13.05.2026 14:13 / Güncelleme: 14:16

Yunanistan’da kamu sektöründe büyük grev

Yunanistan’da kamu emekçileri ülke genelinde 1 günlük greve çıktı. Grevin temel talepleri ücretlerin artırılması ve kriz gerekçesiyle gasbedilen 13. ve 14. aylıkların geri verilmesi oldu.

Yunanistan’da kamu sektöründe büyük grev

Fotoğraf: Seyit Aldoğan/Evrensel

Seyit Aldoğan
[email protected]


Atina- Yunanistan’da Kamu Emekçileri Konfederasyonu’nun (ADEDY) aldığı karar doğrultusunda bütün kamu sektörlerini kapsayan genel grev gerçekleştiriliyor. Mücadeleci İşçiler Cephesi’nin (PAME) de katıldığı grev ülke genelinde etkili oluyor.

Kamuya bağlı tüm sektörlerde üretim ve hizmet dururken bankalar, okullar, mahkemeler çalışmadı ve başta bakanlıklar, valilikler ve başlı kuruluşlar olmak üzere kamu kuruluşları hizmet vermiyor. Okulların kapalı kaldığı, hastanelerde sadece acil vakalara bakıldığı gözlenirken ülke genelinde 20’nin üzerinde şehir ve ilçede ise kitlesel gösteriler yapılıyor.

Atina’da sabah Klatmonos Meydanı’nda toplanan ADEDY ve PAME’ye bağlı emekçi sendikalarının mitinginde temel talepler ücretlerin yükseltilmesi, yılda iki defa verilen ancak kriz döneminde gasbedilen 13. ve 14. aylıkların verilmesi oldu.

Emekçiler, Yeni Demokrasi (ND) hükümeti ve AB karşıtı sloganların yanında savaşa ve emperyalist saldırganlıklara karşı sloganlar atarak İran ve Filistin halkıyla dayanışmalarını da dile getirdiler. Sermaye politikalarına boyun eğmeyeceklerini ve dayatılan yoksulluğu kabul etmeyeceklerini dile getiren konuşmacılar da yıllık 12 bin avroya kadar olan gelirlerin vergiden muaf tutulmasını, sağlık ve eğitime daha fazla bütçe ayrılmasını, iş güvenliğinin sağlanmasını, kamuda bulunan kadro açıklarının hemen giderilmesini ve özelleştirmelerin durdurulmasını istediler.

Ayrıca iş güvencesini ortadan kaldıran “Disiplin yasası”nın kaldırılması, tehlikeli işler için verilen primlerin artırılması da talepler arasında yer aldı. Konuşmalarda ayrıca örgütlenme ve sendikalaşmanın önemi üzerinde duruldu.

13.05.2026 12:17

Bayrampaşa Sebze Meyve Hali’nde bıçaklı kavga: 7 kişi gözaltına alındı

Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hali’nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgaya polis müdahale etti. Olayda 7 kişi gözaltına alınırken, arbede sırasında 12 polis memurunun hafif yaralandığı belirtildi.

Bayrampaşa Sebze Meyve Hali’nde bıçaklı kavga: 7 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: DHA

13.05.2026 08:19

ÇOMÜ’de sahte diploma skandalında tahliye kararı: Rektörün ifadesi alınmadı

ÇOMÜ’de sahte diploma düzenleyerek memur olduğu ortaya çıkan eski hademe Serdal Güçtekin ile fakülte sekreteri Sedat Arıcan tahliye edildi. Soruşturmada mevcut Rektör Cüneyt Erenoğlu hakkında ise işlem yapılmadı.

ÇOMÜ’de sahte diploma skandalında tahliye kararı: Rektörün ifadesi alınmadı

Fotoğraf: Zafer/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

13.05.2026 11:55

AİHM'den Ayla Akat Ata kararı: Türkiye hak ihlalinden mahkum edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kürt siyasetçi Ayla Akat Ata'nın 2016 yılındaki tutukluluğuyla ilgili kararını verdi. Mahkeme, Ata'nın siyasi faaliyetlerinin suçlama konusu yapılamayacağına hükmederek Türkiye'yi tazminata mahkum etti.

AİHM'den Ayla Akat Ata kararı: Türkiye hak ihlalinden mahkum edildi

Fotoğraf: MA

13.05.2026 12:05

Soma katliamı davası 12'nci yıl: Ailelerin istinaf itirazı reddedildi, yeni başvuru yapıldı

Soma katliamında ailelerin, kamu görevlilerinin yargılandığı davaya katılma taleplerinin “suçtan doğrudan zarar görmedikleri” gerekçesiyle reddedilmesine karşı yaptıkları istinaf başvurusu reddedildi. Aileler dosyayı bir üst istinaf dairesine taşıdı.

Soma katliamı davası 12'nci yıl: Ailelerin istinaf itirazı reddedildi, yeni başvuru yapıldı

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!