01.06.2026 19:27

Hüseyin Cevahir Dersim'de mezarı başında anıldı: Daha fazla Cevahir olmaya ihtiyacımız var

68 kuşağının önder isimlerinden Hüseyin Cevahir, ölümünün 55. yılında Dersim’de anıldı. Anmada “Milyonlarca insanın aydınlıktan yana bir memleket düşlerini gerçeğe dönüştürmek için bugün daha fazla cevahir olmaya ihtiyacımız var.” denildi.

Hüseyin Cevahir Dersim'de mezarı başında anıldı: Daha fazla Cevahir olmaya ihtiyacımız var

Fotoğraf: ANKA

68 kuşağının önder isimlerinden Hüseyin Cevahir, ölümünün 55. yılında Dersim’in Mazgirt İlçesine bağlı Yeldeğen Köyü’nde bulunan mezarı başında anıldı.

Dersim Mazgirt ilçesi Yeldeğen Köyü’nde düzenlenen anma etkinliğine Hüseyin Cevahir’in ailesi, siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Anmada, Cevahir’in Türkiye devrimci hareketi içerisindeki yeri ve bıraktığı mücadele mirası üzerine konuşmalar yapıldı.

Hüseyin Cevahir’in yeğeni Cevahir Çağdaş Özkan tarafından Hüseyin Cevahir’in 1965 tarihli yazdığı mektup okundu. Daha sonra Sol Parti adına Ali Osman İzci konuştu.

"Memleketi gün yüzüne çıkarmak isteyen milyonlar var"

Ali Osman İzci, şunları söyledi:

"ABD emperyalizminin desteğini alan rejim en temel demokrasi ilkelerini dahi ayaklar altına alıyor. Her geçen gün dinci gericilik hayatın her alanına sirayet ettirilmeye çalışılıyor. Yoksulluk ve hayat pahalılığını dayanılmaz noktalara çoktan ulaştı. Seçme seçilme iradesi gasbedilerek siyasi partilere kayyum atanıyor. Tüm bunların karşısında umutluyuz. Çünkü memleketi karanlıktan gün yüzüne çıkarmak isteyen milyonlar var. Milyonlarca insanın aydınlıktan yana bir memleket düşlerini gerçeğe dönüştürmek için bugün daha fazla cevahir olmaya ihtiyacımız var. 19 Mart'ta ortaya çıkan gençliğin kitlesel tepkisinde 'Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş' sloganı tekrar hak ettiği noktaya geldi. Cevahir’in ve arkadaşlarının geriye bıraktığı mücadele anlayışı bugün bize birçok şeyi yeniden hatırlatıyor. Eğer bu zorba düzenden bir kurtuluş yolu mümkünse onlar gibi kararlı, inatçı ve halkın çıkarlarını kendi çıkarlarının ötesinde gören bir mücadeleyle olabileceğini bir kez daha gösteriyor. Mahir'in, Cevahir'in, Ulaş'ın ortaya çıkardığı bu büyük devrimci geleneğe tarih boyunca en ağır ithamlarda bulunanlar bugün onlar adına konuşmak istiyor."

"Bizlere düşen onların miraslarına sahip çıkmaktır"

DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu ise "Gerçekten bizlere düşen onların canlarıyla, dişleriyle, tırnaklarıyla, gencecik bedenleriyle mücadele ettikleri yaşam arzusunu, rüyasını, bu topraklardaki eşitliği, kardeşliği, özgürlüğü inşa etmenin mücadelesini yürüttüler. Bizlere düşen onlara, miraslarına, onların düşüncelerine sahip çıkmaktır. Yani çok daha fazla çalışmak, çok daha fazla örgütlenmek, çok daha fazla onların fikriyatlarını kendi yaşamımız içerisinde, köylerimizden şehirlere kadar, nerede yaşıyorsak yaşayalım, nerede bulunursak bulunalım, bu fikriyatın yaşamsal olmasını sağlamaktır. Onu ancak öyle yaşatabiliriz. Onları ancak öyle ölümsüz kılabiliriz" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Fotoğraf: ANKA

(ANKA)
01.06.2026 13:23

2026 milyarderler listesi açıklandı: İlk 10’un toplam serveti 2,9 trilyon dolara ulaştı

Küresel piyasalardaki yükseliş milyarderlerin servetini rekor seviyelere çıkarırken, Larry Ellison ve Michael Dell ayın en çok kazanan isimleri oldu.

2026 milyarderler listesi açıklandı: İlk 10’un toplam serveti 2,9 trilyon dolara ulaştı

Fotoğraf: Daniel Oberhaus/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

01.06.2026 12:10

Özşen Madencilik işçileri fabrika önünde eylemde: Bizi tehditlerle yıldıramazsınız

Edirne Uzunköprü’de ücretleri gasbedilen Özşen Madencilik işçileri, eylemlerinin 13. gününde patronun işten atma ve grev kırıcı işçi getirme tehdidine tepki gösterdi.

Özşen Madencilik işçileri fabrika önünde eylemde: Bizi tehditlerle yıldıramazsınız

Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş  

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
01.06.2026 12:24 / Güncelleme: 15:31

Akbelen direnişçisi Esra Işık'ın davası 22 Haziran'a ertelendi

Akbelen Ormanı çevresindeki acele kamulaştırma kararına karşı çıkan Esra Işık'ın yargılandığı davada tutuksuz yargılamanın sürmesine karar verildi. Mahkeme, duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

01.06.2026 11:00

ABD’de kağıt fabrikasındaki patlamada can kaybı arttı: Yaşamını yitirenlerin sayısı 11’e yükseldi

ABD’nin Washington eyaletindeki Nippon Dynawave Packaging kağıt fabrikasında 27 Mayıs’ta kimyasal tankın patlamasının ardından kayıp 9 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Patlamada yaşamını yitirenlerin sayısı 11 oldu.

ABD’de kağıt fabrikasındaki patlamada can kaybı arttı: Yaşamını yitirenlerin sayısı 11’e yükseldi

Fotoğraf: AA

01.06.2026 10:18

ASKİ verileri açıklandı: Ankara’daki baraj doluluk oranları belli oldu

ASKİ’nin 1 Haziran verilerine göre Ankara’daki barajların toplam doluluk oranı yüzde 48.85, kullanılabilir aktif su oranı ise yüzde 42.89 olarak ölçüldü. En düşük doluluk oranı yüzde 5.20 ile Türkeşrefli Barajı’nda kaydedildi.

ASKİ verileri açıklandı: Ankara’daki baraj doluluk oranları belli oldu

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!