24.05.2026 10:13

dilop’un 43'üncü sayısında 'Rojhilat Kürtleri' dosyası

Türkçe-Kürtçe yayımlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un 43'üncü sayısı çıktı. Bu sayının dosya konusu, Ortadoğu’daki güncel gelişmeler ve İran’a ABD ve İsrail tarafından başlatılan saldırılar sonrası çok konuşulan 'Rojhilat Kürtleri'. 

dilop’un 43'üncü sayısında 'Rojhilat Kürtleri' dosyası

Türkçe-Kürtçe yayımlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un 43'üncü sayısı 'Rojhilat Kürtleri' dosyasıyla çıktı.

Dosyada İran Kürdistan’ını yakından takip eden ve İran Kürdistan Partisi Genel Sekreteri Dr. Sadık Şerefkendi suikastının perde arkasının anlatıldığı “Mykonos Tuzağı” kitabının yazarı Perwer Armed ile Bülent Ulus’un yaptığı söyleşi yer alıyor. Kürtlerin hep savaşların kurbanı olduğuna dikkat çeken Armed, “Ne İran ne de Kürdistan toprakları eskisi gibi kalacak” diyor.

Komala Kürdistan Örgütü MYK Üyesi Şureş Karimi ile Ela Ava’nın gerçekleştirdiği söyleşide ise farklı siyasal dönemeçlerde odak ve gündem olan İran Kürdistan’ındaki güçlerin ABD-İsrail’in açtığı savaşa karşı tutumu konuşuluyor. Karimi, “ABD ve İsrail’in ‘top yemi’ olmayacaklarını” söylüyor.

PJAK Sözcüsü Gelawêj Ewrîn’le Mehmet Ali Çelebi’nin yaptığı ve Davut Özalp’ın Kürtçeden Türkçeye çevirdiği söyleşide ise Ewrin, İran Kürtlerinin taleplerini anlatıyor.

Yazar Recep Maraşlı da “Rojhilat ve Geleceği” üzerine kaleme aldığı yazısıyla, tarihten bugüne İran Kürdistanındaki siyasal haritayı çiziyor.

Dosya; Kürdistanın en az bilinen parçası olan Rojhilat Kürdistanındaki tarihsel mücadele deneyimlerinden güncel siyasal arayışlarına uzanan geniş bir bilgilendirme ve tartışma zemini açıyor.

"Gülistan Doku dosyası münferit değil"

Derginin kapağında ise yıllardır akıbeti karanlıkta bırakılan Gülistan Doku’ya atfen, ressam Uygur Orhan’ın dergi için çizdiği “Karanlık kuşatmada bir Gülistan” adlı resmi yer alıyor.

Doku dosyasını merkeze alan Sezai Sarıoğlu, yazısında Gülistan dosyasını “rejimin fotoğrafına bakmak” diye değerlendirirken; SAMER Koordinatörü Yüksel Genç ile Serpil İlgün’ün gerçekleştirdiği söyleşide Gülistan Doku dosyasının münferit değil, politik ve sistemsel bir mesele olduğu vurgulanıyor.

Fewzî Bîlge ise Gülistan’a adadığı resim ve kısa şiirsel yazısıyla yer alıyor.

Varto direniyor

Bu sayının dikkat çeken başlıklarından biri de Varto’da jeotermal enerji (JES) projelerine karşı gelişen çevre direnişi. Varto’daki mücadelenin öncülerinden Rakasan (İçmeler) Muhtarı Çayan Dursun ile Elif Ekin Saltık’ın yaptığı söyleşide; doğayı, inanç mekânlarını ve bölgenin tarihsel hafızasını tehdit eden projelere karşı gelişen direniş anlatılıyor. Dursun’un, “Modelimiz ‘üst akıl’la değil, tarladan ve ahırdan gelen sesle şekillendi” sözleri; köylülerin kendi yaşam alanlarını yabancı tekellere karşı savunurken oluşturdukları kolektif iradeyi görünür kılıyor.

Kürt edebiyatı ve yazınının önemli isimlerinden Cihan Roj da “Varto; ruhun rengi, hafızanın sesi” başlıklı yazısında, Varto’ya dair hafıza, coğrafya ve direniş arasındaki bağı irdeliyor.

Dersim katliamı, Germuş, Amedspor… 

Dergide ayrıca Eskerê Boyik’in kısa zaman önce yitirdiğimiz Kürtçenin önemli emektarı Mehmet Emîn Bozarslan’a atfen yazdığı yazı; Cemal Taş ve Bülent Bilmez ile Bülent Ulus’un Dersim katliamı üzerine yaptığı söyleşi yer alıyor.

Haşim Yetim ise bu sayıda “Urfa’nın kayıp incisi” başlıklı yazısında eski Ermeni köyü Germuş’u anlatıyor.

Mehmet Özyazanlar, Beşiktaş Çarşı Grubu’nun Amedspor için yaptığı “tekçi” açıklamayı eleştiriyor ve futbolun ‘taraftarlık’ üzerinden araçsallaştırıldığına dikkat çekiyor. 

Derginin bu sayısında yer alan şiirler ise Reyhan Sarhan, Mehmet Emîn Bozarslan, Vazgal Bazîdî, Emrah Coşan ve Ahmed Arif’e ait.

dilop’u ginkokitap.com, emekkitap.com, babil.com, odakitap.com, eganba.com adreslerinden ve kitapçılardan temin edilebilirsiniz.

(Kültür Servisi)
24.05.2026 00:40

Eskişehir Gültepe'de sabah vardiyası: ‘Kurban Bayramı geliyor ya, demokrasiyi kurban ettiler’

Yargının CHP kararına karşı işçiler tepkili. Eskişehir'de "demokrasi kurban edildi" denilerek üretim durdurma tartışılırken, Bursa'daki emekçiler muhalefetin pasifliğinin iktidara erken seçim kapısı araladığına dikkat çekiyor.

Eskişehir Gültepe'de sabah vardiyası: ‘Kurban Bayramı geliyor ya, demokrasiyi kurban ettiler’
24.05.2026 00:01

'Siyasi müdahale bizi daha derin yoksulluğa çeker'

'Siyasi düşünce fark etmeksizin bu karara itiraz edilmeli. Bugün CHP'ye yapılanın yarın başka partilere, başka başkanlara da yapılabileceğini düşünerek ortak bir karşı duruş sergilenmeli ve bu karar asla kabullenilmemeli.'

'Siyasi müdahale bizi daha derin yoksulluğa çeker'

ODTÜ işçisi Ahmet Başer


İçerik yükleniyor...

24.05.2026 00:01

Evrensel'in manşeti: Siyasi ilhak

Saray rejiminin 2024 yerel seçim yenilgisinin ardından oluşan siyasi harita, geçen sürede kayyım atanarak, belediye başkanları tutuklanarak, belediye meclisi seçimleri yapılarak, şantaj ve rüşvetle transfer edilerek baştan aşağı değiştirildi.

Evrensel'in manşeti: Siyasi ilhak

Veri-analiz: Nisa Sude Demirel, Dilan Temiz, Cihan Çelik, İsmail Gökhan Bayram

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!