20.05.2026 13:42 / Güncelleme: 13:54

İran, ABD'nin füze üssü iddiasını reddetti: 168 çocuğun katliamını örtbas etmek için berbat bir yalan

ABD'li komutanın "Okul füze üssündeydi" iddiasına yanıt veren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, saldırıyı "açık bir savaş suçu ve katliamı örtbas etme çabası" olarak nitelendirdi.

İran, ABD'nin füze üssü iddiasını reddetti: 168 çocuğun katliamını örtbas etmek için berbat bir yalan

Fotoğraf: Mehr News Agency

İran, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Brad Cooper'ın 28 Şubat'ta ülkenin güneydoğusunda Minab kentindeki ilkokula düzenlenen ve 168 çocuğun hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili iddiasını "temelsiz bir uydurma ve berbat bir yalan" olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, saldırının sorumlusu CENTCOM Komutanı Cooper'ın, ABD Kongresi oturumunda okulun bir füze üssünde bulunduğuna dair iddiasını reddetti.

AA'da yer alan habere göre Bekayi, "CENTCOM tarafından hedef alınan Minab'daki Şecere-i Tayyibe İlkokulu'nun bir füze fırlatma tesisi içinde bulunduğu iddiası, temelsiz bir uydurma ve berbat bir yalandır" ifadelerini kullandı. Cooper'ın iddiasını, "170'ten fazla çocuğun ve öğretmenlerinin katliamını örtbas etmek için utanmazca bir çarpıtma" olarak nitelendiren Bekayi, "Okul saatleri sırasında bir eğitim kurumunu hedef almak, uluslararası insancıl hukukun ağır bir ihlalini oluşturur ve açık bir savaş suçudur. Bölgenin sivil niteliği, teknik çarpıtmalarla gizlenemez. Bu felaket saldırıyı emreden ve icra eden askeri komutanlar ve ABD yetkilileri, uluslararası hukuk kapsamında tam sorumlulukla yargılanmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

ABD-İsrail'in, 28 Şubat'ta İran'a saldırılarıyla başlayan savaşın ilk saatlerinde Hürmüzgan'ın Minab kentindeki bir kız ilkokuluna saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 168 çocuk dahil 180'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ABD tarafından gerçekleştirildiği ve okulun 40 dakika arayla iki kez vurulduğu ortaya çıkmıştı.

CENTCOM Komutanı Cooper, dün Kongre'de verdiği ifadede, okulun "aktif bir İran Devrim Muhafızları Ordusu füze üssünde bulunduğunu" iddia etmişti.

(Dış Haberler)
20.05.2026 12:08 / Güncelleme: 12:10

Antalya-Kaş'ta kaçak yapıların 10'uncu yıkım ihalesine de teklif veren olmadı

Antalya'nın Kaş ilçesinde, aralarında yabancılara ait olanların da bulunduğu 5 bin 112 kaçak yapının yıkım işlemi için gerçekleştirilen 10’uncu ihale, teklif veren olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Antalya-Kaş'ta kaçak yapıların 10'uncu yıkım ihalesine de teklif veren olmadı

Fotoğraf: DHA

20.05.2026 11:33

Depremde 125 kişinin öldüğü İskenderun Devlet Hastanesi için 3 yıl sonra bilirkişi talebi

6 Şubat depremlerinde 125 kişinin hayatını kaybettiği İskenderun Devlet Hastanesi A Blok’un yıkımına ilişkin soruşturmada Gazi Üniversitesi’nden nihai bilirkişi raporu hazırlanması talep edildi.

Depremde 125 kişinin öldüğü İskenderun Devlet Hastanesi için 3 yıl sonra bilirkişi talebi

Fotoğraf: ANKA

20.05.2026 11:57

Ağrı’da doğal gaz faturaları Meclis gündeminde: 'Kademeli tarife hangi yasal dayanakla uygulanıyor?'

Ağrı’da doğal gaz faturalarındaki artışı Meclis gündemine taşıyan DEM Parti'li Nejla Demir, illere göre farklı tüketim limitlerinin dayanağını ve sert iklim koşullarında uygulamanın yarattığı mağduriyetleri sordu.

Ağrı’da doğal gaz faturaları Meclis gündeminde: “Kademeli tarife hangi yasal dayanakla uygulanıyor?”

Fotoğraf: ANKA

20.05.2026 13:08

EMEP'li İskender Bayhan'dan Bakan Kurum'a Kangal Termik Santrali tepkisi: Kirlilikten hastalanan yurttaşların ve işçilerin sorumlusu Bakanlığınızdır

EMEP’li İskender Bayhan Kangal Termik Santrali’nin çevre köylerde yarattığı kirliliği Bakan Kurum’a sordu: Bayhan "Kül altında kalan köylerin, yurttaşların ve işçilerin sorumlusu Bakanlığınızdır" dedi.

EMEP'li İskender Bayhan'dan Bakan Kurum'a Kangal Termik Santrali tepkisi: Kirlilikten hastalanan yurttaşların ve işçilerin sorumlusu Bakanlığınızdır

Fotoğraf: Google maps

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!