Antakya Çevre Koruma Derneği: 'Deprem bölgesinde doğa yeniden sermayeye kurban ediliyor'
15 Mayıs Dünya İklim Günü dolayısıyla açıklama yapan Antakya Çevre Koruma Derneği, Hatay’da 6 Şubat depremlerinin ardından süren yeniden yapılanma sürecinin ekolojik yıkımı derinleştirdiğini belirtti.
Antakya | Fotoğraf: DHA
Elif Ekin Saltık
[email protected]
Hatay — 15 Mayıs Dünya İklim Günü nedeniyle açıklama yapan Antakya Çevre Koruma Derneği, iklim krizinin artık geleceğe dair bir tehdit değil, bugünün yakıcı gerçeği olduğunu vurguladı. Dernek, özellikle deprem sonrası Hatay’da yürütülen yeniden yapılanma süreçlerinin doğa üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekerek, “Depremin yaraları sarılmamışken halk sağlığı ve doğa sermayenin çıkarlarına kurban ediliyor” dedi.
Açıklamada, kuruyan nehirler, kirlenen hava, yok edilen ormanlar ve talan edilen toprakların doğal süreçlerin değil, “rant uğruna yaşamı hiçe sayan politikaların sonucu” olduğu ifade edildi.
Açıklamada, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da yaşanan ağır yıkımın doğayla uyumsuz kentleşme ve plansızlığın sonuçlarını bir kez daha ortaya koyduğu belirtilerek, yeniden inşa sürecinde moloz dökümü, betonlaşma, taş ocakları ve denetimsiz projeler nedeniyle ekolojik tahribatın derinleştiği kaydedildi.
Dernek, iklim krizinin etkilerinin en çok yoksulları, emekçileri, çocukları ve afet bölgelerinde yaşayan halkları etkilediğini vurgulayarak, iklim mücadelesinin aynı zamanda bir yaşam hakkı mücadelesi olduğunun altını çizdi.
Antakya Çevre Koruma Derneği açıklamasında şu talepleri sıraladı:
- Fosil yakıt politikalarından vazgeçilmesi,
- Doğayı tahrip eden maden ve taş ocağı projelerinin durdurulması,
- Su kaynakları, tarım alanları ve ormanların rant projelerine açılmaması,
- Deprem bölgesinde bilimsel, ekolojik ve halkçı yeniden yapılanmanın esas alınması,
- Yenilenebilir enerji politikalarının doğayı yok etmeden planlanması.
Açıklamada son olarak “Doğayı korumak yaşamı korumaktır” denilerek, yaşam alanlarını savunma mücadelesinin süreceği mesajı verildi.

Evrensel'i Takip Et