30.05.2026 13:10

Bakırhan'dan Köln'de 'yasal düzenleme' açıklaması: Dağdakiler inecek, sürgündekiler dönecek

Köln'de konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, temmuz ayında açıklanmasını bekledikleri yasa tasarısına dair, "Sürgündekiler dönecek, siyasi tutsaklar özgürleşecek" dedi.

Bakırhan'dan Köln'de 'yasal düzenleme' açıklaması: Dağdakiler inecek, sürgündekiler dönecek

Fotoğraf: Evrensel

Yücel Özdemir
[email protected]


Köln — DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, temmuz ayında açıklanmasını bekledikleri yasa tasarısının içeriğini Almanya’nın Köln kentinde katıldığı toplantıda duyurdu. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) tarafından bugün yapılacak 'Be One' (Birlik Ol) Festivali öncesinde cuma akşamı düzenlenen resepsiyonda konuşan Bakırhan, müzakerenin mücadeleyi elden bırakmak anlamına gelmediğini ifade ederek, temmuz ayında bir yasa tasarısının açıklanmasını beklediklerini söyledi.

"Sürgündekiler dönecek"

Bakırhan yaptığı konuşmada, yapılan müzakerelerin ardından özel bir yasanın hazırlanmasının konuşulduğunu belirterek, “Kürt tarafı atması gereken adımları attı. İktidar tarafı da gecikmeli olarak adımlar atmaya başlayacak. Gecikmenin CHP’ye yönelik operasyon ve İran’daki, Ortadoğu’daki gelişmelerle bağlantılı olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor. Eğer Kürt meselesinde bir adım atılabilseydi belki bugünkü operasyonlar da olmayacaktı. Muhalefetin parçalı olması ve Ortadoğu’daki gelişmeler çözüm sürecini zamana yaydı. İktidar adım atarsa süreci devam edeceğiz" dedi.

Temmuz ayına kadar bir özel yasanın çıkmasını beklediklerini belirten Bakırhan, "Elinde silah olanlar ekonomik, sosyal, siyasal yaşama katılacak. Bizimle birlikte mücadele edecekler. Sürgündekiler dönecek. Cezaevlerindeki siyasi tutsaklar özgürleşecek. Ayrıca milyonlarca insan hakkında süren soruşturmalar düşecek. Görüşülen meselenin kendisi budur" diye konuştu.

Düzenlemeler sonrasında da devam edecek

Bakırhan, bunların ardından kayıplarla ilgili düzenlemenin yapılacağını, Terörle Mücadele Kanunu'nun değiştirileceğini de ifade ederek, "Meclis Komisyonu tarafından hazırlanan raporun 6'ıncı ve 7'inci maddeleri gayet kapsamlı adımlar atmayı gerektiriyor. Bunların olması için mücadele ediyoruz. Olmazsa mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

"CHP bölünmeden süreci aşmalı"

Konuşmasında CHP’ye yönelik operasyonlarına da değinen Bakırhan, "Bu saldırılar asla kabul etmiyoruz. DEM Parti olarak her zaman sandık iradesine saygılı olduk. Kendisine güvenenler sandıkta yarışır. Halktan rıza alamayanlar başka yol ve yöntemlere başvuruyorlar. CHP’nin demokratik bir kurultay iradesiyle bu süreçten başarıyla çıkacağına inanıyoruz. CHP bölünmeden bu süreci aşmalıdır" dedi.

Aynı toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Nurhayat Altaca Kayışoğlu da, Saray eliyle gerçekleşen yargı darbesine karşı Türkiye ve Avrupa’da dayanışma içinde olan bütün kesimlere teşekkür ederken, bu zorlu dönemden başarıyla çıkacaklarını dile getirdi.

Birlik Ol Festivali bugün

Bakırhan ve Altaca Kayışoğlu’nun konuşmacıları arasında yer aldığı AABF’nin 'Be One' Festivali bugün Köln’de Tanzbrunnen festival alanında gerçekleştirilecek. Türkiye’den çok sayıda sanatçının yer aldığı festivale binlerce kişinin katılması bekleniyor. AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, gazetemize yaptığı açıklamada bütün emekçileri festivale katılmaya davet etti.

30.05.2026 09:37 / Güncelleme: 10:13

Oyuncu Şebnem Sönmez'den Kemal Kılıçdaroğlu'na açık mektup: 'Sizden arınmış bir ülke istiyorum'

"Siz siyasete selam verdiğiniz ilk günden bugüne arınmak istediğim, istediğimiz her şeyin sembolüsünüz. Ben sizden arınmış bir ülke istiyorum. Cumhuriyeti, halkı ve partiyi sizin zihniyet ve edimlerinizden arıtmak boynumuzun borcudur."

Oyuncu Şebnem Sönmez'den Kemal Kılıçdaroğlu'na açık mektup: 'Sizden arınmış bir ülke istiyorum'

Fotoğraf: sebnemsonmezofficial/Instagram

30.05.2026 11:19

İzmir Körfezi’nde 'deniz marulu' patlaması: Toplanan miktar 300 tona yaklaştı

İzmir Körfezi'nde sıcaklıkların artmasıyla Mavişehir açıkları, Gediz ağzı ve iç körfez hattında deniz marulu (yeşil alg) patlaması yaşanıyor. İZDENİZ Genel Müdürü Gökhan Marım, “Mayıs ayı itibarıyla 300 tona yaklaşmış durumdayız” dedi.

İzmir Körfezi’nde “deniz marulu” patlaması: Toplanan miktar 300 tona yaklaştı

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!