26.06.2026 14:16

Filistin Eylem Komitesi: 'Halkların katili NATO’yu ülkemizde istemiyoruz'

Filistin Eylem Komitesi, NATO Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada NATO ve İsrail arasındaki iş birliğine tepki göstererek, “Halkların katili NATO’yu ülkemizde istemiyoruz” dedi.

Filistin Eylem Komitesi: “Halkların katili NATO’yu ülkemizde istemiyoruz”

Fotoğraf: bundeswehr.de

Zeliha Irmak
[email protected]


Filistin Eylem Komitesi, Ankara'da düzenlenecek 36. NATO Liderler Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada NATO'nun ve İsrail ile ilişkilerinin protesto edilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, NATO'nun bölgedeki savaş politikalarının bir parçası olduğu belirtilerek, Filistin bayrakları ve "İsrail'e Tam Ambargo" sloganlarıyla düzenlenecek eylemlere katılım çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Emperyalist saldırganlık örgütü ve Siyonist rejimin müttefiki NATO'nun 36. 'Liderler Zirvesi' Türkiye'de toplanıyor. Emperyalist düzeni ve egemenliği korumak için kurulan NATO'yu, daha on binlerce Filistinli, Lübnanlı, Yemenli, Iraklı ve İranlının kanı bile kurumadan Türkiye'de ağırlamak, Filistin halkına karşı işlenen suçlara göz yummak ve ortak olmak anlamına geliyor" denildi.

"NATO ile İsrail arasındaki iş birliği derinleşti"

Filistin Eylem Komitesi, NATO ile İsrail arasındaki ilişkilerin uzun yıllara dayandığını belirterek, "2001'de imzalanan güvenlik anlaşmasıyla NATO ile İsrail arasındaki ilişki örtülü olmaktan çıktı. 2006'da imzalanan 'Özel İşbirliği Programı' ile nükleer, biyolojik, kimyasal savunma, mühimmat iş birliği, siber güvenlik ve askeri tatbikatlar dahil 27 alanda iş birliği geliştirildi" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "2010 Mavi Marmara katliamından sonra ortak tatbikatlar kesintiye uğrasa da Türkiye, 2016'da İsrail'in NATO karargahı nezdinde büyükelçi bulundurmasını sağladı. NATO-İsrail arasında kurulan istihbarat anlaşmalarıyla işgal devleti ABD ve NATO çıkarlarının bekçiliğini yaparken, NATO ülkeleri de bu yapıyı finanse ederek insanlık suçlarının ve uluslararası hukuk ihlallerinin ortağı oldu" denildi.

"İsrail'le ticaret sürüyor"

7 Ekim 2023'ten bu yana NATO ile İsrail arasındaki ilişkilerin daha görünür hale geldiği belirtilen açıklamada, "Siyonizm karşıtı retoriğe rağmen Türkiye de bunun dışında kalmadı. İsrail'le ticareti kesme kararının uygulanmadığı, mühimmat ve askeri amaçlı ürünler dahil ticari ilişkilerin dolaylı ve örtülü yollarla sürdüğü, Bakü-Ceyhan boru hattından yakıt taşınmasının devam ettiği" ifadelerine yer verildi.

Komite, Türkiye'nin 36. NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapmasının da bu iş birliğinin yeni bir aşaması olduğunu söyleyerek, “Filistin Eylem Komitesi olarak NATO’ya, emperyalizme, Siyonizme karşı, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünü ve temel hakları kullanarak yapılacak eylemleri selamlıyor, herkesi Filistin bayrakları ve İsrail’e Tam Ambargo sloganlarıyla eylemlere katılmaya çağırıyoruz. Halkların direnişi ve dayanışması NATO’yu yenecek” dedi.

26.06.2026 07:10

Rüzgar uçuracak, yağmur bastıracak: Meteoroloji'den iki bölgeye kuvvetli esinti ve sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, iki bölge için saat vererek uyardı Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, rüzgarın hızının 60 km/saate ulaşacağı ve birçok ilde gök gürültülü sağanak yağışın etkili olacağı açıklandı.

Rüzgar uçuracak, yağmur bastıracak: Meteoroloji'den iki bölgeye kuvvetli esinti ve sağanak uyarısı

Fotoğraf: wal_ 172619/Pexels

26.06.2026 09:02

Hande Yener'den 'kemoterapi' haberlerine yanıt: Sağlık durumum iyi

Şarkıcı Hande Yener, sosyal medyada yayılan "kemoterapi gördüğü ve saçlarının döküldüğü" yönündeki iddialara yanıt verdi. Sağlık durumunun iyi olduğunu belirten sanatçı, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Hande Yener'den 'kemoterapi' haberlerine yanıt: Sağlık durumum iyi

Fotoğraf: Emre Yanık/Wikimedia Commons CC BY 2.0

26.06.2026 13:10 / Güncelleme: 13:56

NATO Zirvesi öncesi yasaklara tepki: 'Macron koşacak diye park mı kapatılır?'

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, NATO Zirvesi öncesi Ankara’da alınan olağanüstü güvenlik önlemlerine tepki göstererek, uygulamaların sömürge valiliği görüntüsü yarattığını söyledi.

NATO Zirvesi öncesi yasaklara tepki: “Macron koşacak diye park mı kapatılır?”

Fotoğraf: Evrensel

26.06.2026 13:14

Ahlat Ovakışla'da D-GES projesi için keşif

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla Beldesi'nde, yapılmak istenen D-GES projesi için Van İdare Mahkemesi proje alanında keşif gerçekleştirirken, Ovakışlalılar proje alanına traktörleriyle gelerek keşfi takip ediyor.

Ahlat Ovakışla'da D-GES projesi için keşif

Fotoğraf: MA

26.06.2026 06:14 / Güncelleme: 10:02

Arda Güler, ABD maçında attığı golle Türkiye futbol tarihine geçti

Türkiye'nin Dünya Kupası'ndaki 24 yıllık gol özlemini bitiren Arda Güler, 21 yaş 120 günlükken kaydettiği bu golle Emre Belözoğlu'na ait rekoru geride bırakarak Dünya Kupası tarihinde gol atan "en genç Türk futbolcu" ünvanını aldı.

Arda Güler, ABD maçında attığı golle Türkiye futbol tarihine geçti

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

26.06.2026 11:46 / Güncelleme: 12:11

Leyla Aydemir davası: Tutuklu sanık Yusuf Aydemir'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Ağrı'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan Leyla Aydemir'in ölümüne ilişkin davada tutuklu sanık Yusuf Aydemir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan 6 sanığın beraatlerine karar verildi.

Leyla Aydemir davası: Tutuklu sanık Yusuf Aydemir'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Fotoğraf: MA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!