11.06.2026 15:04

Ali Mahir Başarır'dan disiplin sürecine tepki: 'Bunların 80 darbecilerinden hiçbir farkı yoktur'

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, dokuz milletvekilinin Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine tepki gösterdi. Başarır, süreci "darbe girişimi" olarak nitelendirerek kurultay çağrısını yineledi ve alınan kararı tanımadıklarını söyledi.

Ali Mahir Başarır'dan disiplin sürecine tepki: "Bunların 80 darbecilerinden hiçbir farkı yoktur"

Fotoğraf: ANKA

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, kendisinin de aralarında bulunduğu dokuz milletvekilinin MYK kararıyla tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Başarır, süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunarak kurultay çağrısını yineledi ve alınan kararı tanımadıklarını söyledi. Sürece tepki gösteren Başarır, "İlk kez 80 darbesinden sonra CHP grup başkanvekillerine darbe girişimi bu yönetim tarafından yapılmıştır. Bunların 80 darbecilerinden hiçbir farkı yoktur" dedi.

Başarır, "Biz CHP olarak öncelikle tabii ki milleti en tepeye koyarız. Ondan sonra yetkili kurullarımız vardır. En yetkili kurul kurultaydır. Sonra PM'dir ve daha sonra milletvekili grubudur. Bakın delegelerimizin yüzde 90'ı kurultay yapalım diyor. Bugün itibariyle PM düştü. 60 kişilik parti meclisi 29'a düştü, arkadaşlarımız istifa etti. O da bir kurultay sebebidir. Ve milletvekili grubunun yüzde 90'ı kurultay diyor. Buna rağmen direnen saray tarafından kumandalanan bir kişi millete, kurultaya, PM üyelerine TBMM grubuna karşı direnç gösteriyor ve bizleri dokuz arkadaşımızı ihraç edecekmiş. Üzülerek söylemek isterim ki bu AKP ile birlikte işbirliği yapılarak bizlere uygulanan bir kumpastır. Aslında vasi atanması gereken bir kişi partimize vasi olarak atanmıştır. Hukuku, Parti Tüzüğü'nü, Meclis İçtüzüğü'nü hiçe saymıştır" dedi.

"Gelin kurultayı toplayın"

Yanındaki isimlere seslenen Başarır, "Ben yanındaki bir takım, bir avuç arkadaşa sesleniyorum: Daha fazla suç işlemeyin. Millete kötülük yapmayın. Millet daha fazla sizden nefret etmesin. Gelin kurultayı toplayın. Sizler bizi ihraç ettiğinizi düşünürsünüz. Ama bu millet bizi ihraç etmez. Bakın millet dedim, kurultay dedim, PM dedim, milletvekili grubu dedim. Bilim insanları, hukuk insanları, sanatçılar, barolar hepsi tepki koyuyor. Utanmıyor musunuz Sayın Zülfü Livaneli'nin 'şarkımı kullanamazsın' açıklamasından? Utanmıyor musunuz Selda Bağcan'dan? Utanmıyor musunuz sevgili Edip Akbayram'ın ailesinden, Ali Akay'dan? O duygunuzu bence çoktan yitirmişsiniz. Siz sunumunuzu Erkan Tan'a, Yavuz Bingöl'ün de şarkılarını alırsınız, kullanırsınız ama millet sizden utanıyor, halk sizden utanıyor. Dokuz arkadaşımızı ve bizleri bağlayan 86 milyondur, 2 milyon parti üyemizdir. O yüzden bu kararı tanımıyoruz. Bu kararı tanımayacağız" diye konuştu.

"Millet bizim arkamızda"

Meclisin açılacağını belirten Başarır, "Birazdan Meclis açılacak. Neyi konuşmalıyız biz? Emeklinin, işçinin maaşını mı ezilenleri mi çiftçiyi mi gençleri mi intihar eden öğretmenleri mi Kemal Bey'le Cumhurbaşkanı'nın, AKP'nin bu partiye, Türkiye'nin birinci partisine yaptığı kumpası mı? O yüzden akıl diyorum, vicdan diyorum, hukuk diyorum. Çekilin Türkiye'nin önünden. Çekilin muhalefetin, bizlerin, bu ülkeyi seven insanların önünden. Eğer illa bir kurulu toplayacaksınız, illa bir yerde toplanacaksınız, bin 116 tane sarayın odası var gidin orada işinize bakın. Artık bu partide, bu Meclis'te muhalefet olarak sizi hiç kimse kabul etmiyor. Kemal Bey utan diyeceğim ama şu ana kadar göremedim. Evinin önündeki bankta oturma. Kızılay'daki bir bankta otur, Kuğulupark'taki bankta otur bakalım millet sana ne diyor. Arkadaşlarımız, bizler bu partiye yıllarımızı verdik. Kemal Bey bu partide üye bile değilken Umut Akdoğan bu partide afiş bayrak asıyordu. Kemal Bey, bu partide yokken 92 açılış kurultayında, 17 yaşında ben bu partinin kurultayındaydım. Şimdi sen mi bana ömür biçeceksin? Benim geçmişim, ailemin geçmişi 103 yıl bu partide. 103 yıl biz bu partide emek vermişiz. Darbeler bizi yıldırmamış. 80 darbesi bizi yıldırmamış. 80 darbesi bizi bu partiden bu topraklardan uzaklaştıramamış, sen mi uzaklaştıracaksın Kemal Bey? Yapamazsın. Gücün yetmez çünkü millet bizim arkamızda" ifadelerini kullandı.

"Bunların 80 darbecilerinden hiçbir farkı yoktur"

Başarır, "Biz milleti, milletin ferasetini, isteğini yerine getiriyoruz. Halk seni o koltukta görmek istemiyor, millet istemiyor, kurultay delegeleri istemiyor, milletvekili grubu bizleri genel başkanımızı grup başkanı ve grup başkanıvekili olarak görüyor. İlk kez 80 darbesinden sonra CHP grup başkanvekillerine darbe girişimi bu yönetim tarafından, sözde yönetim tarafından, atanmış yönetim tarafından yapılmıştır. Bunların 80 darbecilerinden hiçbir farkı yoktur. Tüzüğe bakın. Bizim hakkımızda kararı PM verecekken PM'nin 5 üyesini disipline vereceksin tedbirli olarak orada sayıyı yakalayacağını düşünüp ihraç edeceksin bizi... Şeytanın aklına gelmez bu ama maalesef ki kafaları buna çalışıyor" dedi.

Başarır konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; "29 aydır devlet içerisindeki bir yapıyla bizlere bir komplo üretiyorlar. Planlı bir şekilde yapıyorlar. Bir tarafta sosyal medya trolleri, bir tarafta sizleri tenzih ediyorum bazı havuz medyasına bağlı televizyon kanalları, spikerler ve yargıyı da arkasına alarak Amerikan filmlerini aratmayacak bir oyunu sergilediler. Kemal Bey, 13 yıldır bu koltukta oturdun. Bizleri göndermek için harcadığın çabayı AKP'yi göndermek için harcasaydın, kafa yorsaydın şu anda bu ülke bu durumda değildi. Ama senin derdin bu sistemi korumak, bu sistemi yaşatmak, saray sistemini yaşatmak, onun bir uzantısı olarak bizlere komplo kurmak. Biz buradayız. Ne milleti ne bu güzel ülkeyi ne de muhalefeti bırakmayacağız."

(ANKA)
11.06.2026 10:55

Mazbatayı aldı, ilk imzayı attırıyor! Fenerbahçe'nin yeni forveti belli oldu

Fenerbahçe'de başkanlığa seçilen Aziz Yıldırım'ın, Borussia Dortmund forması giyen Serhou Guirassy transferi için girişimlerini hızlandırdığı öne sürüldü. Tecrübeli golcünün sözleşme detayları da gündeme geldi.

Mazbatayı aldı, ilk imzayı attırıyor! Fenerbahçe'nin yeni forveti belli oldu

Fotoğraf: AA

11.06.2026 12:57

Yeneroğlu, Sabro gazetesinin destek kapsamı dışında bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı: 'Azınlık gazetelerine şehre göre ayrım yapılamaz'

İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Süryani toplumunun gazetesi Sabro'nun destek kapsamı dışında bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı. Yeneroğlu, uygulamanın hukuki dayanağını ve azınlık gazetelerine yönelik destek kriterlerini sordu.

Yeneroğlu, Sabro gazetesinin destek kapsamı dışında bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı: "Azınlık gazetelerine şehre göre ayrım yapılamaz"

Fotoğraf: ANKA

11.06.2026 11:22

Galatasaray'dan transferde gövde gösterisi: Hedef Rafael Leão

Galatasaray'ın, Milan forması giyen Rafael Leão için harekete geçtiği iddia edildi. Sarı-kırmızılıların Portekizli yıldıza 2030 yılına kadar sürecek ve yıllık 10 milyon euro kazandıracak bir sözleşme teklif etmeye hazırlandığı öne sürüldü.

Galatasaray'dan transferde gövde gösterisi: Hedef Rafael Leão

Fotoğraf: acmilan.com

11.06.2026 11:50

Limak’ın altın madeni keşfinde skandal: Antik kent gizlendi, muhtarlar 'ikna' edildi, doğa tehdit altında

Limak'ın altın madeni projesine ilişkin bilirkişi keşfinde, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'ndaki antik yerleşim tartışma konusu oldu. Çevre savunucuları ise projenin su varlıkları ve ormanlar üzerinde yaratacağı risklere dikkat çekti.

Limak’ın altın madeni keşfinde skandal: Antik kent gizlendi, muhtarlar "ikna" edildi, doğa tehdit altında

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

11.06.2026 14:50 / Güncelleme: 14:56

Emek Partisinden ek zam için birleşme çağrısı: 'Saray’ın ‘işçiden al patrona ver’ düzenine karşı örgütlenelim'

Saray rejiminin faiz ödemelerine geldiğinde bonkör olduğunu, mesele sermaye olunca musluğun vanasını hızlı açtığını belirten EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, tüm emekçilere ek zam için birleşme çağrısı yaptı.

11.06.2026 13:06 / Güncelleme: 13:11

Amasra'daki maden ocağında yangın 6 gündür sürüyor

TTK Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında 6 gün önce çıkan yangın söndürülemedi. Üretimin durdurulduğu ocakta, yangının yaşandığı galerinin kapatılması için çalışma başlatıldı.

Amasra'daki maden ocağında yangın 6 gündür sürüyor

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!