10.04.2026 11:17

Mahpus Salih Gökalp’in durumu Meclis gündeminde: ‘Sağlık hakkı fiilen erişilemez hale geliyor’

Cezaevlerinden hastane sevklerin aksadığı ve tedavilerin geciktiğine ilişkin başvuru aldıklarını belirten DEM Partili Aslan, Antalya Kapalı S Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Salih Gökalp’in iki ayrı hastane randevusuna götürülmediğini açıkladı.

Mahpus Salih Gökalp’in durumu Meclis gündeminde: ‘Sağlık hakkı fiilen erişilemez hale geliyor’

Elif Ekin Saltık
[email protected]


DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, cezaevlerinde sağlık hakkına erişimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ya soru önergesi veren Aslan, ceza infaz kurumlarından kendilerine çok sayıda başvuru ulaştığını, bu başvurularda hastane sevklerinin aksadığı, tedavilerin geciktiği ve mahpusların sağlık hizmetine erişiminin fiilen kesintiye uğradığının aktarıldığını söyledi.

Aslan, Antalya Kapalı S Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Salih Gökalp’in durumunun bu sorunların yapısal hale geldiğini gösterdiğini belirtti. Uzun süredir diş sorunu yaşayan Gökalp için 18 Mart 2025 ve 23 Haziran 2025 tarihlerinde hastane randevusu oluşturulduğunu, ancak sevklerin gerçekleşmediğini ifade etti.

Başvuruda, daha önce muayeneyi yapan diş hekiminin, iki kez randevu oluşturulmasına rağmen hastanın getirilmediğini söyleyerek tedaviye devam etmeyeceğini sözlü olarak ifade ettiği belirtildi. Aslan, bu beyanın tutanağa geçirilmek istendiğini ancak hekimin imza atmayı kabul etmediğinin aktarıldığını kaydetti.

Aslan, diş hastanesine götürülen mahpus sayısının sekizden dörde düşürüldüğünü, bu nedenle tedavi sıralarının uzadığını ve en az üç aydır diş sorunu yaşayan mahpusların tedaviye erişemediğini söyledi.

“Buradaki mesele yalnızca bir sevkin gecikmesi değildir” diyen Aslan, kamu makamlarının organizasyon eksikliğinin mahpuslara yüklenemeyeceğini vurguladı. Aslan, “Mahpusun kendi iradesi dışında yaşanan aksaklıkların, onun aleyhine sonuç doğurması kabul edilemez” dedi.

Aslan, Bakan Memişoğlu’na, Salih Gökalp’in tedavi planının neden aksadığını, tedaviye devam etmeyeceğini söylediği belirtilen hekim hakkında idari inceleme başlatılıp başlatılmadığını ve diş hastanesine sevk kapasitesinin neden düşürüldüğünü sordu.

Ayrıca, son bir yılda Antalya’daki cezaevlerinden ağız ve diş sağlığı hizmeti için sevk edilen mahpus sayısı, bunlardan kaçının muayene edildiği, kaçının tedaviye alındığı ve randevusu oluştuğu halde hastaneye götürülmeyen mahpus sayısına ilişkin veriler talep edildi.

Aslan, “Mahpusun tedaviye erişememesi, cezaevlerinde sağlık hakkının nasıl zayıflatıldığını gösteren kamusal bir uyarıdır” dedi. Salih Gökalp’in tedavisinin ivedilikle tamamlanması ve benzer ihlallerin tekrar yaşanmaması için somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.

10.04.2026 09:11

Hürmüz Boğazı'nda trafik aksadı, petrol coştu: Akaryakıtta indirim sevinci kısa sürdü; zam kapıda

ABD-İsrail ve İran arasındaki ateşkes umuduyla düşen petrol fiyatları, Hürmüz Boğazı'ndaki geçiş krizinin ardından yeniden yükselişe geçti. Fiyatlarda indirim, yerini zam haberine bıraktı. Motorin fiyatına 4,12 TL, benzine 44 kuruş artış geliyor.

Hürmüz Boğazı'nda trafik aksadı, petrol coştu: Akaryakıtta indirim sevinci kısa sürdü; zam kapıda

Pompa görseli: Pexels | Kolaj: Al

10.04.2026 06:40 / Güncelleme: 11:06

İran’dan ABD’ye 'Lübnan' şartı: Müzakere masası kapalı, ateşkes olmadan görüşme yok

Batılı medyanın "İran heyeti Pakistan'a ulaştı" iddiaları yalanlandı. İran yönetimi, Lübnan'da ateşkes sağlanmadan ABD ile barış görüşmelerine başlamayacağını ilan etti.

İran’dan ABD’ye 'Lübnan' şartı: Müzakere masası kapalı, ateşkes olmadan görüşme yok Görsel: Gemini AI
10.04.2026 10:20

Mücteba Hamaney’den Hürmüz açıklaması: Boğazın yönetimini yeni bir aşamaya taşıyacağız

İran lideri Mücteba Hamaney, savaş istemediklerini belirtirken Hürmüz Boğazı’nın yönetiminde yeni bir aşamaya geçeceklerini açıkladı. Savaşın zararları için tazminat talep edileceğini söyledi.

Mücteba Hamaney’den Hürmüz açıklaması: Boğazın yönetimini yeni bir aşamaya taşıyacağız

Mücteba Hamaney | Fotoğraf: ANKA

09.04.2026 23:54

Meslek Fabrikası'nda verilen eğitimler açık alanda devam etti

Meslek Fabrikası'nda düzenlenmesi planlanan Bahar Buluşması, tarihi yapıya yönelik el koyma girişimi nedeniyle açık havada gerçekleştirildi. İzBB Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır; “Meslek Fabrikası’nda yeşeren baharları önleyemezler" dedi.

Meslek Fabrikası'nda verilen eğitimler açık alanda devam etti

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

10.04.2026 08:55 / Güncelleme: 09:42

Mersin Yenişehir Belediyesine şafak operasyonu: Çok sayıda gözaltı

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlar kapsamında Mersin Yenişehir Belediyesine düzenlenen baskında 31 kişi gözaltına alındı.

Mersin Yenişehir Belediyesine şafak operasyonu: Çok sayıda gözaltı

Fotoğraf: DHA

10.04.2026 02:20

Birlik, mücadele ve örgütlü yapıya ihtiyaç var

Sendikal yapıların güçlendirilmesi ve bağımsızlığının artırılması gerekir. Sendikalarda tek adamlık hakim halde. Örneğin Türk-İş Genel Merkezine bağlı sendika şubeleri, merkezden icazet almadan hiçbir adım atmıyor.

Birlik, mücadele ve örgütlü yapıya ihtiyaç var

Fotoğraf: Guick/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!