18.05.2026 13:42

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den ortak açıklama: NATO bir savaş örgütüdür, üsler kapatılmalıdır

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, temmuz ayında Ankara'da yapılması planlanan NATO zirvesine karşı ortak açıklama yayımladı. Açıklamada, Türkiye'deki NATO üslerinin kapatılması ve ittifaktan derhal çıkılması çağrısı yapıldı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den ortak açıklama: NATO bir savaş örgütüdür, üsler kapatılmalıdır

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), 7-8 Temmuz'da Ankara'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde ortak açıklama yayımladı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından yapılan ortak açıklamada, iktidarın kendi varlığını sürdürebilmek adına Türkiye’yi NATO’nun saldırgan stratejilerinin bir parçası haline getirdiği ifade edilerek, "Türkiye’nin emperyalist savaş stratejilerinin karargahı haline getirilmesini kabul etmiyoruz" denildi.

"Kapitalizmin krizi savaşlarla aşılmak isteniyor"

Açıklamada, krizlerin faturasının işçi ve emekçilere kesildiğinin, devasa bütçelerin silah sanayisine aktarıldığının altı çizildi. ABD, İsrail ve iş birlikçilerinin çıkarları uğruna bölge halklarının yaşamını hiçe saydığı vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi:

"Silahlanmaya ve savaş teknolojisine ayrılan devasa bütçeler; işçilerin ücretlerinden, halkın eğitim ve sağlık hakkından, sosyal güvenlikten ve tüm kamusal hizmetlerden çalınmaktadır. Savaş sanayii şirketleri servetlerine servet katarken; işçiler, emekçiler ve gençler ekonomik yıkıma sürüklenmektedir."

"Savaş; yoksulluktur, sömürüdür, baskıdır"

ABD'nin dünya genelindeki baskıcı ve antidemokratik iktidarlara verdiği desteğin eleştirildiği açıklamada, NATO'nun sicilindeki karanlık sayfalara dikkat çekildi. Açıklamada, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin bir NATO operasyonu olduğu ve faturasının emekçilere ödetildiği hatırlatıldı.

Savaşların yarattığı göç dalgasının sermaye için güvencesiz ve ucuz işçi havuzu oluşturduğuna değinilen açıklamada, halkların gerçek çıkarının barış ve eşitlikte olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Ülkemizdeki NATO üsleri kapatılmalı, bir savaş örgütü olan NATO’dan derhal çıkılmalıdır. Ülkemizde, bölgemizde ve tüm dünyada barış, demokrasi ve halkların kardeşliği için mücadeleyi yükselteceğiz" ifadeleri yer aldı.

(İşçi Sendika Servisi)
18.05.2026 11:26

Şampiyonlar Ligi yolunda heyecan arttı: Fenerbahçe’nin olası rakipleri kimler?

Süper Lig’i ikinci sırada tamamlayan Fenerbahçe’nin UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerindeki muhtemel rakipleri büyük ölçüde netleşti. Sarı-lacivertliler Avrupa’ya zorlu bir fikstürle başlayacak.

Şampiyonlar Ligi yolunda heyecan arttı: Fenerbahçe’nin olası rakipleri kimler?

Fotoğraf: AA

18.05.2026 11:31

Türkiye ve Almanya arasında 12 yıl sonra Stratejik Diyalog Mekanizması toplantısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ile Berlin'de bir araya geliyor. İki ülke arasında 12 yıl aradan sonra ilk defa 'Stratejik Diyalog Mekanizması' toplantısı gerçekleşiyor.

Türkiye ve Almanya arasında 12 yıl sonra Stratejik Diyalog Mekanizması toplantısı

Fotoğraf: Dışişleri Bakanlığı

18.05.2026 13:25

19 Mayıs’ta toplu taşıma ücretsiz mi? İstanbul, Ankara, İzmir’de İETT, Marmaray, metro ve metrobüs bedava mı?

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birçok raylı sistem hattında ücretsiz ulaşım uygulanacak.

19 Mayıs’ta toplu taşıma ücretsiz mi? İstanbul, Ankara, İzmir’de İETT, Marmaray, metro ve metrobüs bedava mı?

Fotoğraf: Evrensel

18.05.2026 12:09

Kendilerini bakanlık çalışanı gibi tanıttılar: 642 milyon lira dolandıran 118 kişi hakkında gözaltı kararı

Kendilerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı birimlerinde çalışıyor göstererek 23 kişiyi 642 milyon lira dolandıran 118 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Kendilerini bakanlık çalışanı gibi tanıttılar: 642 milyon lira dolandıran 118 kişi hakkında gözaltı kararı

Fotoğraf: DHA

18.05.2026 09:15

Kabine bugün toplanıyor: Ekonomi ve dış politika gündemin merkezinde

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanıyor; piyasalardaki son durum ve Ortadoğu’daki gelişmeler ele alınacak.

Kabine bugün toplanıyor: Ekonomi ve dış politika gündemin merkezinde

Fotoğraf: TCCB 

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!