EMO’dan 12. Yargı Paketi tepkisi: 'Haklarımızdan vazgeçmiyoruz'
Elektrik Mühendisleri Odası 12. Yargı Paketi taslağına ilişkin yaptığı açıklamada, düzenlemelerin kadınların, çocukların ve LGBTİ’lerin temel haklarını hedef aldığını belirtti.
Fotoğraf: Evrensel
Sıla Altun
[email protected]
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyuna "yargı reformu" olarak sunulan ve pek çok ayrı yasada değişiklik öngören taslağın, basında yer alan haliyle kabul edilemez olduğunu vurguladı. Açıklamada, düzenlemelerin "tüm toplumu kapsayan bir dijital gözetim rejimini kurumsallaştırmaya hizmet ettiği" ifade edildi.
Oda açıklamasında, Anayasa Mahkemesi'nin 4 Haziran 2026'da Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesindeki "süresiz olarak" ibaresini iptal etmesinin ardından Adalet Bakanlığı'nın aceleci bir şekilde yoksulluk nafakasına süre sınırı getiren düzenlemeyi 12. Yargı Paketi'nin temel başlıklarından biri olarak ilan ettiğini hatırlattı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu ülkede kadınlar; eşitliksiz istihdam koşullarına, ücret eşitsizliğine, kayıt dışı çalışmaya ve omuzlarına yıkılan ücretsiz bakım emeğine rağmen ayakta kalmaya çalışmaktadır. Nafaka hakkının sınırlandırılması kadınları şiddet gördükleri evliliklere mahkûm edecek, boşanma ve şiddetten korunma haklarına erişimlerini fiilen kısıtlayacaktır."
EMO, yapılması gerekenin kadınların kazanılmış haklarını daraltmak değil, eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler olduğunu belirtti.
LGBTİ hakları: “Varoluş suç olamaz”
Taslakta yer aldığı belirtilen "doğuştan gelen biyolojik cinsiyet" ve "genel ahlaka aykırılık" gibi muğlak kavramlarla LGBTİ’lerin kimliğini, ifade özgürlüğünü ve örgütlenme hakkını kriminalize eden hükümlere de karşı çıkan EMO, cinsiyet uyum sürecine ilişkin düzenlemelerin ve çocuk sahibi transları hedef alan metinlerin yaşam ve sağlık haklarını tehdit ettiğini vurguladı.
Açıklamada, “Laik ve çağdaş bir hukuk düzeninde muğlak ahlak kavramlarıyla ceza normu üretilemez. Hiçbir yurttaşın varoluşu yasayla suç haline getirilemez” denildi.
Çocuk adalet sistemine eleştiri
Suça sürüklenen çocuklara yönelik cezaların ağırlaştırılması, ceza indirimlerinin düşürülmesi ve koşullu salıverilmenin zorlaştırılmasını da eleştiren EMO, bu düzenlemelerin çocuk adalet sisteminin koruyucu ve onarıcı niteliğiyle çeliştiğini, çocuğun üstün yararı ilkesini ihlal ettiğini belirtti.
“Çocuklar ağırlaştırılacak cezalarla değil, ancak yoksulluk, eğitim eşitsizliği, şiddet, istismar, ihmal ve uyuşturucu ticareti gibi yapısal sorunlar ortadan kaldırılarak korunabilir” ifadesi kullanıldı.
“Geçmişte geri çektirildi, yine çektirilir”
EMO açıklamasında, benzer düzenlemelerin daha önce 10. ve 11. Yargı Paketleri kapsamında gündeme getirildiğini ancak kamuoyunun güçlü tepkisi sonucu paketlerden çıkarıldığını hatırlatarak, "Bu deneyim, birlikte mücadele ettiğimizde bu düzenlemelere engel olabileceğimizi göstermektedir" dedi.
Oda, üç çağrıda bulundu:
“TBMM ve tüm milletvekillerine: Kadınları, çocukları ve LGBTİ+'larını hedef alan düzenlemeleri Meclis gündemine getirmemeye, getirilmesi halinde reddetmeye
Adalet Bakanlığı'na: Yasa hazırlıklarını sızıntılarla değil, şeffaf ve katılımcı bir süreçle, kadın örgütleri, barolar, meslek odaları ve insan hakları kuruluşlarının görüşünü alarak yürütmeye
Nafaka hakkına ilişkin her düzenlemede kadınların ekonomik gerçekliğini, ev içi emeğini ve şiddetten korunma hakkını esas almaya çağırıyoruz.”
Evrensel'i Takip Et