22.05.2026 17:05 / Güncelleme: 19:39

Narlıdere’de 'mutlak butlan' kararına tepki: 'Halkın iradesine sahip çıkacağız'

Narlıdere Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla yapılan açıklamada, CHP Kurultayı’na ilişkin “mutlak butlan” kararının halk iradesini ve demokratik temsil hakkını hedef aldığı belirtilerek, “Hukuk, adalet ve demokrasi mücadelesini büyüteceğiz” denildi.

Narlıdere’de “mutlak butlan” kararına tepki: “Halkın iradesine sahip çıkacağız”

Fotoğraf: Evrensel

İzmir — CHP Kurultayı’na ilişkin verilen “mutlak butlan” kararının ardından Narlıdere Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla CHP Narlıdere İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada hukuk devleti, halk iradesi ve demokratik değerlere sahip çıkma vurgusu öne çıktı. Basın metnini Narlıdere Demokrasi Platformu Sözcüsü Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş okudu.

Son dönemde yargı mekanizmalarının siyasal alanı şekillendirme aracı haline getirilmesine yönelik girişimlerin demokratik hukuk devleti ilkesini ve halk iradesini ciddi biçimde tartışmalı hale getirdiğini söyleyen Karakaş, “İstinaf Mahkemesi tarafından CHP Kurultayı’na ilişkin verilen ‘mutlak butlan’ kararının; hukuki dayanağı, yetki sınırları ve demokratik temsil ilkeleri bakımından kamuoyunda ciddi soru işaretleri yarattığı açıktır” dedi.

“Siyasi partilerin demokratik toplum düzeninin ana unsuru”

Siyasal partilerin demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez unsurları olduğunu vurgulayan Karakaş, “Bu nedenle siyasi partilerin iç işleyişine, örgütsel iradesine ve demokratik süreçlerine yönelik her türlü müdahalenin; Anayasa, hukuk devleti ilkesi, ölçülülük prensibi ve evrensel hukuk normları çerçevesinde değerlendirilmesi zorunludur” ifadelerini kullandı.

Anayasa ve ilgili mevzuat çerçevesinde, siyasi partilerin kurultay süreçleri ve seçim hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda görevli ve yetkili mercilerin sınırları açık biçimde tanımlanmış olduğunu söyleyen Karakaş, “Bu yönüyle alınan kararın hem hukuki yetki tartışmalarını hem de demokratik meşruiyet sorunlarını beraberinde getirdiği görülmektedir” diye konuştu.

“Yargı organları bağımsız olmalı”

Yargı organlarının bağımsızlığı ve tarafsızlığının hukuk devletinin temel sütunlarından biri olduğunu söyleyen Karakaş şunları söyledi: “Ancak yargısal süreçlerin, siyasal rekabetin ya da toplumsal muhalefeti baskılamanın aracı haline gelmesi; hukuka olan güveni zedeler, toplumsal barışı bozar ve demokratik kurumların meşruiyetini aşındırır. Hukukun üstünlüğü, hiçbir siyasi iradenin ya da gücün müdahale alanı değildir.”

Halkın iradesini yok sayan, demokratik temsili zayıflatan ve siyasal alanı yargı eliyle dizayn etmeye dönük her türlü antidemokratik uygulamaya karşı; demokrasi, adalet, eşit yurttaşlık ve hukuk devleti ilkelerini savunmaya devam edeceklerini ifade eden Karakaş, “Temel hak ve özgürlüklerin, seçme ve seçilme hakkının, demokratik temsil iradesinin ve evrensel hukuk ilkelerinin korunmasının takipçisi olmayı sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. Adaletin seçici değil eşit, hukukun araç değil güvence, demokrasinin ise yalnızca sandıktan ibaret değil; halk iradesi, özgürlük ve eşitlik temelinde yaşatılması gereken ortak bir değer olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hukuk, adalet için mücadeleyi büyüteceğiz”

Hukukun askıya alındığı yerde adaletin zedeleneceğini vurgulayan Karakaş, “Adaletin zedelendiği yerde demokrasi yara alır, Demokrasinin yara aldığı yerde toplumsal barış ve ortak yaşam tehdide girer. Bu nedenle; hukuk için, adalet için, demokrasi için, barış ve özgürlük için birleşik mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Basın açıklamasının ardından CHP Narlıdere İlçe Başkanı Mesut Durgun da söz aldı. Durgun, eşitlik, demokrasi, hak, adalet ve laiklik mücadelesi veren tüm siyasi oluşumlarla birlikte mücadeleyi büyüteceklerini belirterek, “Direne direne, birleşe birleşe kazanacağız” vurgusu yaptı.

Durgun ayrıca, CHP Kurultayı’yla ilgili verilen “mutlak butlan” kararını kabul etmediklerini ifade ederek, demokrasi ve hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

(Evrensel)
22.05.2026 12:58 / Güncelleme: 13:16

Edirne'de 350 maden işçisi eylemde: Aylardır maaş yok, grev bahanesiyle işten çıkarma var

Kiremitçiler Group bünyesinde çalışan yaklaşık 350 maden işçisi, aylardır ödenmeyen maaş ve mesai ücretleri için eylemde. Muhatap bulamadıklarını vurgulayan işçiler, yasal haklarını kullandıkları için işten çıkarmaların olduğunu söyledi.

Edirne'de 350 maden işçisi eylemde: Aylardır maaş yok, grev bahanesiyle işten çıkarma var

Görsel: ANKA

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
22.05.2026 15:50

Danıştay’dan muayenehane kotasına durdurma kararı: 'Bağımsız çalışma hakkını kısıtlayan düzenleme hukuka aykırı'

Türk Tabipleri Birliği’nin açtığı davada Danıştay, muayenehanesi bulunan hekimlerin özel hastanelerde çalışmasına kota getiren düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

Danıştay’dan muayenehane kotasına durdurma kararı: "Bağımsız çalışma hakkını kısıtlayan düzenleme hukuka aykırı"

Fotoğraf: TTB

22.05.2026 11:29

Ekrem İmamoğlu'nun cenazeye katılmasına izin verilmedi

CHP'nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun yengesi Asiye İnan hayatını kaybetti. İmamoğlu cenazeye katılmak için Adalet Bakanlığına başvurdu, ancak talep reddedildi.

Ekrem İmamoğlu'nun cenazeye katılmasına izin verilmedi

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!