24.06.2026 14:01

ATO: 'NATO için değil, halk için sağlık'

ATO, uzun süredir savundukları uygulamanın sadece NATO nedeniyle hayata geçirilmesini eleştirdi. Hekimler, sağlık hizmetlerinde siyasi öncelik değil, halk sağlığı ihtiyaçlarının esas alınması gerektiğini vurguladı.

ATO: “NATO için değil, halk için sağlık”

Ankara – Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara’da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi kapsamında bazı hastanelerde poliklinik randevu sürelerinin 20 dakikaya çıkarılmasına dair basın açıklaması gerçekleştirdi. ATO, halkın nitelikli sağlık hizmetine erişiminin siyasi tercihlere göre değil, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. ATO Başkanı Dr. Sabri Dokuzoğuz, yıllardır hekimlerin talep ettiği düzenlemenin ancak NATO nedeniyle hayata geçirilmesini eleştirerek, “NATO için değil, halk için sağlık” dedi.

Dokuzoğuz, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve ATO'nun uzun yıllardır devlet hastanelerinde uygulanan 5 dakikalık muayene süresinin yetersizliğine dikkat çektiğini hatırlattı. Dokuzoğuz, hekimlerin ayrıca randevusuz başvuran hastalara da hizmet vermeleri yönünde baskı altında bırakıldığını ifade etti.

Sağlık sistemindeki hasta yoğunluğu, kapatılan devlet hastanelerinin yükünün şehir hastaneleri tarafından karşılanamaması ve basamaklandırılamayan sağlık hizmetlerinin sorunu derinleştirdiğini belirten Dokuzoğuz, mevcut uygulamanın hasta-hekim ilişkisini birkaç dakikalık görüşmelere indirgediğini söyledi.

“Savaş örgütü için bu düzenlemeyi yapıyorlar”

Kısa muayene sürelerinin gereksiz tetkiklerin artmasına, hastaların tedavi olamadan tekrar tekrar hastanelere başvurmasına yol açtığını ifade eden Dokuzoğuz, “Hekimlerin yıllardır vurguladığı ‘5 dakikada sağlık olmaz’ gerçeğine rağmen, ‘hastalarımıza 20 dakika ayırmak istiyoruz’ taleplerimizi duymayanlar, şimdi bir savaş örgütü için bu düzenlemeyi yapıyor. 20 dakikalık muayene süresi sağlıklı bir toplum yolunda, bilimin ve mesleki gerekliliklerin ortaya koyduğu temel bir ihtiyaçtır; siyasi imtiyaz konusu yapılamaz” dedi.

Dokuzoğuz, NATO Zirvesi nedeniyle yapılan düzenlemenin aslında daha uzun muayene sürelerinin mümkün olduğunu gösterdiğini belirterek, “Dünyada sürdürülebilir barışın önündeki en büyük engellerden biri olan NATO Zirvesi'nin bu düzenlemeye sebep olabilmesi, bunun mümkün ve gerekli olduğunun da kanıtıdır” dedi.

(Evrensel)
24.06.2026 06:31

Hava sıcaklıkları artıyor ama bazı illerde yağış var: Bugün hava nasıl olacak?

Yurt genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 1 ila 3 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Kuzeyde yerel sağanak yağış geçişleri görülürken, batı ve güney illerinde yaz güneşi yüzünü gösterecek.

Hava sıcaklıkları artıyor ama bazı illerde yağış var: Bugün hava nasıl olacak?

Fotoğraf: Nasirun Khan/Pexels

24.06.2026 11:39

Araçlarda yeni dönem: Uygunluk belgeleri dijitalleşiyor

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle motorlu araç ve römorklara ilişkin uygunluk belgeleri elektronik ortamda düzenlenebilecek. Veri paylaşımı Araç Sicil ve Tescil Sistemi üzerinden yürütülecek.

Araçlarda yeni dönem: Uygunluk belgeleri dijitalleşiyor

Fotoğraf: Anastasiya Badun/Pexels

24.06.2026 10:58

SAMER’den süreç araştırması: Barış ve demokratikleşmeye destek var, iktidara güven yok

SAMER'in kamuoyu araştırmasında katılımcıların barış ve demokratikleşme için yapılması gereken reformlara yüzde 95’e varan destek verdiği, ancak reformların hayata geçirilmesi konusunda iktidara güven duymadığını ortaya koydu.

SAMER’den süreç araştırması: Barış ve demokratikleşmeye destek var, iktidara güven yok

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

24.06.2026 13:12

Meksika'da Devrimci Halk Cephesi üyelerine silahlı saldırı: Bir kişi yaşamını yitirdi, iki kişi yaralandı

Maksika’nın Oaxaca eyaletinde Devrimci Halk Cephesi üyelerini hedef alan silahlı saldırıda FPR üyesi Juan José Cruz Padilla hayatını kaybetti. Örgüt, saldırının sorumlularının ortaya çıkarılmasını istedi.

Meksika'da Devrimci Halk Cephesi üyelerine silahlı saldırı: Bir kişi yaşamını yitirdi, iki kişi yaralandı

Saldırıda Juan José Cruz Padilla (solda) hayatını kaybederken Alberto Martínez Luna ağır yaralandı.

24.06.2026 10:09

Türkiye'nin sivrisinek risk haritası yayımlandı: Hangi illerde tehlike yüksek?

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun paylaştığı biometeorolojik risk haritasına göre, sıcaklık ve nemin etkisiyle sivrisinek aktivitesi birçok ilde artacak. Doğu Karadeniz'de ise riskin yüksek seviyeye çıkması bekleniyor.

Türkiye'nin sivrisinek risk haritası yayımlandı: Hangi illerde tehlike yüksek?

Fotoğraf: Ignacio Vazquez/Pexels

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!