Konkordatoda yeni düzenleme: Denetim süreci erkene çekildi
Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle konkordato başvurularında mali raporların daha erken ve ayrıntılı incelenmesi zorunlu hale getirildi.
Konkordato başvurularına ilişkin denetim süreci yeniden düzenlendi. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, mali raporların daha erken aşamada incelenmesi zorunlu hale getirildi. Adalet Bakanlığı, değişiklikle sistemin kötüye kullanımının önlenmesi ve ticari alacaklıların korunmasının amaçlandığını bildirdi.
Yeni düzenleme kapsamında şirketlerin konkordato başvurularında sunduğu mali rapor ve belgeler daha erken aşamada ve daha ayrıntılı şekilde denetlenecek. Bakanlık, bazı şirketlerin sistemi amacı dışında kullandığına yönelik tespitler üzerine denetim mekanizmasının güçlendirildiğini belirtti.
Bağımsız denetim raporları erken bildirilecek
Uygulamayla birlikte bağımsız denetim kuruluşlarının hazırladığı raporların, konkordato davası açılmadan önce ya da dava sürecinin hemen ardından ilgili kurumlara bildirilmesi zorunlu olacak. Böylece şirketlerin mali durumlarının daha erken aşamada kontrol edilmesi hedefleniyor.
Denetim mekanizmasında yeni yaptırımlar
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun yetkilerinin artırıldığı düzenlemeyle, mevzuata aykırı işlem yaptığı tespit edilen denetçi ve kuruluşlara daha etkin yaptırımlar uygulanacak.
Konkordato dosyalarında yeni işleyiş
Konkordato davalarının daha hızlı sonuçlandırılması amacıyla idari düzeyde de değişikliğe gidildi. Bu kapsamda dosyaların dağıtımında önceliklendirme yapılması ve önemli dosyalara daha kıdemli hakimlerin görevlendirilmesi planlanıyor.
Öte yandan ticari uyuşmazlıkların çözüm sürecini hızlandırmak amacıyla “Tahkim Daire Başkanlığı” kuruldu. Yeni yapının tahkim süreçlerini daha etkin hale getirmesi hedefleniyor.
Konkordato, mali sıkıntı yaşayan şirketlerin iflas etmeden borçlarını yeniden yapılandırmasına imkan tanıyan hukuki bir koruma süreci olarak uygulanıyor. Bu süreçte şirketler, mahkeme gözetiminde alacaklılarla anlaşarak borçlarını belirlenen plan doğrultusunda ödeme taahhüdünde bulunuyor.
(Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et