30.04.2026 14:39 / Güncelleme: 18:45

Diyarbakır’da yemekhane işçilerinden 1 Mayıs açıklaması: Taşeron çalışma köleliktir, kadro istiyoruz

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi yemekhane işçileri, 1 Mayıs öncesi yaptıkları açıklamada kadro hakkı, banka promosyonları ve insanca ücret taleplerini dile getirerek, taşeron sistemine karşı örgütlü mücadele çağrısında bulundu.

Elif Ekin Saltık
[email protected]


Diyarbakır — Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi yemekhanesinde çalışan gıda işçileri, 1 Mayıs öncesinde hastane bahçesinde bir araya gelerek taleplerini haykırdı. DİSK Gıda-İş Sendikası öncülüğünde düzenlenen eylemde işçiler, “Yoksulluk, adaletsizlik ve savaşa karşı birlik mücadele dayanışma” yazılı pankartın arkasında saf tutarken, “İş, ekmek, özgürlük”, “Kadro hakkımız söke söke alırız” ve “Kar, nan, azadî” sloganları atıldı. Açıklamada, çalışma koşullarının ağırlığı ve ekonomik güvencesizlik ön plana çıktı.

Taşeron sistemine ve hak gasplarına tepki

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan DİSK Gıda-İş Diyarbakır Bölge Temsilcisi Yusuf Yıldız, yemekhane işçilerinin yıllardır süren kadro mücadelesine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Biz yemekhane işçileri olarak başta kadro talebimiz olmak üzere promosyon hakkımız ve insanca yaşayacak bir ücret talebimizle buradayız. Uzun yıllardır güvenceli çalışma hakkı için bir mücadele yürütüyoruz. 2016 yılında 'taşeron işçileri kadroya alıyoruz' dediler ancak bizim gibi on binlerce işçi taşeronda bırakıldı. Ardından gelen süreçte bu sayı yüz binleri buldu. Taşeron çalışma köleliktir! Taşeron çalışma yasaklansın! Kadrolu güvenceli çalışma hakkı istiyoruz.”

Hastanelerdeki çalışma koşullarına ve ekonomik sömürüye değinen Yıldız, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Bizler hastane yemekhane çalışanları olarak emeğimizin tam karşılığını almak istiyoruz. Çalışırken baskı ve mobbingler son bulsun, iş güvenliği önlemleri tam olarak uygulansın istiyoruz. Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı bu süreçte geçinmek artık imkansız hale geldi. Taşeron çalışma düzeninde biz işçilerin hiçbir hakkı gözetilmeden ihaleler yapılıyor. Emeğimiz yemekhane şirketlerinin kasasına giriyor; hiçbir ek ödeme, ikramiye veya sosyal primimiz yok. Promosyonumuza bile el koyuyorlar. Bu çalışma düzenini kabul etmiyoruz, mücadelemizi büyütüyoruz.”

"Barıştan ve huzurdan yanayız"

Savaş politikalarının işçi sınıfı üzerindeki olumsuz etkilerine de vurgu yapan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Savaşa, silaha yatırım çoluğumuz çocuğumuzun ekmeğinden kesiliyor ve geleceğimizi güvencesizliğe sürüklüyor. Biz işçiler olarak barıştan ve huzurdan yanayız. Kapitalistlerin ve emperyalistlerin savaş aparatı olmayacağız. Bölgemizde ve dünyada barışın, kardeşliğin yükselmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. İnsanca yaşayacağımız bir çalışma hayatını hep beraber inşa edeceğiz. Yaşasın 1 Mayıs.”

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
30.04.2026 12:33

Çiftçinin 1,3 trilyonluk borcu Meclis gündeminde: DEM Partili Cupolo’dan iki bakana soru önergesi

DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, 1,3 trilyona ulaşan çiftçi borcu ve artan maliyetlere ilişkin Tarım ve Orman ile Hazine ve Maliye bakanlarına soru önergesi verdi.

Çiftçinin 1,3 trilyonluk borcu Meclis gündeminde: DEM Partili Cupolo’dan iki bakana soru önergesi

Fotoğraf: EqualStock IN/Pexels

30.04.2026 17:10

Tahliye kararları sonrası İmamoğlu'ndan ilk açıklama: 'Bu sabahtan daha güçlüyüz'

İBB davasındaki tahliye kararlarını değerlendiren Ekrem İmamoğlu, "Pazartesi yeni bir gün başlayacak. Bu sabahtan daha güçlüyüz" dedi.

Tahliye kararları sonrası İmamoğlu'ndan ilk açıklama: 'Bu sabahtan daha güçlüyüz'

Görsel: Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi

30.04.2026 12:16 / Güncelleme: 13:41

Ataşehir Belediyesinde CHP’nin adayı Murat Güneş Başkan Vekili oldu

Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in görevden uzaklaştırılmasının ardından yapılan seçimde Başkan Vekili CHP’nin adayı Murat Güneş oldu.

Ataşehir Belediyesinde CHP’nin adayı Murat Güneş Başkan Vekili oldu

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!