Almanya’da Mercedes işçileri taşerona karşı nasıl mücadele etti?
Almanya'da 30 yıllık bir Mercedes işçisi, İstanbul Hoşdere'de ağır sömürüye karşı direnen taşeron temizlik işçileri için yazdı: Mektupta, Almanya'daki taşeron işçilerin geçmişte sendikal mücadeleyle nasıl kadro ve hak kazandığı anlatılıyor.
Mercedes işçisi
Merhaba, “Mercedes’te ayağı kırılan atları vururlar mı?”* başlıklı haberi gecenin ilerleyen saatlerinde okuyup sadece yorum katmadan yaşanmış olan iki örneği sizinle paylaşmak istedim. Bu arada ben, Almanya Mercedes firmasında yaklaşık 30 yıldır çalışan bir işçiyim.
Paylaşmak istediğim birinci örnek, yıllar öncesine dayanır ve Mercedes’teki kiralık (taşeron) işçiler ile ilgilidir. Bu işçi arkadaşlar kadrolu olmak istemekte ve aynı Mercedes işçileri gibi aynı haklara sahip olmak istemektedirler ve dönem IGMetall Sendikasının metal sektöründe başlattığı TİS dönemine denk gelmekteydi. Tüm firmalarda buna dönük eylemlilikler vardı. Mercedes’in tek bir vardiyasında en az 15 bin işçi eyleme çıkarken Almanya’daki en büyük eylemlerin yaşandığı yer de burasıydı. Yine böyle bir eylemin olacağı günlerin öncesinde işçiler, sadece küçük bir pusula halinde yazılı kağıtlara Stuttgart kentinde bulunan işçi derneği adresi ve toplantı saati yazılıp iş yerinde taşeron işçilere el altından ulaştırır. Bu toplantıya yaklaşık 50 işçi katılır ve sorunlar tartışılarak, eylem planı kararı alır. Burada dövizler hazırlanacak ve IGMetall Sendikasının Mercedes firmasında yapacağı eylemde taşınacaktır. Bu dövizleri hazırlamaya 5 işçi gelir ve dövizlerini hazırlayarak eyleme katılırlar. Bu eylemde dövizleri ile resimleri çekilerek, sendikanın milyonlarca üyesine posta ile ulaştırdığı dergisinin kapak resmi olurlar ve eylemler bitip anlaşma sağlandığında, Mercedes’te kadro alan işçilerin arasında bu 5 işçi de vardır.
İkinci örnek ise, Mercedes’te ve bu kez temizlik işçileri ile ilgilidir. Ağırlığını Türkiyeli işçilerin oluşturduğu temizlik işçileri daha iyi haklar için yine örgütlenme ve sendikalı olmak için gizli bir çalışma yürütürler. Tüm zorlukları aşarak ve yine IGMetall Sendikasında Türkiyeli bir sendikacının yardımları ile mutlu sona ulaşırlar.
Umarım bu iki örnek Türkiye'de Mercedes firmasında çalışan işçi arkadaşlar için bir yol gösterebilir. Herkese selamlar.
____________________________________
* İstanbul Hoşdere’de bulunan Mercedes Otobüs Fabrikasında Euroserve (Sofra/Compass Grup) bünyesinde çalışan yaklaşık 200 taşeron temizlik işçisi, asgari ücret cenderesine, ağır iş yüküne ve ayrımcılığa karşı isyan ediyor. 3 kişinin işini tek başına yapmak zorunda kalan, eksik mesai ücretleriyle kandırılan ve yöneticilerin evlerine temizliğe dahi gönderilen işçiler, şirketin 2025’te 81 milyon TL kâr etmesine rağmen kendilerine reva görülen bu sömürü düzenine karşı çıkarak kadro ve insanca yaşanacak bir ücret talep ediyor.
Evrensel'i Takip Et