10.04.2026 17:18

Ünye’de madene karşı ortak ses: 'Toprağımıza, suyumuza sahip çıkacağız'

Ünye Çevre Platformu ve Ziraat Odası'nın düzenlediği toplantıda, 8-9 Nisan'da ihale edilen maden ruhsatlarına tepki gösterildi. “Bu yalnızca birkaç köyün değil, bütün Ünye'nin meselesi” denilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Ünye’de madene karşı ortak ses: “Toprağımıza, suyumuza sahip çıkacağız”

Fotoğraf: Evrensel

Ordu- Ünye Çevre Platformu ile Ünye Ziraat Odası tarafından düzenlenen “madene hayır” toplantısı, Ünye Ziraat Odası’nın salonunda yapıldı. Köylerden yoğun katılımın olduğu toplantıda salon dolarken, çok sayıda kişi konuşmaları ayakta dinledi.

Fotoğraf: Evrensel

Fotoğraf: Evrensel

Toplantının açılışında konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, maden ruhsatı verilen köylerin tek tek sayıldığını belirterek, özellikle bu bölgelerde yaşayan yurttaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Sarıkahraman, “Bu toplantı ailemizin, çocuklarımızın, suyunun, toprağının ve ekmeğimizi kazandığımız üretim alanlarının korunması için yapılıyor” dedi. Ziraat Odası olarak üreticilere destek olmayı görev bildiklerini ifade eden Sarıkahraman, metalik madenciliğin uygulanma biçiminin ciddi risk taşıdığına dikkat çekti.

“Madeni çıkarma biçimi bizi ürkütüyor. Bu yöntem çölleşmeye kadar giden bir süreci beraberinde getiriyor” diyen Sarıkahraman, 8-9 Nisan’da yapılan ihalenin, Ordu’nun maden sahası ilan edilen yüzde 74’lük bölümünün yalnızca bir parçası olduğunu, yeni ihalelerin de gelebileceğini söyledi.

Toplantıda konuşan Ünye Çevre Platformu Sözcüsü Serap Ersöz ise mücadelenin yalnızca ruhsat verilen birkaç köyle sınırlı olmadığını vurguladı. Ersöz, “İçtiğimiz suyu ve toprağımızı korumaya geldik. Ne yapacaksak birlikte yapacağız. Bu mesele 8-9 köyün değil, hepimizin meselesidir” dedi.

ÜTSO Başkanı İrfan Atar da toplantıdaki birlikteliğin önemli olduğunu belirterek, “Başarılı olacağız. Maddi ve manevi her türlü desteğimiz sürecek” diye konuştu.

Maden projelerinin olası etkilerine ilişkin sunum yapan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Alaaddin Yılmazer, “Bizim topraklarımız Ankara’da haritalanıp ihale yoluyla satılıyor. Metalik madencilik kapsamında neredeyse her yer ruhsatlandırılıyor” dedi. Yılmazer, maden faaliyetlerinin özellikle su kaynakları ve tarım alanları üzerinde ağır tahribat yaratacağını anlattı.

Toplantıda ayrıca Fatsa Doğa ve Çevre Derneği YK Üyesi Av. Nihal Gündüz, maden yasası ve yurttaşların hukuki haklarına ilişkin bilgi verdi.

Köylülerin söz alarak endişelerini ve itirazlarını dile getirmesinin ardından toplantı sona erdi.

(Evrensel)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
10.04.2026 12:37 / Güncelleme: 13:32

Pasaportta yeni dönem başladı: Beş maddede yeni Schengen sistemi

Schengen bölgesine giriş ve çıkışlarda on yıllardır süren mühür geleneği bugün itibarıyla sona erdi. AB'nin devreye aldığı yeni giriş-çıkış sistemi, seyahat kurallarını kökten değiştiriyor. İşte, yolcuların bilmesi gereken beş temel madde.

Pasaportta yeni dönem başladı: Beş maddede yeni Schengen sistemi

Fotoğraf: CardMapr.nl/Unsplash

10.04.2026 11:17

Mahpus Salih Gökalp’in durumu Meclis gündeminde: ‘Sağlık hakkı fiilen erişilemez hale geliyor’

Cezaevlerinden hastane sevklerin aksadığı ve tedavilerin geciktiğine ilişkin başvuru aldıklarını belirten DEM Partili Aslan, Antalya Kapalı S Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Salih Gökalp’in iki ayrı hastane randevusuna götürülmediğini açıkladı.

Mahpus Salih Gökalp’in durumu Meclis gündeminde: ‘Sağlık hakkı fiilen erişilemez hale geliyor’
10.04.2026 16:58

Birlik ve Dayanışma Sendikası'ndan ASM arazilerinin satışa çıkarılmasına tepki

Birlik ve Dayanışma Sendikası üyeleri ile sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın yeni ASM’ler yapmak yerine mevcut merkezlerin bulunduğu arsaları satışa çıkardığını belirterek tepki gösterdi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası'ndan ASM arazilerinin satışa çıkarılmasına tepki

Birlik ve Dayanışma Sendikası

10.04.2026 11:10

İran Kızılayı 40 günlük bilanço açıkladı: 944 kişi enkazdan sağ çıkarıldı

İran Kızılayı, 28 Şubat’tan bu yana yürütülen çalışmalarda 2 bin yardım operasyonu gerçekleştirildiğini, 944 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığını açıkladı.

İran Kızılayı 40 günlük bilanço açıkladı: 944 kişi enkazdan sağ çıkarıldı

Fotoğraf: AA

10.04.2026 15:10

Şehir Tiyatroları’ndan çocuklara yeni oyun: ‘İtfaiyecinin Sırrı’ sahnede

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, İstanbul İtfaiyesi iş birliğiyle hazırlanan “İtfaiyecinin Sırrı” adlı çocuk oyununu sahneliyor. Oyun, yangınlara müdahale eden itfaiyecilerin hikâyesini anlatıyor.

Şehir Tiyatroları’ndan çocuklara yeni oyun: ‘İtfaiyecinin Sırrı’ sahnede İtfaiyecinin Sırrı oyunu

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!