHP'li Dinçer, “Tasarruf sadece vatandaşa mı uygulanıyor?” diye sordu.

Talat Dinçer: Diyanet'in 5 aylık harcamasını sordu: “74,6 milyar TL'yi tam olarak nereye harcadı?”

Talat Dinçer | Fotoğraf: CHP

Sıla Altun
[email protected]


Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2026 yılının ilk beş ayında yaptığı 74,6 milyar TL’lik harcamayı Meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Vatandaş kemer sıkarken kamu kurumları neden rekor harcamalara devam ediyor?” diye sordu.

Dinçer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın günlük yaklaşık 500 milyon TL’ye ulaşan harcamalarının nedenini sordu.

Halkın ekonomik sıkıntılarının her geçen gün daha da arttığını vurgulayan Dinçer, milyonlarca emeklinin geçim mücadelesi verdiğini, asgari ücretlinin ay sonunu getiremediğini, gençlerin işsizlikle karşı karşıya kaldığını ve çiftçilerin artan maliyetler nedeniyle üretimden uzaklaşma noktasına geldiğini ifade etti.

Dinçer, böyle bir dönemde kamu kaynaklarının hangi önceliklere göre kullanıldığının açıklanması gerektiğini belirterek, “Vatandaşın alın teriyle oluşan bütçeden sadece beş ayda 74,6 milyar TL harcayan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu kaynağı hangi faaliyetler için kullanmıştır?” sorusunu yöneltti.

“Tasarruf sadece vatandaşa mı uygulanıyor?”

Soru önergesinde kamu kurumlarının harcamalarında şeffaflık ve hesap verebilirlik vurgusu yapan Dinçer, tasarruf çağrılarının yalnızca vatandaşa yöneltilmemesi gerektiğini belirtti.

Diyanet’in harcamalarının birçok bakanlığın harcamalarını geride bıraktığını hatırlatan Dinçer, eğitim, tarım, üretim ve istihdam alanlarında kaynak ihtiyacı sürerken bu bütçe büyüklüğünün gerekçesinin açıklanmasını istedi.

“Hiçbir kamu kurumu denetimden muaf değildir”

Hiçbir kamu kurumunun eleştiriden ve denetimden muaf olmadığını vurgulayan Dinçer, kamu bütçesinin herhangi bir kurumun değil, 86 milyon vatandaşın ortak kaynağı olduğunu ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın rekor düzeye ulaşan harcamalarının tüm ayrıntılarıyla açıklanması gerektiğini vurgulayan Dinçer, kamu vicdanını rahatlatacak şeffaf bir bilgilendirmenin zorunlu olduğunu vurguladı.

Millet geçim derdindeyken bütçeden milyarlarca liralık harcama yapan kurumların hesap vermesinin bir tercih değil, demokratik bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Talat Dinçer, kamu kaynaklarının verimli, şeffaf ve hesap verebilir şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti.

05.07.2026 12:06 / Güncelleme: 13:27

Antalya Demokrasi Güçleri'nden gözaltılara tepki: Asıl tehlike NATO'nun kendisidir

NATO Zirvesi nedeniyle bu sabah Antalya'da 35 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Antalya Demokrasi güçleri, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep etti. Dünya halkları için tehdit olanın NATO olduğu vurgulandı.

Antalya Demokrasi Güçleri'nden gözaltılara tepki: Asıl tehlike NATO'nun kendisidir

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

05.07.2026 10:28 / Güncelleme: 10:48

Urfa'da NATO operasyonu: EMEP, TİP ve SEP üyelerine gözaltı

Ankara'da 7-8 Temmuz'da düzenlenecek NATO zirvesi öncesi Urfa'da ev baskınlarıyla Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Sosyalist Emekçiler Partisi üyeleri gözaltına alındı.

Urfa'da NATO operasyonu: EMEP, TİP ve SEP üyelerine gözaltı

Emek Partisi Urfa İl Başkanı Barış Can Güleç (solda) ve İl Yöneticisi Cemallettin Özden | Fotoğraflar: Evrensel

05.07.2026 12:42

RTÜK'ten televizyon kanallarına 'NATO Zirvesi' tehdidi

RTÜK, Ankara'da 7-8 Temmuz'da düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi yayımladığı açıklamada, tüm yayın akışlarının 'titizlikle' takip edildiğini hatırlatarak, 'bu kritik dönemde milli güvenlik perspektiflerinin gözetilmesini' istedi.

RTÜK'ten televizyon kanallarına 'NATO Zirvesi' tehdidi
05.07.2026 11:12 / Güncelleme: 11:29

Gazetecilere NATO operasyonu: Ceren Erdoğdu ve Buse Söğütlü gözaltına alındı

NATO Zirvesi öncesi bu sabah düzenlenen operasyonlarda onlarca kişiyle birlikte Odatv editörü Ceren Erdoğdu ve T24 editörü Buse Söğütlü de gözaltına alındı.

Gazetecilere NATO operasyonu: Ceren Erdoğdu ve Buse Söğütlü gözaltına alındı

Gazeteciler Buse Söğütlü ve Ceren Erdoğdu

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!