Hakkâri’deki ölümlü kazalar Meclis gündeminde: DEM Partili Bartin’den üç ayrı önerge
DEM Parti Milletvekili Öznur Bartin, Van–Hakkâri Karayolu ve ilçe bağlantı yollarında yaşanan kazalara ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi, iki bakanlığa soru önergesi verdi.
Öznur Bartin
Elif Ekin Saltık
[email protected]
DEM Parti Hakkâri Milletvekili Öznur Bartin, Van–Hakkâri Karayolu ile Hakkâri il merkezi ve ilçelerine bağlantı sağlayan güzergâhlarda art arda yaşanan ölümlü trafik kazalarına ilişkin Meclis araştırması açılması için önerge verdi. Ayrıca İçişleri ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlarına da soru önergeleri sundu.
Bartin, TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde, bölgede uzun süredir giderilmeyen jeoteknik riskler, mühendislik eksiklikleri, koruyucu altyapı yetersizlikleri ve denetim zaafları nedeniyle ulaşım ağının “kamu güvenliği açısından kritik bir risk alanına dönüştüğünü” ifade etti.
Önergede son bir yıl içinde aynı güzergahlarda meydana gelen kazalarda en az 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 28 kişinin yaralandığı belirtilerek, “Kazaların benzer hatlarda ve benzer nedenlerle tekrar etmesi; yol geometrisi, bariyer standartları, heyelan ve kaya düşmesi riskleri, drenaj altyapısı ve trafik güvenliği bakımından kalıcı ve bütünlüklü bir müdahalenin zamanında gerçekleştirilmediğini göstermektedir” denildi.
Bartin, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise bölgede meydana gelen kazaların “yaşam hakkının sistematik biçimde ihlal edildiğini” gösterdiğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sunulan soru önergesinde de Zernek Barajı çevresi, Serê Solan hattı, Gedikbaşı mevkii, Akçalı bölgesi ile Hakkâri il merkezi ve ilçe bağlantı yollarında yaşanan kazalara dikkat çekildi. Bartin, bu güzergâhlarda kaya düşmesi, heyelan, zemin stabilitesi bozuklukları, yetersiz drenaj altyapısı ve standart dışı bariyer sistemleri nedeniyle “yüksek riskli ulaşım koridorları” oluştuğunu ifade etti.
Bartin, soru önergelerinde son bir yılda meydana gelen ve ölümlerle sonuçlanan kazaları sıralayarak, risklerin uzun süredir bilinmesine rağmen kalıcı bir güvenlik politikasının hayata geçirilmediğini kaydetti.
Öne çıkan sorular
- Sürekli ölümlü kazaların yaşandığı bu güzergahlarda trafik denetimlerinin yetersiz kalmasının gerekçesi nedir? Denetim kapasitesi hangi kriterlere göre planlanmaktadır?
- Riskli yol koridorlarında elektronik denetim sistemleri, hız kontrol mekanizmaları ve sürekli izleme altyapısı neden kurulmamıştır?
- Heyelan, kaya düşmesi ve zemin stabilitesi riski bulunan bölgelerde neden kalıcı tünel, viyadük ve alternatif güvenli güzergâh projeleri hayata geçirilmemiştir?
- Hakkâri ve ilçelerini kapsayan tüm ulaşım ağında, bilimsel veriye dayalı, risk haritalandırması yapılmış bütüncül bir yol güvenliği master planı hazırlanmasına yönelik bir çalışma bulunmakta mıdır?
Evrensel'i Takip Et