16.06.2026 10:41

İsrail ordusu, ABD-İran mutabakatına rağmen Lübnan'ın güneyine topçu saldırıları düzenledi

İsrail ordusu, ateşkese ve ABD ile İran arasında sağlanan mutabakata rağmen Lübnan'ın güneyindeki Reyhan beldesi çevresine topçu saldırıları düzenledi.

İsrail ordusu, ABD-İran mutabakatına rağmen Lübnan'ın güneyine topçu saldırıları düzenledi

Fotoğraf: AA

İsrail ordusu, 17 Nisan'da yürürlüğe giren ve 17 Mayıs itibarıyla 45 gün uzatılan ateşkese ve dün sağlanan ABD-İran mutabakatına rağmen Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarını sürdürdü.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ait topçu birlikleri, Cizzin ilçesine bağlı Reyhan beldesi çevresini hedef aldı.

İsrail ordusu gece yarısında da Secid ve Mahmudiye beldelerine topçu saldırıları düzenledi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 15 Haziran'da ABD ve İran'ın mutabakata varıldığını duyurarak, "Lübnan dahil tüm cephelerde askeri operasyonların derhal ve kalıcı olarak sona erdirildiğini ilan etti." ifadesini kullanmıştı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi de ABD ile mutabakata varıldığını doğrulayarak, mutabakat zaptının 19 Haziran'da İsviçre'de imzalanacağını açıklamıştı.

İsrail'in Lübnan'a saldırıları ve ateşkes

İsrail ordusu, Lübnan'a 2 Mart'ta yoğun hava saldırıları başlatarak, ülkenin güneyinde birçok beldeyi işgal etmişti.Lübnan hükümeti bu sürede, ülkede yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aştığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, Lübnan ile İsrail arasında 17 Nisan'da yürürlüğe giren 10 günlük geçici ateşkesin 3 hafta daha uzatıldığını duyurmuştu.

ABD arabuluculuğunda Lübnan ile İsrail arasında 14-15 Mayıs'ta gerçekleştirilen 3. tur görüşmeler sonucunda, 17 Mayıs itibarıyla ateşkesin 45 gün uzatılması kararlaştırılmıştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, son açıklamasında, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana ülkeye düzenlediği saldırılarda 3 bin 798 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington'daki 4. tur görüşmelerin ardından 3 Haziran'da İsrail ve Lübnan'ın, Hizbullah'ın saldırılarını tamamen durdurması ve tüm unsurlarını Litani Nehri'nin güneyinden çekmesi şartıyla "geniş kapsamlı ateşkes" konusunda mutabakata vardığını duyurmuştu. Hizbullah ise şartlı ateşkesi reddettiğini açıklamıştı.

Ancak duyurulan ateşkes anlaşmalarına rağmen İsrail ordusu saldırılarını sürdürüyor.

(AA)
16.06.2026 10:13

EMEP Milletvekili Bayhan, KYK yurtlarında peş peşe gerçekleşen ölümleri Bakan Ak'a sordu

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, KYK yurtlarında arka arkaya yaşanan ölümlere ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu

EMEP Milletvekili Bayhan, KYK yurtlarında peş peşe gerçekleşen ölümleri Bakan Ak'a sordu

Fotoğraf: Evrensel

16.06.2026 08:23

Vergi borçlarına yeni düzenleme: Taksitlendirme koşulları değişti

Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğle vadesi geçmiş vergi borçları için yeni taksitlendirme esasları yürürlüğe girdi. Başvurular 31 Ağustos'a kadar yapılabilecek, borçlar 72 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Vergi borçlarına yeni düzenleme: Taksitlendirme koşulları değişti

Fotoğraf: Bia Limova/Pexels

16.06.2026 07:36 / Güncelleme: 09:35

Beylikdüzü Belediyesi ve İmamoğlu İnşaat bağlantılı soruşturmada 28 kişi hakkında gözaltı kararı

İstanbul merkezli üç ilde düzenlenen operasyonda, imar mevzuatına aykırı binalara usulsüz iskan verdikleri iddiasıyla aralarında belediye personeli ve yapı denetim firması yetkililerinin de bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.

Beylikdüzü Belediyesi ve İmamoğlu İnşaat bağlantılı soruşturmada 28 kişi hakkında gözaltı kararı

Fotoğraf: DHA

16.06.2026 10:18

Dünya Kupası'nda 68 yıl sonra bir ilk: Günün oynanan dört maçı da beraberlikle tamamlandı

2026 FIFA Dünya Kupası'nda günün programındaki dört karşılaşmanın tamamı beraberlikle sonuçlandı. Böylece Dünya Kupası tarihinde 68 yıl sonra ilk kez bir günde oynanan tüm maçlar eşitlikle tamamlandı.

Dünya Kupası'nda 68 yıl sonra bir ilk: Günün oynanan dört maçı da beraberlikle tamamlandı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!