17.04.2026 02:03 / Güncelleme: 02:10

Sultangazi’de şiddete karşı ortak ses: Can güvenliği yoksa ders de yok

Urfa ve Maraş’taki okul saldırılarının ardından Sultangazi’de sokağa çıkan öğretmenler, veliler ve öğrenciler, şiddetin münferit değil sistematik olduğunu vurgulayarak haykırdı: "Sermayeye değil, eğitime bütçe."

Sultangazi’de şiddete karşı ortak ses: Can güvenliği yoksa ders de yok

Sultangazi’de gerçekleştirilen eylem, son günlerde Urfa ve Maraş’ta yaşanan okul saldırılarının ardından artan öfke ve kaygının sokaktaki ifadesine dönüştü. Eğitim emekçileri, veliler, öğrenciler ve siyasi partilerin temsilcilerinin katıldığı eylemde, okullarda tırmanan şiddete karşı tepkiler yükseldi.

Eylem boyunca sık sık “Okullarda ölmek istemiyoruz”, “Susma haykır, şiddete hayır” sloganları atıldı. Katılımcılar, yaşanan saldırıların münferit olmadığını; aksine mevcut eğitim politikalarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

Basın açıklamasında ve yapılan konuşmalarda, eğitim alanının uzun süredir sistematik biçimde dönüştürüldüğüne dikkat çekildi. Eğitimin bilimsel niteliğinin zayıflatıldığı, okulların güvencesiz ve denetimsiz hale getirildiği, gençliğin ise yoksulluk ile geleceksizlik kıskacına bırakıldığı ifade edildi. Bu koşulların şiddeti beslediği ve yaygınlaştırdığı belirtildi.

Eğitim Sen 4 Nolu Şubeden bir öğretmenin söz alırken veliler de söz alarak çocuklarını güvenle okula gönderemediklerini dile getirdi. Öğretmenler okullarda artan şiddetin sadece güvenlik önlemleriyle açıklanamayacağını, sorunun yapısal olduğunu kaydetti. Öğrenciler ise eğitim hakkının giderek ticarileştiğini ve eşitsizliklerin derinleştiğini ifade etti.

Eylemde Milli Eğitim Bakanlığının politikaları da hedef alındı. Tarikat ve cemaatlerle yapılan protokoller, MESEM uygulamaları ve eğitimde piyasalaşma süreci eleştirildi. Katılımcılar, çocukların hem eğitim hem de yaşam hakkının tehdit altında olduğuna işaret etti.

“Parasız, bilimsel, demokratik eğitim” ve “Sermayeye değil, eğitime bütçe” sloganlarının öne çıktığı eylemde, öğretmenlerin iş bırakma çağrılarının desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Eylem, “Can güvenliği yoksa ders yok” mesajıyla sona ererken, katılımcılar şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

(Evrensel)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.04.2026 23:51 / Güncelleme: 17.04.2026 01:43

PFDK'nin Burak Yılmaz'a verdiği ceza belli oldu

PFDK, Rizespor - Gaziantep FK maçının ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle Burak Yılmaz’a verilen cezayı açıkladı. Kurul, Yılmaz’a farklı gerekçelerle hem hak mahrumiyeti hem de para cezası uyguladı.

PFDK'nin Burak Yılmaz'a verdiği ceza belli oldu

Fotoğraf: AA

17.04.2026 02:00

MESEM’li öğrenci: Umut diye başladık, şiddetin içine düştük

Ankara OSTİM’de çalışan MESEM’li bir gencin tanıklığı; düşük ücret, güvensiz okullar ve sanayideki ağır koşulların gençliği şiddet sarmalı ile umutsuzluğa sürüklediğini, sistemi acı bir tabloyla özetledi.

MESEM’li öğrenci: Umut diye başladık, şiddetin içine düştük

Fotoğraf temsilidir.

17.04.2026 00:15

İstanbul'da 1 Mayıs Kadıköy’de kutlanacak

1 Mayıs İstanbul’da DİSK, KESK TMMOB ve TTB’nin başvurusuyla Kadıköy’de kutlanacak. Merkezi kutlama yeri olarak Edirne’yi belirleyen Türk-İş de isteyen sendikaların İstanbul mitingine katılabilmesinin önünü açtı.

İstanbul'da 1 Mayıs Kadıköy’de kutlanacak

Fotoğraf: Evrensel

16.04.2026 15:04

İklim değişikliği mi, insan eli mi? Ölümcül afetlerde Türkiye neden Avrupa'nın zirvesinde?

Uluslararası araştırmaya göre Türkiye’de ölümcül heyelanların başlıca nedeni yalnızca iklim değil, ormansızlaşma ve plansız yapılaşma gibi insan müdahaleleri. Türkiye, Avrupa’da bu alanda en yüksek can kaybının yaşandığı ülke.

İklim değişikliği mi, insan eli mi? Ölümcül afetlerde Türkiye neden Avrupa'nın zirvesinde?

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!