29.05.2026 20:45 / Güncelleme: 21:04

Trump anlaşmaya varıldığını iddia etti, İran yalanladı

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile anlaşmaya varıldığına dair açıklamalarına Tahran'dan yalanlama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi, "Şu an itibarıyla mesaj alışverişi devam ediyor. Anlaşma henüz kesinleşmedi" ifadelerini kullandı.

Trump anlaşmaya varıldığını iddia etti, İran yalanladı

Fotoğraf: Saifee Art/Unsplash

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social hesabından yaptığı paylaşımında, İran’la birçok başlıkta anlaşma sağladıklarını öne sürerek, "Şimdi, nihai kararı vermek üzere Durum Odası’nda bir toplantıya gireceğim" dedi.

Trump, olası anlaşmayla ilgili şu bilgileri paylaştı:

  • "İran, asla nükleer silah veya bomba sahibi olmayacağına dair söz vermeli.
  • Hürmüz Boğazı, kısıtlama olmaksızın, derhal gemi trafiğine açılmalı.
  • Su altı mayınları, varsa imha edilecek. İran, geriye kalanların (ki sayıları çok az olacak) derhal kaldırılmasını ve/veya imha edilmesini tamamlayacak.
  • Eşi benzeri görülmemiş, inanılmaz deniz ablukamız nedeniyle boğazda mahsur kalan gemiler (abluka artık kaldırılacak) 'eve dönüş' sürecine başlayabilir.
  • 'Nükleer toz' olarak da adlandırılan ve 11 ay önceki saldırımız sonucu neredeyse çökmüş dağların altında derinlere gömülmüş olan zenginleştirilmiş malzeme, İran İslam Cumhuriyeti ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile yakın koordinasyon ve iş birliği içinde, ABD tarafından gün yüzüne çıkarılacak ve yok edilecek.
  • İkinci bir duyuruya kadar para alışverişi yapılmayacak."

Bekayi: Anlaşma henüz kesinleşmedi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Trump'ın anlaşmaya dair beyanlarının doğru olmadığını söyledi. Bekayi, "Şu an itibarıyla mesaj alışverişi devam ediyor. Anlaşma henüz kesinleşmedi" ifadelerini kullandı.

"Sahte zafer sergileme çabası"

Öte yandan İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, müzakereler hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde Trump’ın son iddialarının doğru olmadığını yazdı. 

Söz konusu kaynaklar, Trump’ın beyanlarını "doğru ve yalanın karışımı" olarak nitelendirip, ABD başkanının "sahte bir zafer sergileme çabasında" olduğunu söyledi.

Mutabakat metninin "taahhüt karşılığı taahhüt" çerçevesinde hazırlandığını aktaran İranlı kaynaklar, Tahran’ın mutabakatı henüz onaylamadığını belirtti.

Trump’ın, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı herhangi bir ücret almadan trafiğe açacağına dair iddiasının doğru olmadığı, mutabakat metninde böyle bir maddenin bulunmadığı ve İran’ın ablukanın kaldırılmasının ardından önceden belirlenmiş kendi düzenlemelerine göre boğazı yeniden açacağı aktarıldı.

Ayrıca, Trump’ın taslak anlaşmadaki diğer "önemli maddelerden" de söz etmediğine dikkat çekildi. Bunlar arasında ABD’nin İran’a ait milyarlarca dolarlık dondurulmuş varlıkların serbest bırakılması ve Lübnan’da tam kapsamlı bir ateşkesin sağlanmasının da bulunduğu belirtildi.

(Dış Haberler)
29.05.2026 13:15

e-Duruşma sistemi bölge adliye mahkemeleri için de geliştirilecek

Adalet Bakanlığı, e-Duruşma sistemlerinin ilk derece mahkemelerle sınırlı kalmayacak şekilde düzenlenmesi için çalışma başlattı. Bu sistemle birlikte, yargılamanın tüm ilgilileri e-Duruşma yoluyla dinlenebilecek.

e-Duruşma sistemi bölge adliye mahkemeleri için de geliştirilecek

Fotoğraf: ANKA

29.05.2026 09:17

Butlan tablosunda üç ayrı sorumluluk: Bir kurultayın ‘hiç yaşanmamış’ sayılması, kimin neyi kazanmasıdır?

Ortada üç sorumluluk var: Anayasal düzeni mahkeme eliyle gasbeden iktidar, buna zemin açan eski lider ve mücadeleyi halktan koparıp elitler arası pazarlığa çeken yönetim. Ancak tarihte olduğu gibi son sözü yine halk söyleyecek.

Butlan tablosunda üç ayrı sorumluluk: Bir kurultayın ‘hiç yaşanmamış’ sayılması, kimin neyi kazanmasıdır?

Fotoğraf: CHP Basın Grubu

29.05.2026 13:42 / Güncelleme: 15:10

Diyarbakır'da 11 katlı binada yangın: 4 kişi dumandan etkilendi

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 11 katlı bir binanın 8’inci katında çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Yangında dumandan etkilenen 4 kişi hastanede tedavi altına alındı.

Diyarbakır'da 11 katlı binada yangın: 4 kişi dumandan etkilendi

Fotoğraf: DHA

29.05.2026 15:29

İzmirli depremzedeler şikayetçi: Aylık kira ve kredi masrafım 40-45 bin

İzmir depreminde orta ve az hasarlı evlerini kaybeden yurttaşlar, hem kira hem de kredi ödediklerini belirterek boş konutların depremzedelere verilmesini istedi. Depremzedeler masrafların artarak gittiğini söyleyerek faizlerden şikayet etti.

İzmirli depremzedeler şikayetçi: Aylık kira ve kredi masrafım 40-45 bin

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!