Samur Halıları işçileri greve hazırlanıyor: Patron gücümüzü görecek
Yüzde 58 zam talep eden Samur Halıları işçilerine patronun yüzde 15 teklif etmesi üzerine işçiler greve hazırlanıyor: “Senelerdir kaybediyoruz. Bu fabrikanın kazancı bizim emeğimizle yaratılıyor, kayıplarımızın telafisini istiyoruz.”
Fotoğraf: Google maps
Ankara – Akyurt’ta bulunan Samur Halıları Fabrikası işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmesinde patronun düşük zam teklifine karşı greve hazırlanıyor. İnsanca yaşayacak ücret ve insanca çalışma koşullarının patron tarafından belirlenmiş bir sendikayla mümkün olmayacağını düşünen işçiler 2024 yılında DİSK/Tekstil Sendikasına üye oldu. Önce karşılarına yasal zorluklar ve mahkeme yolları çıktı. Ocak ayından itibaren de toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Yapılan son sözleşmeden bu yana (2021-2024) asgari ücret ve dört ikramiye formülü ile çalışan işçiler bu dönem yapılacak sözleşmede artık asgari ücret ile çalışmak istemediklerini dile getirdi. İşçilerin talebi yüzde 58 zam. İşçiler 50-55 bin lira seviyesinde ücret talebinde bulunuyor. Ancak görüşmelerin başından itibaren patron tarafından herhangi bir zam teklifi yapılmadı. Son ara bulucu görüşmesinde ise yüzde 15 zam teklif etti.
‘Senelerdir kaybediyoruz’
“Bizim yüzde 58’in altına inme şansımız kalmadı arada geçen sürede o bile aşağı kaldı. Senelerdir zaten kaybederek geldik bu günlere. Bu istediğimiz kayıplarımızın yarısı bile değil” diyen işçiye başka bir işçi “Biz taslakta istediklerimizin arkasındayız. Yönetim bizim ne kadar ciddi olduğumuzu anlamıyorsa da greve çıktığımızda anlar” diye ekledi.
Başka bir işçi ise “Patronun bizim gücümüzü görmesi lazım. Bizim birliğimiz sağlam. Burası para basıyorsa bizim sayemizde bunu yaşayarak anlayacaklar belli oldu” diyerek taslaklarının kabul edilmesi için grev yapmanın gerekliği olduğunu dile getirdi.
‘Bayram dönüşü davul zurnayla fabrikaya gideceğiz’
İşçiler sürecin greve geldiği düşüncesinde hemfikir. Bir işçi “Sendikamız aylardır sabırla bir süreç götürdü biz de aynı sabırla bekledik. Artık patron tarafından iyi niyet gelmeyeceği belli oldu. Biz grev hazırlıklarımızı yapalım artık” diyerek süreci değerlendirdi. “Sendikamızın haziranın ilk haftası grev kararı almasını bekliyoruz. Bayram dönüşü davul zurna ile fabrikaya gideceğiz diye düşünüyorum” diyen bir işçi de grev için hazırlıkların yapıldığını söyledi.
‘Bu serveti işçinin emeğiyle kazandılar’
“Sürecin başından beri işçiyi düşünen bir tutum almadılar. Bu insanlar ne yer ne içerler demediler. Aylar sonra önümüze yüzde 15 koydular bunlar gerçeklerin farkında değil” diyerek patronun tutumunun işçilerin yaşamından uzakta olduğunu dile getiren bir işçi “Kendileri milyonluk arabalara biniyor, onlarca milyon değerinde evlerde kalıyor. Bize gelince 50-100 bin liraları çok görüyor. Bu malı mülkü de işçinin üzerinden kazandıklarını unutuyorlar ama” diyerek tepkisini dile getirdi.
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et